با وی که آهنگسازي و انتشار آلبوم موسیقی «نگاه آشنا » و تالیف کتاب «قطعاتی براي کمانچه» را در کارنامه فعالیت های خود دارد و در تدارک برگزاری کنسرت درهفته آینده نیز است گفت و گو کرده ایم.
کمانچه نوازی را از کجا آغاز کردید؟ در واقع چه شد که به دنیای موسیقی سنتی وآن هم کمانچه وارد شدید؟
علاقه شخصی بود . به موسیقی و ریتم علاقه داشتم . ۱۸ ساله بودم که شروع کردم .خانواده هم با توجه به اینکه در حوزه ادبیات و فعالیت های هنری فعالیت داشتند موشقم بودند و همراهی های بسیار خوبی داشتند .
درباره کنسرتی که هفته آینده برگزار می کنید توضیح دهید؟
هفته آینده با همراهی گروه سایه سار در سالن سوره کنسرت داریم . بلیط هایم را فروخته ایم و امیدواریم با استقبال خوبی روبرو شویم.تبلیغات بسیاری داشته ایم و هم و غم خود را برای آشتی مردم با موسیقی سنتی به کار برده ایم .
انگار از روند فروش خیلی راضی نیستید؟
هزینه برگزاری بسیار بالا است مهمتراینکه هیچ گونه سوبسید فرهنگی و کمک هزینه فرهنگی درقبال کارهای فرهنگی وهنری به هنرمندان داده نمی شود.در کنار این موضوعات هزینه های جانبی مانند هزینه های پوسترتا فیلمبرداری ،نورپردازی و بسیاری موارد دیگرهم سبب شده تا هنرمندانی که اغلب جوان و بدون پشتوانه های مالی هستند دراین زمینه دست به عصا حرکت کنند.در واقع آنقدر که برگزاری کنسرت در خارج از ایران مقرون به صرفه است در ایران نیست.
خارج از کشورهم اجرا داشته اید؟
بله . اجراهایی درخارج از کشور ازجمله مالزي(کوآلالامپور)، کره جنوبی(سئول، اینچئون)، ترکیه و قبرس داشته ایم.
درباره کنسرت های خارج از کشورتان بگویید، استقبال چطور است؟
نسبت به ایران استقبال بسیار خوب است .ما استقبال کنندگان زیادی از مردم غیرایرانی همان کشوری که در آن کنسرت برگزار می کنیم .
درباره این شرایط بیشتر توضیح دهید؟ چرا استقبال از موسیقی سنتی درخارج از کشوراز ایران بهتر است؟
استقبال مردم خارج از کشور بیشتر است.به همین دلیل بیشتر هنرمندان تمایل دارند در خارج از کشور کنسرت برگزار کنند ضمن اینکه از نظر مالی هم مقرون به صرفه است.ما درمعروفترین تالارهای کشور باید شبی ۱۰میلیون اجاره بدهیم.به هرحال موسیقی ایرانی پیشینه کهنی دارد .ضمن اینکه موسیقی دلچسب است آرامشی که در این نوع موسیقی وجود دارد باعث استقبال افراد غیرایرانی می شود .
درباره گروه موسیقی «سایه سار»توضیح دهید؟
گروه موسیقی سایه سار از سال ۸۷ با همکاری بهنام نوري به منظور بیان ایده ها ، دیدگاه ها و درددل ها بنا گذاشته شد . از ابتدا سعیمان بر این بود تا بهترین آثار را ارائه کنیم. تاکنون اجراهاي متنوعی در فرهنگ سراهاي ارسباران ، شفق، برج آزادي، تالار وزارت کشور ، تئاتر شهر، تالار رودکی و برخی از دانشگاه ها داشته ایم.همچنین شرکت در جشنواره هاي موسیقی محله و فجر از دیگر فعالیت هاي گروه ما است . همچنین انتشار آلبوم موسیقی نگاه آشنا هم از جمله کارهای دیگرمان است.
