به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی موسسه خانه کتاب، نخستین شماره از فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» با حضور مجید غلامی جلیسه؛ مدیر عامل خانه کتاب، حجت الاسلام دکتر سید محمدعلی احمدی ابهری؛ سردبیر فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» و جمعی از اعضای هیات علمی این فصلنامه رونمایی شد.
در ابتدای این مراسم، مجید غلامی جلیسه؛ مدیر عامل خانه کتاب ضمن اشاره به این موضوع که در خانه کتاب طی ۱۷ سال مجموعه مجلاتی به نام «کتاب ماه» در موضوعات ۹ گانه منتشر می شده، درباره انتشار فصلنامه فقه و حقوق گفت:«به این نتیجه رسیدیم که انتشار صرفا یک مجله در موضوع دین نمی تواند موضوعات مرتبط با دین را به طور کامل پوشش دهد. به همین دلیل هم موضوعات مرتبط با دین را در فصلنامه هایی با عناوین «کلام فلسفه و عرفان»، «قرآن و علوم حدیث»، «اخلاق تربیت و روان شناسی» و «فقه و حقوق» منتشر کرده ایم.»
جلیسه تاکید کرد که با وجود دانشکده های مختلف مرتبط با فقه و حقوق، حوزه های علمیه، انتشارات مختلفی که در این زمینه فعالیت می کنند و پایان نامه هایی که با موضوع فقه و حقوق منتشر می شوند، انتشار فصلنامه «فقه و حقوق» ضروری بود. وی دراین باره چنین توضیح داد:«فلسفه وجود چنین مجله ای برای ما محرز بود. این مجله در مهر سال گذشته کلید خورد که کار بسیار مشکلی بود. نقد فی نفسه برای نویسندگان و پژوهشگرن جذابیتی ندارد. آن ها عملا از نقد گریزان هستند. با توجه به این موضوع و این که راه اندازی چنین مجله ای سابقه نداشته، با کار مشکلی مواجه بودیم.»
مدیرعامل خانه کتاب از انتشار کیفی تر و محتوایی تر کتاب ها به عنوان یک هدف نام برد و دراین باره گفت:«در سال ۹۳ حدود ۷۳ هزار عنوان کتاب منتشر شده که با توجه به سال ۹۲ آمار انتشار کتاب ۱۰ ددصد افزایش یافته است. این اتفاق باعث خوشحالی است، اما وقتی به محتوای کتاب ها توجه می کنیم، می بینیم کیفیت کتاب ها از نظر کیفی ۷۰ درصد کاهش یافته است.»
وی ادامه داد:«سال گذشته، ۳۳ هزار جلد کتاب چاپ اول به جایزه کتاب سال ارسال شد. در ارزیابی اولیه ۹۵ درصد کتاب ها به مرحله دوم راه پیدا نکرد. در مرحله دوم هم ۸ اثر برگزیده داشتیم که ۵ عنوان آن را ترجمه تشکیل می داد. در تولید محتوا دچار چالش و مشکل هستیم بنابراین انتشار فصلنامه های نقد کتاب ضروری به نظر می رسد.»
جلیسه درباره کتاب های منتشر شده در موضوع فقه و حقوق نیز گفت:«در حوزه فقه و حقوق، تنوع و تعداد کتاب ها زیاد است. آثار منتشر شده در این زمینه قابل توجه است، اما متاسفانه کار جدیدی صورت نمی گیرد. عمده مجلات حقوق هم رتبه بندی علمی دارد. در حوزه معرفی آثار و تحلیل و بررسی آثار نیز کار جدی صورت نگرفته و برای مجلات عمومی هم جذابیتی وجود ندارد که به کتاب های فقهی یا حقوقی بپردازند.»
۳۳ مقاله از ۳۳ نویسنده
حجت الاسلام دکتر سید محمدعلی احمدی ابهری؛ سردبیر فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» نیز درباره روند انتشار این فصلنامه گفت:«با توجه به این که این فصلنامه سابقه فعالیت نداشته و نقد هم چندان سابقه ای ندارد، استقبال خوبی برای همکاری در این فصلنامه صورت گرفت. اغلب نویسندگان فصلنامه هم به فقه و هم به حقوق علاقه دارند. بر همین اساس به این نتیجه رسیدیم که کتاب های فقهی و حقوقی را به صورت تفکیک نشده در اختیار نویسندگان فصلنامه قرار بدهیم تا خودشان کتاب ها را برای نقد انتخاب کنند.»
