داوودی: بسیاری از زیبایی‌ها در هنر ما برآمده از فرهنگ عاشوراست
داوودی: بسیاری از زیبایی‌ها در هنر ما برآمده از فرهنگ عاشوراست
 
تاريخ : سه شنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۲۲

علی داوودی، شاعر، درخصوص شاخصه‌های هنری كه بتواند جلوه‌های زیبایی كه حضرت زینب(س) در عاشورا دیده است را به نمایش بگذارد، گفت: غم و شادی این جهان معنی ندارد و راضی شدن به رضایت پروردگار همان شادی و زیبایی است.
نقش هنر آنجایی مشخص می‌شود كه والاترین مقولاتی كه حتی از دسترس قیل و قال‌های نظری و خردورزی‌های مفهومی هم دور می‌ماند، در تجربه‌ای بی‌واسطه نمایان شود. این نمایانگری زیباشناسانه را لباس و احرامی از جنس هنر لازم است تا در مواجهه با حریم حقیقت كفش از پای درآورد و به كشف نایل شود. محرم، حریمی دارد كه تنها با هنر می‌توان به آن رسید و عاشورا حقیقتی است كه هنر كفش‌كَنان در پی كشف آن است؛ اما هنرمند كه البته خطیب و واعظ نیست، در این سیر نه به تبیین و تفهیم نظری، بلكه به نشان دادن جمالی مشغول است كه انسان كامل در كربلا و عاشورا جز آن نتواند دید، كه «ما رایت الا جمیلا» و دیگر هیچ. «احرام هنر در حریم محرم» برگی است از فصل این تجربه هنرمندانه در گفت‌وگو با هنرمندانی كه در این سیر به قدر وسع كوشیده‌اند و با مُحرِم كردن هنر در حریم محرم آن را به قربانگاه كشف عشق كشانده‌اند:
علی داوودی، شاعر، درخصوص اینكه شاخصه های هنری كه بتواند جلوه های زیبایی را كه حضرت زینب(س) در عاشورا دیده است به نمایش بگذارد، گفت: هنر پیوند ماهوی با خیر و نیكی دارد. اساس خیر منسوب به خالق خیر و زیبایی هاست و وقتی حضرت زینب(س) گفتند چیزی جز زیبایی ندیدم، همه در راستای یك حقیقت زیباست. سعدی شاعر بزرگ می فرماید كه غم و شادی بر عارف چه تفاوت دارد. بنابراین اگر از آن منظر نگاه كنیم، غم و شادی این جهان معنی ندارد و راضی شدن به رضایت پروردگار همان شادی و زیبایی است.

داوودی افزود: ادبیات سرشار از این مفاهیم و ابیات عاشقانه عرفانی است. وقتی هنر اصیل ما ریشه در این تفكر دارد، به طور مسلم در مسیر بسط و تبلیغ مصداق هایی از این تفكر است كه برجسته ترین آن ها در كربلا اتفاق افتاده است.

وی یادآور شد: جهاد امام حسین(ع) بزرگ‌ترین درس برای عاشقان ماست. هنر ما شرح این قضایای عرفانی از گذشته تا امروز بوده است. در تفكر ما بسیاری از زیبایی ها برآمده از فرهنگ عاشوراست. فرهنگ عاشورا این معنا بخشی را به طور كامل در عمل نشان می دهد. اگر بشریت یك تجربه موفق داشته باشد كه بتواند مصداق این زیبایی باشد، خود كربلاست. هر هنری به یك طریق تلاش می كند این زیبایی را منتقل كند.

داوودی یادآور شد: عاشورا منزه ترین اتفاقات بشری است و از هر نوع شك و شبهه و تردید به دور است. در پرداختن به هنر عاشورا باید دقت كنیم مظاهر پاكی حفظ شود كه این منافاتی با تخیل ندارد. هنر دقیقا در محدودیت ها خود را نشان می دهد.

وی در پایان گفت: ما هرچه در انقلاب داریم از عاشوراست و برجسته ترین آثار در زمینه عاشورا در همین فضا خلق شدند اما هنوز حق مطلب ادا نشده و نباید تنها به این آثار بسنده كنیم.
کد خبر: 83792
Share/Save/Bookmark