استقبال از این آلبوم چگونه بود؟
خیلی راضی کننده نبود .انجام کارهای هنری در ایران واقعا مقرون به صرفه نیست و نمی شود از نظر درآمدزایی به آن وابسته بود در واقع آنقدر که ضرررسان است سودرسان نیست.فضاهای هنری در کشور ما دارای شرایط بسیار خاصی است. مردم ما بیشتر به دنبال صداهای آشنا هستند . برای یک آلبوم باید از جیب هزینه کرد.چون یکی از مشکلات این است که آلبوم ها توسط مراکزی که عمده پخش هستند و از طریق واسطه ها پخش می شود و واسطه هم به دنبال اقتصاد خودشان
” نیم نگاهی به فعالیت هاي موسیقی حسین سلیمانی
*کسب مقام برتر جشنواره موسیقی جوان و جشنواره محله در رشته کمانچه در
سال ۱۳۸۴
* اجراي کنسرت با گروه سایه سار در اکثر سالن هاي مطرح ایران از قبیل: تاتر
شهر تهران، برج آزادي، فرهنگسراي ارسباران، تالار رودکی و ...
*اجراي کنسرت در کشورهاي مالزي(کوالالامپور)، ترکیه (آنکارا)، قبرس،
کره جنوبی(سئول، اینچئون)
* آهنگسازي و انتشار آلبوم موسیقی " نگاه آشنا " در سال
- تالیف کتاب "قطعاتی براي کمانچه" توسط انتشارات ماهور “
هستند و اگر در آمدی هم باشد به جیب آنها می رود.
مهمترین مشکل بر سر راه موسیقی را چه می دانید ؟ عوامل بسیاری دست به دست هم دادند و در سال های اخیر موسیقی را دچار مشکل کرده اند البته در یک سال اخیر شرایط نسبتا بهتر شده اما نبود فرهنگسازی مناسب در زمینه موسیقی تا نداشتن تبلیغات رسانه ای سبب شده مردم با موسیقی مانوس نباشند . مثلا در یک سال اخیر در روند مجوز گرفتن برنامه هایم بسیار تسریع شده اما انتظارمان بیشتر است. ضمن اینکه نباید متولیان فرهنگ و هنر کشورمان اجازه دهند هرنوع موسیقی به مردم خورانده شود .درواقع وقتی کشوری با پیشینه ای غنی درزمینه موسیقی داریم نباید تا این حد موسیقی ما دستخوش مشکلات باشد.واقعا برای اجرای یک کنسرت در یک شهر ۱۳ میلیونی مثل تهران در شرایطی قرار داریم که گاهی حتی نمی توانیم ۷۰۰ نفر را در یک سالن جمع کنیم.
در بحث فرهنگی چه انتظاری از مسئولان دارید؟ ذائقه فرهنگی و هنری مردم را بیش از اینها تقویت کنیم. به فرهنگ غنی خودمان در موضوع موسیقی رجوع کنند ودر بسط و گسترش آن تلاش کنند.
وضعیت فرهنگی منطقه یک چگونه است؟ ۱۲ سال است که ساکن منطقه یک هستم.ازنظر فرهنگی با توجه به امکانات،سطح سواد و درآمد مردم وضعیت خوب است اما می توان بهتر از این ها را شاهد بود. به نظر من وقتی در یک جامعه نیازهای اولیه تامین باشد مردم به نیازهای ثانویه روی می آورند در حال حاضر شرایط مردم منطقه یک از لحاظ مالی نسبت به سایر مناطق در سطح بهتری است بنابراین مسئولان می توانند راحتتر برای ذائقه آنها برنامه ریزی کنند. ضمن اینکه فضاهای فرهنگی خوبی مانند فرهنگسرای نیاوران و کارخ موزه ها در این منطقه قرار دارد که می تواند مامن بسیار خوبی برای گروه ها ی مختلف هنری باشد.
بنابراین از زندگی در منطقه یک راضی هستید ؟ منطقه یک جزو مناطق بسیار خوبی است ازحمل و نقل گرفته تا فضای سبز و امکانات و خدماتی رفاهی و تفریحی بسیار شرایط خوبی دارد .بخصوص برای هنرمندان شرایط بسیار خوبی فراهم شده به عنوان یک هنرمند ازوضعیت منطقه رضایت دارم و چون آرامش را حس می کنم اما در زمینه موضوعات فرهنگی شکل گیری سراهای محله را خیلی مثمرثمرمی دانم البته معتقدم چون سراهای محله مستقیم با مردم در تماس هستند می توانند بسیار تاثیرگذارتر باشند و کارکردهای بسیار موفق تری داشته باشند بخصوص در دو بخش بانوان و جوانان می توانند فرهنگسازی بسیار خوبی در زمینه های هنری داشته باشند از معرفی البوم های موسیقی گرفته تا سایر موضوعات. این سراها حتی می توانند در برگزاری کنسرت های هنرمندان محلی مانند ما با اطلاع رسانی کمک حالمان باشند چرا که یکی از مشکلاتی که در موسیقی با آن روبرو هستیم مشکل اطلاع رسانی است .انها می تواند به راحتی ذائقه مردم را متحول کرد.
