توسط مرتضي سرهنگي،
منتخب خاطرات اسيران عراقي‌ از جنگ تحميلي منتشر شد
 
تاريخ : دوشنبه ۲۹ شهريور ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۰۴
مجموعه‌ي سه‌جلدي «پاره‌هايي از آن‌چه اتفاق افتاد» شامل خاطرات برگرفته از 65 عنوان كتاب نظاميان عراقي از جنگ تحميلي، با انتخاب و تدوين و شرح مرتضي سرهنگي منتشر شد.

به گزارش هنر نيوز به نقل از ايسنا، اين كتاب منتخب خاطرات اسيران عراقي است كه 30 خاطره از اسيران عراقي در ايران از حدود 65 عنوان كتاب انتخاب و در اين مجموعه آورده شده است.

در اين مجموعه به تناسب هر خاطره، شرحي نوشته شده و منبع آن مشخص و برخي از مكان‌ها و اشخاص نيز معرفي شده‌اند تا خواننده‌ي اين خاطرات، از كتاب، راوي و اتفاق‌هايي كه قبل و بعد از خاطره مي‌افتند، مطلع باشد. همچنين براي هر خاطره عنواني انتخاب شده و تصوير بعضي از فرماندهان عراقي آورده شده است.

مرتضي سرهنگي درباره‌ي ايده‌ي تدوين اين كتاب گفت: اين ايده به سال‌هاي 59 و 60 مربوط مي‌شود. من سال 59 به جبهه رفتم و آن‌جا با خيلي صحنه‌ها در هويزه و شهرهاي ديگر روبه‌رو شدم و احساس كردم كه سرباز‌هاي اشغالگر وقتي پاي‌شان به شهري مي‌رسد، خودشان را سلطان بي‌تاج و تخت آن‌جا مي‌دانند و هركاري دل‌شان بخواهد، مي‌كنند؛ بنابراين بعد كه برگشتم، تصميم گرفتم شكل ديگر جنگ را هم بنويسم. خيلي تلاش كردم و با حمايت ارتش رفتم اردوگاه اسراي عراقي و شروع كردم به نوشتن خاطرات اين اسرا كه آن موقع در پاورقي روزنامه‌ها چاپ مي‌شد. بعدها خود افسران عراقي شروع به نوشتن كردند و حدود 65 عنوان كتاب در مدتي كه در ايران بودند، نوشتند. آن‌ها به ما مي‌گفتند اين خاطرات يك عذرخواهي ملي است؛ چون ما به شما ظلم كرديم و با اين خاطرات مي‌خواهيم از شما عذرخواهي كنيم.

او افزود: ديدم كه در اين خاطرات لحظات شگفتي وجود دارد كه مثلا اگر از اين 200 صفحه خاطره، يك و نيم صفحه را انتخاب كنيم، باز آن‌قدر محكم است و ساختار منسجمي دارد كه بيرون از كتاب هم كاملا مستقل است.

سرهنگي در ادامه عنوان كرد: بنابراين از اين 65 عنوان كتاب، حدود 30 خاطره انتخاب كردم و چون لازم بود براي خاطرات شرحي نوشته شود، مقدمه‌اي براي خاطرات نوشتم كه راوي اين خاطره كيست، كي اتفاق افتاده، و مكان‌ها و زمان‌ها را معرفي كردم. سعي كردم در اين خاطرات صداي گلوله شنيده نشود و بيش‌تر درباره‌ي حاشيه‌ي جنگ و برخورد سربازان ايراني و عراقي باشد، كه در سه جلد منتشر شد.

او درباره‌ي چرايي جذابيت خاطرات نظاميان عراقي گفت: خاطرات نظاميان عراقي جذاب است؛ زير احساس مي‌كنم به حوادث جنگ رسميت بيش‌تري مي‌دهند. وقتي طرف ديگر هم درباره‌ي دفاع ما حرف مي‌زند، نكات و اتفاق‌هاي تازه‌اي را مطرح مي‌كند كه ما قادر به ديدن آن‌ها نبوديم. اين اطلاعات همچنين كمك مي‌كند تصوير‌هاي تازه‌اي از جنگ عراق با ايران را ببينيم و قضاوت منصفانه‌اي داشته باشيم.

مدير دفتر ادبيات و هنر مقاومت حوزه‌ي هنري همچنين در پاسخ به اين سؤال كه اصولا آيا نوشته‌هاي اين اسيران جنگي داراي ارزش است؛ چون ممكن است اين شائبه به وجود بيايد كه گفته شود اين‌ها تحت فشار اين حرف‌ها را زده‌اند و بعد كه آزاد شوند، حرف‌هاي ديگري مي‌زنند، عنوان كرد: مي‌گويند بهترين شهادت‌ها، شهادتي است كه دشمن مي‌دهد. من نمي‌خواهم بگويم كه به اسراي عراقي در ايران خوش گذشت؛ ولي اگر خوش‌رفتاري بچه‌هاي ما نبود، آن‌ها هيچ‌وقت با من صحبت نمي‌كردند و هيچ‌وقت 65 عنوان كتاب نمي‌نوشتند. البته اسارت تحت هر شرايطي سخت است؛ ولي هيچ‌كس آن‌ها را اذيت نمي‌كرد و چون ما آماده‌ي جنگ نبوديم؛ بنابراين اردوگاه نداشتيم و مجبور بوديم آن‌ها را در پادگان نگه‌داري كنيم و در پادگان‌ها فقط يك آشپزخانه بود كه هم سربازان خودمان و هم اسراي عراقي يك نوع غذا مي‌خوردند و تفاوتي وجود نداشت.

مجموعه‌ي سه‌جلدي «پاره‌هايي از آن‌چه اتفاق افتاد» توليد دفتر ادبيات و هنر مقاومت حوزه‌ي هنري در شمارگان 2500 نسخه و با قيمت 9900 تومان توسط انتشارات سوره‌ي مهر منتشر شده است.





کد خبر: 17065
Share/Save/Bookmark