ابهری از استقبال و همکاری خوب ناشران کتاب های فقهی و حقوقی برای ارائه این کتاب ها به منظور نقد خبر داد و درباره مطالب نخستین فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» توضیح داد:«در شماره اول از ۳۳ نفر ۳۳ مقاله داریم که از معرفی کتاب تا نقد، نقد شفاهی و نقد کامل مکتوب را شامل می شود. بخشی هم به نام گوناگون در نظر گرفته ایم تا فصلنامه فقط مختص نقد کتاب نباشد و تنوع آن حفظ شود.»
سردبیر فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» ادامه داد:«آغاز جمع آوری مطالب اولین شماره با مرگ مرحوم استاد کاتوزیان همراه بود که به همین دلیل به یکی از شاگردان ایشان پیشنهاد دادیم درباره فعالیت های ایشان در زمینه فقه مطلبی را به ما ارائه بدهد. سال شمار آثار شهید ثانی، تصحیح یک «اقرارنامه ای از قرن هفتم» و «منظومه در اصول و فروع دین»، برخی دیگر از مطالب این فصلنامه را تشکیل می دهد.»
علم برایمان اصل باشد، نه مقام
دکتر سیدمحمدهاشمی از اعضای هیات علمی فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» در این مراسم درباره ضرورت نقد چنین گفت:«وقتی از نقد حرف می زنیم، بیشتر جنبه منفی آن را در نظر می گیریم، در صورتی که نقد هم جنبه منفی و هم جنبه مثبت دارد. نقد کتاب، یکی از ضروریاتی است که باید به آن بپردازیم. نقد کتاب، ما را به سوی خوبی ها راهبری می کند. در مغرب زمین، اندیشمندان در تدوین کتاب به مبادله فکری می پردازند و کتاب ها را مورد نقد قرار می دهند. مخاطب هم با نگاه به نقدها به مطلوب خود می رسد.»
دکتر هاشمی، ضمن بیان این که با انتشار فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» در زمینه تلازم منطقی بین فقه و حقوق گام برداشته می شود، بیان کرد:«بسیاری از حقوق دانان ما مفقه هستند، اما مشکلی که در فقه داریم این است که فقها بیش از آن که نوگرا باشند، سنت گرا هستند. با توجه به این که حقوق دان ها به روز هستند، همراهی فقه و حقوق می تواند فقه را به روز نگه دارد.»
حجت الاسلام دکتر محمدابراهیم شمس ناتری از دیگر اعضای هیات عملی فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» نیز اظهار کرد:«اساتید در دانشگاه ها برای ارتقاء درجه خود باید مقاله یا کتاب ارائه بدهند، اما این که کتاب هایشان چه کیفیتی دارد، چندان مورد توجه قرار نمی گیرد. با توجه به این موضوع جای خالی انتشار چنین فصلنامه ای احساس می شد.»
حجت الاسلام ناتری ادامه داد:«معقدم در نقد کتاب لازم است رفاقت ها و حتی مقام استادی شخص را کنار بگذاریم و علم برایمان اصل باشد، نه مقام. کتاب باید تولید علم باشد، نه نقل علم. نقد کتاب و مقاله هم در همین مسیر باید قرار بگیرد.»
نگاه جامعه به نقد منفی است
دکتر محمود ویسی مولوی نیز به حدیثی از امیرالمومنین علی (ع) اشاره کرد و گفت:«حضرت علی (ع) فرموده اند در راه راست از کمی رهروان و کم لطفی دوستان نهراسید.»
دکتر ویسی ادامه داد:«نقد، ارزش گذاری و اعتباربخشی است، اما نگاه جامعه به نقد، نگاهی عموما منفی است. اگر این نگاه تصحیح نشود، در پله اول باقی می مانیم و پیشرفتی نخواهیم داشت.»
دکتر مسعود حبیبی مظاهری نیز از کتابسازی به عنوان یک مشکل در سطح جامعه نام برد و گفت:«افرادی که در کتابسازی حرفه ای هستند، می توانند در ظرف یک هفته یک کتاب ۳۰۰ صفحه ای را بسازند. الان در جامعه با این مشکل مواجهیم که افرادی وجود دارند که مقاله هایی را که دیگران نوشته اند، بدون کم و کاست به نام خود منتشر می کنند. وجود چنین فصلنامه هایی در زمینه نقد می تواند از کتابسازی ها بکاهد.»
دکتر مظاهری همچنین پیشنهاد کرد در این فصلنامه، نویسندگان به بهانه انتشار کتاب ها مورد معرفی قرار بگیرند و از اسناد هم به منظور تنوع بخشی مطالب استفاده شود.
پایان بخش مراسم نیز رونمایی از نخستین شماره فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» بود.