محمدرضا رئيسي:
نوازندگي كاخن با تکنیک دف و تمبک، نادیده گرفتن استقلال شخصیتی این ساز است
محمدرضا رئيسي مولف كتاب «شيوه نوازندگي كاخن» با انتشار این كتاب، سعي در ترویجِ روش هایِ اصیل و استانداردِ نوازندگیِ اين ساز، ميان نوازندگان ايراني داشته است؛ روش هایی که به اعتقاد او، یکسره مغفول واقع شده اند.
تاريخ : يکشنبه ۲۱ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۰۷
محمدرضا رئيسي مولف كتاب «شيوه نوازندگي كاخن» در خصوص اين كتاب و مطالب ارائه شده در آن گفت: چندین سال است كه ساز كاخن در ايران توسط نوازندگان بسياري نواخته مي شود كه متاسفانه به غیر از تعدادی محدود، باقی نوازندگان به اشتباه آن را مي نوازند؛ چرا که اغلب نوازنده دف، تنبك و دیگر سازهای کوبه ای هستند و كاخن را نيز با همان فکر و رویکردِ سازهای تخصصی خود مي نوازند كه طبیعتاً هيچ ربطي به شيوه اصلي نوازندگي آن ندارد؛ همانطور که اگر یک کاخن نواز بخواهد با همان الگوهای ریتمیک و تکنیکیِ کاخن با تمبک برخورد کند، نتیجۀ حاصله با اسلوب، فرهنگ و سونوریتۀ تمبک، فاصلۀ بسیار خواهد داشت .
وي ادامه داد: با توجه به دلایل ذکر شده و ضرورت دسترسی به یک متدِ کارآمد، شروع به بررسیِ مقایسه ایِ متدهای رایج جهان و جمع آوري ريتم هاي مخصوص به كاخن از فرهنگ هایِ مختلف نمودم كه حاصلِ این پژوهش، مجموعه قابل اعتنايي شد و تصميم گرفتم بخشی از آن را در قالب كتابی آموزشی منتشر كنم تا همۀ نوازندگانِ کوبه ای در هر سطحی بتوانند از آن بهره جویند.
رئيسي با اشاره به موارد ارائه شده در اين كتاب اظهار داشت: بخش اصلي اين كتاب كه به نوعي نخستين شيوه آموزشي ساز كاخن در ايران است، مربوط به ريتم هاي رايج و شاخصِ اين ساز در دنياست .
رئيسي در خاتمه خاطر نشان كرد: نوشتن اين كتاب دو جلدی، حدودا ۲ سال به طول انجاميد كه هم اكنون جلد اول آن منتشر شده و جلد دوم نيز آماده انتشار است.
كتاب «شيوه نوازندگي كاخن» به تاليف محمدرضا رئيسي با رویکردِ تخصصیِ ريتم هاي آمريكاي لاتين و آفريقا از سوي انتشارات «ناي و ني» در بازار موسيقي منتشر شده است . در جلدِ نخست، با عناوینی چون پيشينه ساز كاخن، ساختار كاخن و نحوه نگهداري از آن، انواع كاخن، چگونگي نشستن نوازنده بر روي ساز، محل قرار گيري دست ها در سبك پرويي، كوبايي و اسپانيايي، استفاده كردن از پا و ناخن، تمرینهای فِلَم و دراگ، الگوهاي ريتميك، انواع ریز، ریتمهای شافل، شیکر، ريتمهاي آمريكاي لاتين و آفريقا، ريتم هاي ۸/۶، ريتمهاي لنگ و ...مواجه هستیم.