«ایندیرا گاندی» و دستاوردهای ملی هند
نگاهی بر تازه های نشر؛
«ایندیرا گاندی» و دستاوردهای ملی هند
کتاب «ایندیرا گاندی»؛ از رهبران سیاسی هند، نوشته باربارا سامرویل و ترجمه مهسا ملک مرزبان از مجموعه شخصیت‌های تأثیرگذار انتشارات ققنوس منتشر شد.
 
تاريخ : چهارشنبه ۱۴ تير ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۰۰

به گزارش هنرنیوز، «ایندیرا گاندی رهبری و قدرت را بخشی از حق طبیعی‌اش به حساب می‌آورد. در دنیای سیاست با هدف تلاش برای استقلال هند بار آمد. رهبری هند تقدیرش بود، اما کار ساده‌ای نبود. او زندگی‌اش را وقف ملتش کرد. باور داشت که مردم می‌توانند در کنار هم زندگی کنند. ولی مشکلات مذهبی و فرهنگی کشورش سبب شد که این باورش به چالش کشیده شود. او عاشق کشور و مردمش بود. او مادر هند بود.» 

ایندیرا گاندی موفقیت‌ها و نگرانی‌های هند را در سطح جهانی مطرح کرد و همزمان کشورش را به سوی اقتصادی سوسیالیستی رهنمون شد. تلاش او برای افزایش هر چه بیشتر قدرتش نتایج مثبت و منفی به همراه داشت. در زمینه تکنولوژی و امور بین‌المللی دستاوردهای بزرگی برای کشورش به همره آورد. با این‌که خیای‌ها او را در کارش موفق می‌دانند، برخی دیگر او را ناموفق دانسته‌اند. 

سامرویل در فصل دوم به پیشینه خانواده ایندریرا و فرهنگ و آداب معاشرتی آنان پرداخته و روزهای کودکی او را توصیف کرده است: «ایندیرا در خانواده‌ای ثروتمند و اشرافی بزرگ شد و همه با او مثل شاهزاده رفتار می‌کردند. نهروها متعلق به کاست برهمن هند بودند. موتی لعل، پدربزرگ ایندیرا سرپرستی خانواده را به عهده داشت که به او قدرت فراوانی می‌داد. ضمنا از رهبران سیاسی و وکلای الله‌آباد، شهری بزرگ در ایالت اوتار پرادش، محل سکونت

ایندیرا گاندی رهبری و قدرت را بخشی از حق طبیعی‌اش به حساب می‌آورد
نهرو بود... با ایندیرا همیشه مثل شاهزاده رفتار می‌کردند، لوسش کرده بودند و به همه خواسته‌هایش تن می‌دادند. هنوز کوچک بود که با خود عهد بست به هیچ کس اجازه ندهد با او بدرفتاری کند و به این عهدش وفادار ماند.» 

موتی‌لعل، پدربزرگ ایندیرا به فرهنگ غربی به ویژه انگلستان علاقه بسیاری داشت و سایر اعضای خانواده به احترام لباس غربی می‌پوشیدند و به حکومت انگلستان احترام می‌گذاشتند. اما حادثه سیزدهم آوریل ۱۹۱۹که خشم هندی‌ها را علیه دولت بریتانیا برانگیخت فضای سیاسی را تغییر داد و علاقه خانواده نهرو به چیزهای انگلیسی از بین رفت و خانواده ایندیرا با جدیت وارد عرصه سیاسی شد. 

فصل سوم تحت عنوان «اروپا، فیروز، و ازدواج» به حضور ایندیرا در مدارس مختلف برای تعلیم و علاقه بی حد او برای پیوستن به محافل و مبارزات سیاسی پدرش و نیز سفر او به سوئیس، آشنایی با فیروز گاندی تحصیل در اکسفوردو در نهایت ازدواج با فیروز گاندی اختصاص داده شده است. فصل چهارم نیز به حزب کنگره هند به رهبری مهاتما گاندی و مبارزات آنان و پیوستن فیروط و ایندیرا به نیروی مقاومت و فعالیت‌های آنان پرداخته است.

