به گزارش هنرنیوز؛ این نهاد با توجه به ظرفیت گسترده، کم نظیر و ارزشمند کتابداران کتابخانههای عمومی (تنها بالغ بر ۶۰۰۰ کتابدار، در بیش از ۳۲۰۰ کتابخانۀ نهاد؛ با ۱۱۱۹ دانش آموختۀ مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، به ویژه در حیطۀ علم اطلاعات و دانششناسی) و وظایف و اهداف متعالی کتابداران در فرهنگ عمومی جامعۀ ایرانی، عهده دار تأسیس و پشتیبان استمرار فعالیت انجمن علمی کتابداران نهاد شده است تا از توان و تخصصی بالقوه در سطحی وسیع و ساختارمند، برای بهبود رویههای انجام کار، ارتقاء علمی ـ حرفهای یکایک کتابداران و تقویت مشارکت دانشی متخصصان این رشته و سایر حوزههای مرتبط بهره گیرد و ضمن توسعۀ «گرایش کتابخانههای عمومی در علم اطلاعات و دانششناسی» و ارتقاء منزلت حرفهای کنشگران دانشور و فرهنگساز این عرصه، به کسب منافع کلان اجتماعی ناشی از کتابخانههای عمومی نیز بیشتر امیدوار باشد.
اعضای هیأت مؤسس «انجمن کتابداران کتابخانههای عمومی ایران» از میان چهرههای شاخص و سرآمدان علم اطلاعات و دانششناسی و حوزههای دیگر فرهنگی و علمی و مدیران کاردان و مجریان مجرب برگزیده میشوند. این انجمن پس از انجام مراحل اداری و قانونی به امید خدا از اواسط اسفند ماه سالجاری رسماً شروع به فعالیت خواهد کرد.
مهراد با اشاره به تفاوت مخاطبان کتابخانههای عمومی و کتابخانههای دانشگاهی، آموزشگاهی و تخصصی گفت: مخاطبان کتابخانههای عمومی را تمام جمعیت فعال کشور تشکیل میدهند؛ یعنی کتابخانههای عمومی، «دانشگاه مردم» است و باید جوابگوی نیاز عموم مردم باشد.
وی افزود: کتابخانههای عمومی برای انجام هر چه بهتر خدمات خود، نیاز به انجمنی علمی دارد که با فعالیت و تلاش، مفهوم کتابخانۀ عمومی را به شکل واقعی در جامعه تحقق بخشد و موجب توسعه و پیشرفت کتابخانهها شود.
استاد برجستۀ علم اطلاعات و دانششناسی دربارۀ لزوم فعالیت انجمنها در رشتههای مختلف علمی ادامه داد: انجمنهای علمی چترهایی بزرگ است که حامی علمی و حرفهای رشتههای مختلف محسوب میشود. این انجمنها معمولاً از افراد شاخص و برجسته، همچنین دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی در هر رشته تشکیل میشوند که وظیفۀ انجام فعالیتهای مهم آموزشی، تحقیقاتی و علمی در رشته مورد نظر را بر عهده دارند.
وی با اشاره به اراده توسعه کتابخانهها در دوران جدید مدیریتی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، تصریح کرد: خوشبختانه مدیریت فعلی نهاد به توسعۀ کتابخانههای عمومی با نظری کاملاً مساعد و موافق مینگرد اما تجهیز و تکمیل بیش از ۳۲۰۰ باب کتابخانه سراسر کشور، ساخت کتابخانههای جدید مطابق با استانداردهای جهانی و ایجاد فرصتهای تازه برای رشد و توسعه فضای مطالعه در کشور با مسائل و مشکلات متعددی روبرو است که انجمن علمی کتابداران کتابخانههای عمومی میتواند با بهرهگیری از ظرفیتهای علمی این عرصه و انجام فعالیتهای تحقیقی و ترویجی و توسعهمحور، در بخشی از مسئولیتهای نهاد و سایر مدیریتهای مشابه، سهیم شود و موجب بهبود و گسترش کتابخوانی در کشور گردد.
چهرۀ ماندگار علمی کشور، ضمن تقدیر از تلاش نهاد کتابخانههای عمومی کشور در شناسایی نیازهای مطالعاتی و روشهای گسترش مطالعه در کشور تأکید کرد: انجام پژوهشهای موردی، ارائۀ گزارشها و آمارهای دقیق و مستند از اقشار مختلف جامعه و تدوین سیاستهای مناسب در فضای کتابخوانی توسط انجمن علمی کتابداران کتابخانههای عمومی، دامنۀ گستردهای از همکاریهای نهاد و انجمن و سایر کتابخانههای عمومی را به وجود میآورد که میتواند بستر را برای حرکت آسانتر و سریعتر مدیران و مجریان و کتابداران فراهم کند.
