یک هنرمند صنایع دستی؛
غرفههای زنده صنایع دستی اصالت نمایشگاه است
یک هنرمند صنایع دستی گفت: اطلاع رسانی درباره نحوه ثبت نام و حضور هنرمندان صنایع دستی در نمایشگاه بینالملی امسال بسیار کم و ناچیز بود از طرفی مواردی را که برای حضور هنرمندان در نمایشگاه ذکر شده روی اصول نبوده و همین موضوع باعث شد تا هنرمندان زیادی نتوانند در نمایشگاه شرکت کنند. در عین حال تبلیغات دربارهی برگزاری نمایشگاه هم اندک است و این موارد در حالی رخ می دهد که در شرایط کنونی شرکت در نمایشگاهها برای هنرمندان صنایع دستی مهم و حیاتی است.
تاريخ : يکشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۰۴
«نیما ذاکری» هنرمند و فعال صنایع دستی در گفت و گو با «هنر نیوز» درباره چالشهای پیش آمده برای هنرمندان در خصوص شرکت در نمایشگاه بینالملی صنایع دستی امسال تهران گفت: سالهای پیش انتخاب هنرمندان برای حضور در نمایشگاه بر عهده معاونت صنایع دستی استانها بود. معاونت صنایع دستی در هر استان چندین کارگاه فعال در هر شهرستان را انتخاب میکرد و پس از ارزیابی کارهایشان اجازه حضور در نمایشگاه را به آنها میداد.نمیگویم در شیوه پیش همه چیز شفاف و شسته رفته بود، در آن شیوه هم گاهی پارتی بازی و ضایع شدن حق هنرمندان پیش میآمد اما شیوه اینترنتی امسال و ملاکهایی که برای حضور هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی در نمایشگاه گذاشتهاند چالشهای زیادی را به وجود آورده است.
ذاکری ادامه داد: امسال نحوه حضور در نمایشگاه و ثبت نام از طریق پایگاه اینترنتی معاونت صنایع دستی است که چالشهایی را بوجود آورده است از جمله اینکه آگاهی و اطلاع رسانی کافی از نحوه و شیوه ثبت نام به هنرمندان داده نشده است. بسیاری از هنرمندان ما در شهرستانهای محرومی زندگی و کار میکنند که اصلاً به اینترنت دسترسی ندارند و تا بخواهند از شیوه ثبت نام اینترنتی با خبر شوند زمان ثبت نام که هیچ؛ زمان نمایشگاه هم به پایان رسیده است.
این صنعتگر اظهار کرد: من که در تهران زندگی میکنم دیر از شیوه ثبت نام اینترنتی با خبر شدم وای به حال صنعتگرانی که در شهرستانهای محروم زندگی می کنند و دسترسی چندانی به اینترنت ندارند. درهمین ابتدای کار بسیاری از هنرمندان از شرکت در نمایشگاه محروم شدهاند.
وی گفت: در مورد بعدی ملاکهای حضور هنرمندان در نمایشگاه امسال نه روی اصول بوده است نه واقعگرایی. از هنرمندان خواستهاند که لوح فشرده آثار را به همراه سامانه اینترنتی کارگاه خود معرفی کنند. باز هم این موضوع پیش میآید هنرمندانی که در شهرستانهای محروم زندگی میکنند و درآمد چندانی هم ندارند چگونه میتوانند سایت اینترنتی داشته باشند.اصلاً این مورد به سود آنها است؟
ذاکری یکی دیگر از موارد مورد توجه را موضوع بستهبندی آثار دانست و خاطرنشان کرد: از هنرمندان خواستهاند تصوری از نمونه بستهبندی کارهای خود در سایت بارگذاری کنند. مشکل اینجا است که فرهنگ بستهبندی کالا هنوز در بین هنرمندان جا نیافتاده است و بسیاری از آثار را اصلاً نمیتوان به راحتی بسته بندی کرد. در این قسمت هم مجدداً بسیاری از هنرمندان از حضور در نمایشگاه محروم میشوند.
این هنرمند صنایع دستی ادامه داد: از تمام این موارد که بگذریم دو ملاک دست و پاگیر دیگر وجود دارد: یک تنها هنرمندانی از هر استان حق شرکت در نمایشگاه را دارند که هنر دستی بومی همان استان را تولید کنند. این روزها مانند سابق نیست که هنر چرم تنها مختص استان همدان یا خراسان باشد. در این روزها با گسترش ارتباطات همه جای ایران شما هنر چرم یا مس اصفهان و ... را میبینید. در این حالت هم باز گروه دیگری از هنرمندان از شرکت در نمایشگاه محروم میشوند.
وی افزود: مورد دیگر که از همه مهتر است اینکه هنرمندانی که سال پیش در نمایشگاه بین الملی هفته جهانی صنایع دستی شرکت کردند امسال نمیتوانند در نمایشگاه حاضر شوند زیرا این استدلال وجود دارد که باید جای خود را به افراد تازهای بدهند که سال پیش در نمایشگاه حضور نداشتند. حال اینکه پارسال به دلیل همزمانی هفته صنایع دستی و انتخابات ریاست جمهوری نه تبلیغی برای نمایشگاه شد و نه استقبال خوبی صورت گرفت. و هنرمندانی که در آن نمایشگاه شرکت کردند اصلاً فروش خوبی نداشتد.
ذاکری با تأکید بر این که با تمام شرایط غیر اصولی، امسال تعداد زیادی هنرمندان از شرکت در نمایشگاه محروم میشوند، افزود: آقای نامور مطلق تعداد غرفههای امسال را تنها ۴۰۰ غرفه اعلام میکند در حالی که انتظار هنرمندان این بود در دولت یازدهم تعداد غرفهها افزایش یابد.
این هنرمند درباره اهمیت غرفههای زنده گفت: غرفههای زنده یا «work shop» اصالت نمایشگاه هستند. در این غرفهها است که بازدید کننده متوجه سختی و اهمیت کار هنرمندان میشود اگر این غرفهها نباشند بازدید کننده از کجا تفاوت کار دست با ماشین را متوجه شود.
او همچنین در مورد عدم آگاهی رسانی و تبلیغات برگزاری نمایشگاه اظهار کرد: قرار است نمایشگاه بینالمللی صنایع دستی در تهران برگزار شود. در سطح شهر چند بیلبورد درباره زمان و مکان برگزاری وجود دارد. صدا و سیما چقدر در این خصوص تبلیغ کرده است؟
ذاکری تاکید کرد: در حال حاضر فروش کارگاههای صنایع دستی به علت نبود یک برنامه مدون در سازمان میراث فرهنگی بسیار ضعیف است. پس در این شرایط برگزاری نمایشگاهها برای هنرمندان این حوزه بسیار مهم و حیاتی است زیرا این افراد از طریق همین نمایشگاهها میتوانند کارهای خود را بفروش برسانند و اینکه در این شرایط بخواهیم نمایشگاهها را به خاطر نبود بودجه برگزار نکنیم و یا تعداد غرفه ها را کم کنیم؛ حقی است که از هنرمندان صنایع دستی ضایع میشود.