نمایشنامه‌های ایرانی یک بار مصرف نیستند
یعقوبی:
نمایشنامه‌های ایرانی یک بار مصرف نیستند
 
تاريخ : دوشنبه ۱۳ تير ۱۳۹۰ ساعت ۰۹:۴۳
سرپرست گروه "تئاتر این روزها" با اشاره به اینکه نمایشنامه‌های شاخص ایرانی باید به مانند نمایشنامه‌های خارجی بازتولید شوند تصریح کرد نگاه یک بار مصرفی به نمایشنامه‌های ایرانی نگاهی توهین آمیز است.

به گزارش هنرنیوز،محمد یعقوبی درباره اولویت بازتولید نمایش‌های ایرانی موفق در مجموعه تئاتر شهر و درست بودن این روند و انتخاب به مهر گفت: اگر بودجه‌ای در اختیار من قرار بگیرد تا اثری را تولید و اجرا کنم به سراغ بازتولید آثار موفق خود می‌روم زیرا فضا را برای تولید و اجرای آثار جدید مساعد نمی‌بینم. حتی اگر شرایط برای تولید اثری جدید هم برایم فراهم باشد باز هم به سراغ بازتولید آثار موفق خود می‌روم.

وی ادامه داد: وقتی موفقیت اجرای نمایش "یک دقیقه سکوت" با کارگردانی آیدا کیخایی را سال‌ها بعد از اجرای این نمایش به کارگردانی خودم دیدم باز هم این فکر در من تقویت شد که چرا نباید یک اثر نمایشی به صورت مناسب اجرا و دیده شود زیرا اکثر آثار من حتی 30 اجرا هم نداشتند. البته یکی از دلایل کم بودن اجراها به دلیل کمبود سالن‌های تئاتری است.

کارگردان نمایش‌های "قرمز و دیگران" و "خشکسالی و دروغ" معتقد است تئاتر ما باید به سمتی حرکت کند که آثار موفق بازتولید شوند. یعقوبی یادآور شد: البته باید شورایی برای کارشناسی این موضوع وجود داشته باشد که با توجه به پایان نامه‌ها و نظر سنجی‌های صورت گرفته در مطبوعات لیستی از آثار موفق و شاخص تئاتری طی 30 سال گذشته تهیه کند تا این آثار بازتولید شده و دیده شوند. به عنوان مثال نمایشنامه "مرگ یزدگرد" بهرام بیضایی اگر سال‌های متمادی اجرا شود باز هم تماشاگر خواهد داشت.

سرپرست گروه "تئاتر این روزها" معتقد است برای تبدیل شدن بازتولید آثار موفق و شاخص نمایش ایران به یک جریان مستمر باید برخی از هنرمندان برخی حرف‌ها و حاشیه‌ها را به جان بخرند. وی تصریح کرد: شاید برخی بگویند که برخی هنرمندان با بازتولید آثار موفق گذشته کار تکراری می‌کنند که به نظر من این نگاه نگاهی توهین‌آمیز به نمایشنامه نویسی ایران است که آن را کاری یک بار مصرف می‌بیند.

یعقوبی تأکید کرد: یک مزیت تئاتر این است که یک اثر نمایشی توسط کارگردان اثر یا گروه و کارگردانی جدید بازتولید می‌شود. کارهای یک گروه تئاتری سرمایه‌های یک گروه هستند. در دنیا اگر نمایشنامه‌های شاخص بازتولید نمی‌شدند ما هملت، ادیپ و خیلی شخصیت‌ها و نمایشنامه‌ها را نمی‌شناختیم.

کارگردان نمایش "زمستان 66" که در حال بازتولید این اثر نمایشی است برخی آثار در ادبیات نمایشی ایران را به عنوان گنجینه ادبیات نمایشی ایران دانست و متذکر شد: نباید کارهای شکست خورده گذشته و کارهایی که در نظر سنجی‌ها موفق نبودند بازتولید شوند.

وی این نگاه که بازتولید نمایش‌های موفق گذشته باعث ایجاد این نگرانی می‌شود که تئاتر ایران قدرت تولید ندارد را نگاهی ساده‌ انگارانه دانست. یعقوبی تأکید کرد: این دردناک است که نمایشنامه‌‌های مختلف خارجی نظیر "مرغ دریایی" هر سال بازتولید شوند ولی هیچ نمایش شاخص ایرانی بازتولید نشود. گویا در باور ما برای بازتولید آثار نمایشی خارجی توجیهی وجود دارد ولی برای بازتولید آثار موفق ایرانی این موضوع جا نیفتاده است.



کد خبر: 29260
Share/Save/Bookmark