محمد جواد مکرمی در گفتگو با هنرنیوز:
استفاده ساز در گروه سرود به سلیقه مخاطب بستگی دارد
تاريخ : سه شنبه ۲۹ شهريور ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۱۱
محمد جواد مکرمی سرپرست گروه همخوان محراب گفت: استفاده ساز در گروه سرود به سلیقه مخاطب بستگی دارد.
وی در گفتگو با خبرنگار هنرنیوز ابراز داشت: نمیتوان گفت که گروه سرود باید از ساز هم استفاده کند یا خیر اما هر چه به لحاظ زمانی به جلو حرکت میکنیم، به لحاظ تنوعاتی که در فرهنگ و نوع زندگی افراد صورت میگیرد برای گروههای سرود هم از رنگآمیزیسازی استفاده میشود. به هر حال استفاده کردن یا نکردن از ساز در گروههای موسیقی به تنوع فکری افراد بستگی دارد. هر دو نوع کار برای مخاطبان مختلف قابل عرضه است و این بستگی به سلیقه مخاطب دارد. البته به موضوع و تماژ کار هم بستگی دارد و اینکه چه موضوعی قرار است ارائه شود.
این خواننده همچنین در رابطه با حضور تکخوان در یک گروه توضیح داد: به تناسب حال و هوایی که بر یک کار حاکم است گروه برای حضور یا عدم حضور تکخوان تصمیماتی اتخاذ میکند. اما معمولاً گروه محراب از تکخوانی هم استفاده می کند. به هر حال تصمیم برای استفاده کردن یا نکردن از تکخوان به تناسب کار باید گرفته شود و نمیتوان گفت استفاده یا عدم استفاده از آن به طور مستقیم بر کار تأثیر میگذارد.
مکرمی ضمن اشاره به مشکلات ساخت کار با موضوع مذهبی خاطر نشان کرد: گروه همخوان محراب یک گروه مذهبی است و ما در این گروه اغلب در زمینههای مذهبی مشغول به کار هستیم و سعی میکنیم تا آنجا که امکان دارد از مسیر پرداخت به موضوعات مذهبی خارج نشویم، اما در حال حاظر برای کار در این زمینهها با مشکلات متعددی روبه رو هستیم که از جمله آنها کمبود ترانه و شعر برای پرداخت به این موضوعات است. برای حل این مشکلات نیاز به این وجود دارد که در کنار گروههایی چون گروه محراب ترانهسرایان و افرادی که در این زمینه قادر به کمک رسانی هستند نیز فعالیت داشته باشند تا از کم رنگ شدن این گونه موسیقیایی جلوگیری شود. چرا که برای پرداختن به هر هنری باید عوامل مختلف با هم همکاری داشته باشند، به عنوان مثال در سینما هنر تئاتر، موسیقی، تصویربرداری و سایر هنرها به کمک هم میآیند برای اجرای این گونه هنری نیز نیاز به همین همکاریها وجود دارد.
وی افزود: مدتی است که حضور گروههای سرود در بین سایر فعالیتهای فرهنگی کم رنگتر شده و دلیل این موضوع هم تغییر سلیقه مردم و توجه بیشتر به موسیقی سازی است. موقعیت زمانی هم بسیار بر این قضیه مؤثر است، اوایل انقلاب کارهای سرودی بیشتر نمود پیدا میکرد و بیشتر مورد توجه بود اما در حال حاضر پرداخت به سرود به خصوص با موضوعات انقلابی به فراموشی سپرده شدهاست.
سرپرست گروه همخوان محراب در رابطه با مولفههای یک سرود انقلابی توضیح داد: البته یک کار انقلابی یا سرود انقلابی ویژگیهای خاص خود را دارد، وقتی به یک سرود یا موسیقی عنوان انقلابی اطلاق می شود، آن شور، حماسه و غیرتمندی که مد نظر است باید کاملاً مشخص باشد و این ویژگیها شاکله اصلی این نوع سرودها را تشکیل میدهد برای ایجاد این احساسات نهتنها نیاز به ترانه و شعر مناسب وجود دارد بلکه تنالیته صدا هم تأثیرگذار است تقسیمبندی اینکه در کجا کار اوج و در کجای کار فرود وجود داشته باشد. این ویژگیها باید دست به دست هم دهند تا حس انقلابی و غیرتمندی درکنار حس دفاع از کشور و مبارزه با ظلم و بیدادگری در افراد شکل بگیرد. البته احیای این احساسات کار بسیار دشواری است، زمانی که کار با موسیقی تلفیق میشود بیان این احساسات بسیار راحت خواهدبود، اما وقتی بیان این احساسات تنها توسط گروه کر قابل اجرا باشد مشکلات خاص خود را دارد و نیاز به توانایی و تمرین بیشتری دارد چرا که دیگر عاملی تحت عنوان موسیقی در کار نیست تا کمک کننده بیان این احساسات باشد. یک گروه برای تدارک کاری با موضوع انقلابی باید تمام مولفههای لازم برای یادآوری خاطرات اوایل انقلاب و احیای حس حماسه در مخاطب را در نظر بگیرد.
وی افزود: برای احیای این حس نیز از سرود استفاده میشود چرا که احیای حس حماسه در مخاطب در غالب سرود امکانپذیر است و سرود به نوعی بیانگر همصدایی و بازگو کننده حس اتحاد است. وقتی یک انقلاب توسط یکسری از افراد شکل میگیرد آن وحدتی که بین این افراد وجود دارد مسبب شکلگیری این انقلاب شده است، سرود انقلابی هم باید بازگو کننده همین احساسات همدلانه و اتحادمحور باشد. هر چقدر تعداد افرادی که در این سرودها حضور دارند بیشتر باشد، کار با کیفیت بهتری ارائه می شود و شکل گروه مستحکمتر خواهد بود حضور افراد در گروه نماد حضور مردم در صحنههای انقلاب است.
مکرمی با اشاره به اهمیت سرود ادامه داد: مدتی است که بحث سرود به فراموشی سپرده شده است به خصوص در آموزش و پرورش که متصدی اصلی این امر است. امیدوارم بحث سرود در مدارس دوباره احیا شود و موقیت بهتری برای کسانی که در مدارس قصد راه اندازی اینگونه گروه ها را دارند فراهم شود. از گذشته مرسوم بوده که تدارک و تشکیل گروههای سرود در مدارس اتفاق بیافتد و از همان زمانها بچهها با بحث سرود آشنا میشدند و با انجام تمرینات مختلف خود را برای اجرا سرود آماده کنند و در مراسم مختل این سرودها را به نمایش بگذارند، که نمونهای از این مراسم در ایام فجر اتفاق میافتاد. این برنامهها در مدارس منجر به کشف استعدادهای مختلف در این زمینه میشد که میتوان از این اقدامات با عنوان پایه تشکیل گروههای سرود یاد کرد.
گروه همخوان محراب متشکل از: حسن صفری ، شیرداد احمدی، سهراب احمدی، محسن سلیمانی زاد، سید فرهاد مجاب، محمد مکرمی و محمد جواد مکرمی میباشد. این گروه مدت زیادی است که به اجرای سرودهای مذهبی میپردازد و فلسفه وجودی این گروه نیز احیای این بخش موسیقی است که به فراموشی سپرده شدهاست.