استاد پیشکسوت علم اطلاعات و دانششناسی دربارۀ فعالیت انجمن علمی کتابداران کتابخانههای عمومی گفت: این انجمن متشکل از چهرههای علمی و مؤثر کشور در زمینۀ اطلاعات و دانششناسی، کتابداران دانش آموخته و برجستۀ کتابخانههای عمومی در سطوح عالی و سرآمدان علمی سایر رشتههای مرتبط با کتاب و کتابخوانی در گسترۀ عمومی است که از خدمات، برنامهها و اجزای سازمانی نهاد و ساختار کتابخانههای عمومی آگاهی کافی دارند و با اتکا بر هنر برقراری ارتباط با دانشگاهها و دیگر مراکز و سازمانها و افراد، میتوانند به عنوان نماد و سخنگوی علمی کتابخانههای عمومی در کشور متجلی شوند و فعالیت کنند.
وی درباره هیأت مؤسس این انجمن گفت: تعداد اعضای هیات رئیسه این انجمن، حدود ۱۵ نفر است که از میان چهرههای شاخص علم اطلاعات و دانششناسی و دیگر حوزههای فرهنگی و علمی، همچنین متخصصان و مدیران با تجربه اجرایی سازمانها درحیطۀ علم و فرهنگ، برگزیده شدهاند.
وی افزود: تدوین و بازنگری استانداردهای علمی و تعامل سازنده با نهاد کتابخانهها و سایران در جهت رعایت اصول استاندارد در کتابخانههای عمومی نیز از گامهای مؤثر برای توسعه و گسترش این کتابخانهها محسوب میشود که توسط این انجمن علمی، پیگیری خواهد شد.
رئیس گروه علمی اطلاعات و دانششناسی در دانشگاه شیراز خاطرنشان کرد: آشنایی بیشتر مردم با کتابخانههای عمومی، ترویج آن در اقشار مختلف، همسو کردن جامعه با برنامهها و خدمات نهاد کتابخانههای عمومی، تشویق کارشناسان علم اطلاعات و دانششناسی شاغل در این کتابخانهها برای همکاری علمی بیشتر، گسترش دانش تخصصی و ترویج فرهنگ مطالعه در جامعۀ تحت پوشش از نکات مهمی است که توسط انجمن علمی کتابداران کتابخانههای عمومی، پیگیری خواهد شد.
این استاد دانشگاه شیراز بیان کرد: بر اساس اساسنامه، این انجمن پس از تأسیس و استقرار دفتر مرکزی آن در شیراز (بر اساس سیاست تؤامان تمرکززدایی و توسعۀ متوازن قطبهای علمی، همچنین توجه به توانمندیهای کتابخانههای عمومی استان فارس و گروههای علمی دانشگاه شیراز)، با نظر به درخواستها و نیاز استانها برای تأسیس شاخههای منطقهای و استانی اقدام خواهد کرد.
عضو هیأت مؤسس انجمن علمی کتابداران کتابخانههای عمومی کشور تصریح کرد: «انجمن علمی کتابداران کتابخانههای عمومی ایران» مانند سایر انجمنهای علمی (از جمله «انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران» که به عنوان یک انجمن علمی دانشگاهی باسابقه و مؤثر و همکار، ارجمند و مغتنم و دلگرم کننده است) شامل گروهها و کمیتههای مختلفی است که هریک بر اساس شرح وظایف خود به پیگیری امور مربوط می پردازند. از میان این وظایف و کارویژهها، توجه به آموزش، تولید آثار علمی، برگزاری کارگاهها و همایشها و فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی، بهبود وضعیت ارتباطات دانشی و شرایط حرفهای کتابداران شاغل در کتابخانههای عمومی، همچنین ارائه توصیهها و پیشنهادهای لازم به مجامع تصمیم گیری بهویژه نهاد کتابخانهها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
جعفر مهراد دربارۀ زمان آغاز فعالیت انجمن علمی کتابداران کتابخانههای عمومی کشور گفت: پیشبینی میشود مقدمات ثبت و تصویب هیأت مؤسس این انجمن تا اواخر دیماه فراهم شود و امیدواریم انتخابات هیأت مدیره تا اواسط اسفندماه سالجاری به انجام برسد. بدیهی است که پس از طی این مراحل، شاهد آغاز فعالیت «انجمن علمی کتابداران نهاد کتابخانههای عمومی کشور» عزیز خواهیم بود.