با راویان خاطرات فرماندهان/1/
محسن مطلق: قصه فرماندهان با وجود سفارشی بودن، ارتباط خوبی با مخاطب برقرار کردند
تاريخ : شنبه ۱۳ شهريور ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۲۷
یکی از نویسندگان مجموعه قصه فرماندهان با تاکید بر این که قصه فرماندهان در محدوده کارهای سفارشی جذابیت زیادی داشتند، گفت: این مجموعه در محدوده کارهای سفارشی جذابیت هایی دارند که هم برای نویسنده و هم مخاطب قابل اهمیت است.
به گزارش خبرنگار ادبی هنرنیوز، محسن مطلق یکی از نویسندگانی است که در نگارش مجموعه قصه فرماندهان مشارکت داشت. او کتاب های «مهاجر مهربان» خاطراتي از شهيد اسماعيل دقايقي و «يك روز، يك مرد» درباره حاج داود کریمی را به نگارش در آورد. با وی درباره نگارش این دو کتاب گفت و گویی داشتیم که در ادامه می خوانید.
محسن مطلق درباره شیوه نگارش این دو زندگینامه داستانی، به خبرنگار ادبی هنرنیوز می گوید: از آن جایی که مجموعه این کتاب ها برای نوجوانان نوشته می شد، چندان نیازی به اسناد، مدارک و ... نداشت. نویسنده ها کتاب های خاطرات و اطلاعات موجود را ملاک قرار می دادند و داستان های ساده ای از زندگی شهدا می نوشتند. البته به دلیل این که کتاب ها به صورت داستانی نوشته می شد، تخیل هم در آن ها دخالت داشت. بیشتر توجه نویسنده ها به زندگی این شهدا بود نه جنبه تاریخی زندگی شان. در این مجموعه از کتاب های خاطراتی که از شهدا موجود بود، استفاده شده است و احتمالا در جایی اگر کتابی نبود، به خانواده ها رجوع می کردند.
وی می افراید: کار سفارشی نامش روی آن است، به هر حال نویسنده ها هیچ دخالتی در انتخاب شخصیت ها نداشتند و اصل کار سفارش شده بود. یک لیست آماده کرده بودند که هر نویسنده ای روی هر شخصیتی که دوست داشت کار می کرد.
اما با این حال این مجموعه در محدوده کارهای سفارشی جذابیت هایی دارند که هم برای نویسنده و هم مخاطب قابل اهمیت است. درست است که این کارها سفارشی نویس هستند اما نویسنده توانسته است با آن ها ارتباط برقرار کند.
مطلق با اشاره به موفقیت مجموعه قصه فرماندهان در بازار تشر، اظهار می کند: یک یا دو دلیل برای جذابیت این آثار به ذهن من می رسد؛ این سری از کارها جزو اولین کارهایی بوده که برای نوجوانان و در این فضا نگاشته شده است و به همین دلیل طرفدار زیادی پیدا کردند. پیش از آن درباره سرداران جنگ چنین کتاب هایی منتشر نشده بود. من شنیده بودم که دانش آموزان از این کتاب ها استقبال زیادی کرده اند ضمن این که برخی از حوزه های آموزش و پروش نیز برای مطالعه این کتاب مسابقاتی گذاشته بود. در هر حال این مجموعه به چاپ های بعدی رسید و نشرشان موفقیت آمیز بود.
این نویسنده ادامه می دهد: در آن فضایی هم که این مجموعه را می نوشتیم هم فضای خاصی حاکم بود و گویا همه چیز جفت و جور شد تا این کتاب ها به بهترین شکل ممکن تدوین شود اما الان اگر من بخواهم دوباره چنین کاری بکنم، نمی توانم. آن زمان بین نویسنده ها همدلی ویژه ای رقم خورده بود و هم میان نویسنده ها با دفتر ادبیات پایداری جو خاصی روی حاکم بود. اما در هر حال با مرور زمان، چنین حس و حالی هم وجود ندارد و مطمئنا ما دیگر نمی توانیم چنین کارهایی انجام دهیم اما دیده ام که نویسنده هایی که امروز دست به قلم شدند و سری جدید مجموعه فرماندهان را می نویسند هم با همان حس و حال کار می کنند. سری جدید هم خوب است اما به اعتقاد من بخشی از موفقیت سری جدید هم در نتیجه شهرت و موفقیت سری پیش است.
بنابر گزارش «هنر نیوز»، «مهاجر مهربان» که به چاپ پنجم رسید، در 80 صفحه، خاطراتي از شهيد اسماعيل دقايقي فرمانده تيپ 9 بدر را روایت می کند كه در عمليات كربلاي 5 به شهادت رسيد. فعاليتهاي سياسي قبل از انقلاب دقايقي، روزهاي آغاز جنگ و دفاع از وطن، آزادسازي روستاي فكه و واپسين روزها و نحوه شهادتش در اطراف شهر بصره به صورت داستاني نگاشته شده است.
هم چنین کتاب «یک روز، یک مرد» این مجموعه نیز به چاپ سوم رسیده بود و در 60 صفحه روايت پاكبازي سادهزيستي و چشمپوشي از دنيا و تعلقات حاج داود کریمی را روایت می کند.