به گزارش هنرنیوز به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری در این همایش كه با حضور محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، محمد حمزه زاده معاون هنری حوزه هنری و مدیر كل انتشارات سوره مهر، مهدی زینال پور معاون آموزش و پژوهش حوزه هنری، حبیب ایل بیگی مدیر كل روابط عمومی و امور بین الملل حوزه هنری، علی قربانی مدیر مركز محافل و جشنواره های حوزه هنری و دیگر مدیران حوزه هنری و دست اندركاران این جشنواره هنری بر پا شد به تبیین اهداف سند چشم انداز در افق ایران ۱۴۰۴ و ارائه راهكارهایی برای آینده مطلوب پرداخته شد.
از كوزه جامعه و فرهنگ هنرمند برون می تراود
در این همایش علمی محمدرضا جعفری جلوه معاون سینمایی سابق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این كه ای برنامه قرار است به نسبت هنر و چشم انداز آینده بپردازد، افزود: معتقدم این معنا را باید در سه عرصه بررسی كرد؛ نخست در حوزه «هنر و چشم انداز» سپس در بحث «هنر تا چشم انداز» و در نهایت در مفهوم «چشم انداز در هنر».
جعفری جلوه هنرمند را فرزند زمانه و جامعه خویش خواند و گفت: هنگامی كه به چشم انداز هنر در آینده می اندیشیم باید دو عنصر «فرهنگ» و «جامعه» را در معرض پرسشگری قرار دهیم، چرا كه این دو عنصر هر مختصاتی داشته باشند هنر و هنرمند هم همانگونه خواهد بود.
معاون سینمایی سابق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این كه باید چشم انداز فرهنگی جامعه را مورد ارزیابی قرار دهیم، افزود: از كوزه جامعه هنرمند برون می تراود و از خاستگاه فرهنگ، هنر می روید.
او فرایند بررسی چشم انداز فرهنگ و هنر را منوط به بازشناسی اجزاء و وجوه و مراتب فرهنگی و هنری جامعه دانست و گفت: مختصات جامعه نخبگان فرهنگی و هنری، مختصات فضای گفتمان نظری در باب هنر، آموزش فرهنگی و هنری، عرصه تولید و نشر آثار هنری، حوزه پخش، عرضه و بازار آثار هنری، نسبت هنر با مخاطب، حوزه های نقد و ارزیابی آثار و در نهایت مختصات عرصه مدیریت فرهنگی و هنربانی زمینه هایی است كه باید مورد بازبینی و باز اندیشی جدی قرار گیرد.
برداشت حداكثری و حداقلی از نقش هنر
در این همایش تخصصی همچنین محمد باقر خرم شاد در سخنانی با تاكید بر این كه برگزاری نخستین جشنواره هنری ایران ۱۴۰۴ نشان دهنده این موضوع اساسی است كه در چشم انداز ایران ۱۴۰۴ برای هنر وظایف و تكالیفی مقرر شده است، افزود: با نظر به متن سند چشم انداز توسعه نظام می توان ۲ نوع برداشت از تكالیف و وظایف هنر به دست داد؛ برداشت و تلقی حداكثری و تعریف و برداشت حداقلی.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در تعریف حداكثری اگر ایران ۱۴۰۴ كشوری توسعه یافته در منطقه و الهام بخش در جهان اسلام است، باید در عرصه هنر هم به همین جایگاه برسد و هنر آن هم جایگاه نخست در منطقه را به دست آورد.
خرم شاد همچنین در توضیح برداشت حداقلی از هنر ایران ۱۴۰۴ گفت: در تلقی حداقلی از هنر در چشم انداز آینده، هنر بهترین وسیله برای معرفی هویت ملی و مذهبی ماست، همچنین در خدمت الهام بخشی كشورمان در جهان اسلام و نیز در خدمت تعامل سازنده ایران با دیگر كشورها است.
اساس هنر بر حسن است
محمد رجبی نیز در این نشست با ارائه مقدماتی درباره بحث انقلاب و جمهوری اسلامی گفت: سند چشم انداز در پی ترسیم مرحله ای از فرایند و خط سیر انقلاب اسلامی در كشور ما است.
رجبی با بحثی واژه شناسانه درباره واژه های «حسن»، «خیر» و «جمال» گفت: اساس هنر بر استحسان و حسن طلبی است و حسن معنایی متعالی تر از جمال و زیبایی دارد، زیرا جلوه حسن خیر است و هنرمند تلاش می كند آنچه را كه حسن و خیر می داند به تصویر كشد؛ از این رو هنر یك جامعه می تواند معیار و ارزش روح و فرهنگ آن جامعه را به خوبی مجسم كند.
او با بیان این كه توجه به اهمیت هنر در امر شناسایی فرهنگ ما ضروری است، افزود: هنر برایند آرمان های ما است زیرا آن چیزی را كه حسن و خیر می دانیم معرفی می كند؛ از این رو باید چشم انداز هنری آینده را مهم و اساسی بدانیم.