ایندیرا درباره نه ماه اسارت در زندان ناینی نوشته است: «مثل حیوان ما را کنار هم گذاشته بودند، خلوت را از ما گرفته بودند، نه می‌گذاشتند کسی را ملاقات کنیم نه خبری به ما می‌رسید، از زیبایی رنگ، لطافت و محبت محروم بودیم؛ زمین، دیوارها، همه چیز اطرافمان به رنگ خاک بود، لباس‌هایمان هم که در زندان شسته می‌شد به همین رنگ در آمد. حتی غذایمان مزه شن می‌داد. باد داغ تابستان و طوفان شن، باران‌های موسمی و سرمای زمستان از لای میله‌های
او زندگی‌اش را وقف ملتش کرد. باور داشت که مردم می‌توانند در کنار هم زندگی کنند. ولی مشکلات مذهبی و فرهنگی کشورش سبب شد که این باورش به چالش کشیده شود. او عاشق کشور و مردمش بود. او مادر هند بود
پنجره سلول تو می‌آمد.» به دنیا آمدن دو پسر ایندیرا و روابط او با همسرش فیروز نیز از مطالب این فصل است. 

سامرویل در فصل پنجم به ریاست حزب کنگره پرداخته ومی‌نویسد؛ « با اینکه ایندیرا برای دو سال به ریاست منصوب شده بود، یک سال بیش‌تر خدمت نکرد. در این یک سال سعی کرد بدهی حزب را صاف کند و تراز مالی سالم و رو‌ به رشدی باقی بگذارد. به مشکلات پناهندگان، سلامت کودکان، حقوق زنان و فقر رسیدگی کرد. او پس از یک سال استعفا کرد و دلیل آن را ضعف جسمس بیان کرد.» از دست دادن دو مرد مهم زندگی ایندیرا یعنی همسر فیروز و پدرش جواهر لعل نهرو نیز در این فصل بررسی شده است. 

ایندیرا گاندی در ۱۹۶۶به نخست وزیری هند رسید اما نخست وزیری او فهرست مطولی از مشکلات را پیش رو داشت. خشکسالی، قحطی و کمبود غذا از یک سو، اوضاع اقتصادی از سوی دیگر کاهش ارزش روپیه به دلیل تورم شرایط بحرانی سختی برای گاندی به وجود آورده بود. مسائل نخست وزیری ایندیرا گاندی و نحوه مبارزه او با مشکلات پیش رو و نیز تلاش او برای حفظ انسجام حزب کنگره، جنگ با پاکستان واعلام حالت فوق‌العاده در ۱۹۷۵به مدت دو سال در فصل ششم کتاب حاضر بررسی شده‌اند. 

فصل‌ هفتم کتاب ابتدا به بررسی سرکوب سیک‌های ایالت پنجاب در شمال غربی هند می‌پردازد که به دلیل نادیده گرفتن حقوقشان خواستار جدایی از کشور هند بودند. سپس ماجرای ترور ایندیرا گاندی توسط دو محافظ سیک نیروی محافظت نخست‌وزیر در ۳۱ اکتبر ۱۹۸۴ نقل شده است. 

بررسی اثرات مرگ ایندیرا گاندی و نخست وزیری راجیو گاندی، پسر او مباحث فصل هشتم هستند. در پنج سال نخست وزیری راجیو اوضاع اقتصادی و تورم به بدترین وضیعت خود رسید و هزینه‌ها و بدهی‌های کشور سرسام آور شد. راجیو در ۱۹۸۹ موقعیت نخست‌وزیری را از دست داد و در سال ۱۹۹۱ در کشاکش مبارزات انتخاباتی برای به دست آوردن مجدد قدرت، حین سخنرانی در جنوب هند با بمب ترور به قتل رسید و به این ترتیب کل اعضای بلافصل خانواده ایندیرا گاندی جان باختند. 

«ایندیرا گاندی» نوشته باربارا سامرویل و ترجمه مهسا ملک مرزبان یکی دیگر از مجلدهای مجموعه شخصیت‌های تأثیرگذار است که توسط انتشارات ققنوس منتشر شده است. کتاب حاضر با ۱۱۲ صفحه و شمارگان ۲۰۰۰ نسخه چاپ و با قیمت ۳۲۰۰ تومان عرضه شده است.

کد خبر: 42995
Share/Save/Bookmark