با چه گروه های دیگری همدر موسیقی همکاری داشته اید؟ بله . با گروه هاي مختلفی چون نواي مخالف ، آواي ماندگار ، آواي هزار ، صنم و نواي دل و همچنین در ضبط آثار برخی از هنرمندان همکاري داشته ام.
درباره حضورتان در جشنواره های محلی بگویید؟دستاورد این جشنواره چگونه است؟ بله .در جشنواره هاي موسیقی جوان و محله عناوینی را در نوازندگی کمانچه کسب کرده ام. البته درحال حاضر که این جشنواره ها برگزار نمی شود اما تا یک سال پیش در فرهنگسرها و سراهای محله ها شاهد برگزاری این جشنواره های محلی بودیم خیلی هم استقبال شد اما امسال متاسفانه این جشنواره ها برگزار نشد.به هر حال شناسایی بسیار خوبی از سوی این جشنواره های محلی انجام می شد.استعدادهای خوبی معرفی می شدند .به نظرم نباید این کار فرهنگی که شهرداری تهران برنامه ریزی کرده بود ناتمام می ماند.
با توجه به اینکه درجشنواره های محلی حضور داشتید ازمسئولان فرهنگی شهرداری چه انتظاری دارید؟ شهرداری در سال های اخیر در موضوعات فرهنگی عملکرد بسیار خوبی داشته و البته انتظار ما بیش ازاینها است به نظرم شهرداری تهران می تواند مانند شهرداری سایر کشورها به افزایش سطح فرهنگی مردم کمک کند . چند سال پیش در شهرداری برای آشنتی مردم با موسیقی جشنواره های محلی بسیار خوبی برگرار می شد در فرهنگسراها جشنواره های موسیقی برگزار می شد در داخل بوستان ها و یا سالن فرهنگسراها به طوردائم گروه ها را دعوت می کردند و مردم استفاده می کردند مثلا ما یک بار در فرهنگسرای شفق برنامه اجرا کردیم فضا کوچک بود برای دومین بار به ما گفتند در فضای باز بوستان برنامه اجرا کنید واقعا استقبال بسیار خوب بود .کار های بسیار خوبی در حال اجرا بود نمیدانم چرا متوقف شد. هزینه چندانی برای شهرداری نداشت ضمن اینکه درروحیه مردم هم تاثرگذار بود و هم اینکه تاثیر بسزایی در روحیه هنرمندان داشت همان لوح تقدیری که می دادند بسیار ارزشمند و تاثیرگذار بود .به هر حال در همه جای دنیا شهرداری ها متولی فرهنگ هستند برای همین ما از شهردارمان که در زمینه فعالیت های فرهنگی گام های خوبی برداشته انتظار داریم باید به نیازهای معنوی و فرهنگی پاسخ داده شود .
درباره تالیف کتابتان بگویید؟ یک سری قطعات بود که دکتر فرج پوری در طول سالیان کار اجرا کرده بودند آن ها را نت کردم و با هماهنگی موسسه ماهور چاپ کردیم .
تدریس هم می کنید ؟ چند شاگرد دارم اما به دلیل مشغله کاری کمتر به کار آموزش می پردازم.
همسرتان هم در این حوزه فعالیت می کنند؟ همسرم در کار خط هستند اما در زمینه موسیقی بسیار همراه ومشوق خوبی هستند.
با توجه به اینکه دائم در حال تمرین هستید .همسایه ها معترض نمی شوند؟ خوشبختانه این موضوع هم برمیگردد به همان موضوع فرهنگسازی که مردم این منطقه نسبت به سایرمناطق بیشتر با موسیقی عجین هستند .معمولا من سعی می کنم رعایت کنم اما همیشه هم همسایه های خوبی داشته ایم.