رییس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی به مناسبت سیامین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی با دفاع از تالیف کتابهای این انتشارات، گفت: جهاد دانشگاهی در حوزه فعالیت تولید کتاب بر تالیف بیش از ترجمه تکیه دارد و فعالیت گسترده اين نشر با سایر ناشران دانشگاهی به لحاظ تعدد و غیرمتمرکز بودن قابل مقایسه نیست.
به گزارش هنرنيوز، محمد سلگی در گفتوگو با ایبنا، با اشاره به تاسیس جهاد دانشگاهی با رویکردی علمی، پژوهشی، آموزشی و فرهنگی، افزود: براساس بند(2) از ماده (3) اساسنامه جهاد دانشگاهی، انتشارات با هدف تالیف و ترجمه کتاب و مقالات علمی، فرهنگی و کمک آموزشی دانشگاهی تاسیس شده است.
سلگی با تاکید بر آغاز فعالیتهای انتشاراتی جهاد دانشگاهی از سال 59 ، بیان داشت: تمامی واحدهای انتشاراتی جهاد تا سال 80 به صورت مجزا فعالیت انتشاراتی انجام میدادند که این فعالیت از سال 81 به صورت مستقل و تحت عنوان سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی سامان گرفت. رییس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، فعالیتهای این سازمان را در سه دسته تولید، توزیع و ترویج در دانشگاهها گنجاند و افزود: بر اساس آمار تولید کتاب از سال 59 تا 88 نزدیک به 4100 عنوان بوده که این تعداد در 22 سال نخست، 1937 عنوان و در هفت سال گذشته نیز 1613 اثر بوده است. از سال گذشته تاکنون نیز قریب به 324 عنوان کتاب از سوی جهاد دانشگاهی منتشر شد.
وی با تاکید بر این که جهاد دانشگاهی دارای 50 واحد فعال در سراسر کشور، 20 پژوهشکده و سازمان، خبرگزاری ایسنا، قرآن و مرکز نظرسنجی(ایسپا) است، اظهار داشت: بسیاری از کتابهای جهاد در این مدت برنده جایزه کتاب فصل و سال جمهوری اسلامی شده است. جهاد دانشگاهی در ابتدای فعالیت جزو معدود مراکز انتشاراتی دانشگاهی بود که پس از گذارندن دوران رکود در سالهای دهه 70، دوباره به اوج فعالیت خود بازگشت.
سلگی در این باره توضیح داد: به این معنا که فعالیت تولید کتاب انتشارات جهاد در سال 81 نزدیک به 112 کتاب بود که این در مقایسه با تالیف کتاب در سال 88 و با 324 عنوان، رشد سه برابری را نشان میدهد، به همین مناسبت کیفیت آثار نیز در طول سالها افزایش یافت.
وي افزود: این انتشارات را هرگز نمیتوان به لحاظ تولید کتابهای شاخص و برتر خود را با ناشرانی متمرکز نظیر سمت و نشر دانشگاهی مقایسه کرد زیرا جهاد دانشگاهی دارای شعبات متعدد و سیاست گذاریهای گوناگون در سراسر کشور است که با این وجود در حوزههای گوناگون آثار شاخص، برگزیده جوایز فصل و سال را کسب کرده است.
رییس انتشارات جهاد دانشگاهی با اشاره به تولید کتابهایی با شمارگان بالا و نوبتهای چاپ متعدد، اظهار داشت: همچنین در حوزه توزیع نیز با وجود بیش از 40 فروشگاه بزرگ دانشگاهی، جهاد دانشگاهی یکی از مراکز موثر برای تامین کتابهای درسی است و در حاشیه توزیع کتاب، نمایشگاههایی فصلی و دورهای نیز اوایل ترم تحصیلی در دانشگاهها برپا میکند.
وی با بیان این که در تلاش برای فعالسازی سیستم توزیع در سراسر کشورند، یادآور شد: افزایش تعداد فروشگاههای زنجیرهای در کشور بسیاری از مشکلات کنونی توزیع را حل و فصل خواهد کرد. همچنین در بخش سوم فعالیتهای جهاد دانشگاهی نیز، فعالیتهایي در حوزه ترویج کتاب و رونق کتابخوانی صورت گرفته است که برپایی 26 دوره جایزه کتاب سال دانشجویی و پایان نامههای برتر در هفته کتاب نمونههای از این برنامههاست.
سلگی ادامه داد: از فعالیتهای این سازمان، همکاری با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای چاپ پایان نامههای برتر دانشجویی در مقطع دکتری و رشتههای علوم دینی، انسانی و مطالعات بین رشتهای، برپایی جلسات نقد کتاب در سراسر کشور و تاسیس و تجهیز کتابخانههای فرهنگی بخش دانشگاهی است. در حال حاضر هر سال 50 هزار نسخه کتاب برای کتابخانههای دانشگاهی ویژه تشکیل تشکلهای کتاب و کتابخوانی و تاسیس انجمن دانشجویان صاحب کتاب و پایاننامه تالیف میشود.
وی یکی از وظایف جهاد دانشگاهی را تولید و ترویج محتوا برای دانشجویان مولف و چاپ پایان نامههای دانشجویی و همچنین تقدیر از ناشران برتر در حاشیه جایزه کتاب سال دانشجویی دانست و افزود: این فعالیت در راستای کمک به نوقلمان و مولفان کم سال موثر واقع خواهد شد.
وی در پایان با اشاره به این که جهاد دانشگاهی در حوزه فعالیت تولید کتاب بر تالیف بیش از ترجمه تکیه دارد، بیان داشت: برای نمونه در سال 88 از میان 328 کتاب منتشر شده، 248 اثر تالیف و 76 عنوان ترجمه بود و همچنین 209 عنوان چاپ اول و 115 اثر تجدید چاپی منتشر شد. این تعداد کتاب به لحاظ موضوعی نیز بیشتر در حوزههای تکنولوژی و مهندسی و سپس علوم اجتماعی، اقتصاد، علوم پایه و کشاورزی قرار دارند.