پوشش مناسب جشنواره های فرهنگی- هنری؛
بازتاب فرهنگ و هنر در رسانه ملی
تاريخ : شنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۱۷:۴۵
همه ساله جشنواره های مختلف فرهنگی در کشورمان با اهداف متعددی برگزار می شود و هرکدام در یکی از حوزه های فرهنگی اهداف خاصی را برای خود دنبال می کنند. سوای موضوع این جشنواره ها همه آنها به طور مشترک و یکسان تبعات و نتایجی را در عرصه های فرهنگی به دنبال دارند. افزایش ارتقاء کیفیت تولیدات فرهنگی یکی از این ثمرات است. معرفی برترین های عرصه های مختلف فرهنگ و هنر که خود همین مسئله هم موجب ایجاد یک فضای رقابتی سالم و افزایش انگیزه های فعالین عرصه ی فرهنگ می شود و هم شور و نشاط خاصی را توام با هیجانات پاک به فعالیت های این گروهها تزریق میکند. البته از برکات مثبت دیگری که می توان برای یک جشنواره فرهنگی-هنری برشمرد ایجاد یک بستر و فضای مناسب برای شناساندن استعدادهای نو و رویش های این عرصه است. از سوی دیگر برگزاری یک جشنواره موجب الگوسازی صحیح و مناسب در حیطه های مربوط به فعالیت های فرهنگی می گردد. این جشنواره ها به مثابه ی یک دانشگاه بزرگ فرهنگی هستند که کلاس های عینی برای آموزش به علاقه مندان و فعالین سطوح پایینتر و حتی نسلهای جوانتر محسوب می گردند.
اما رسانه ملی در سالی که در آن هستیم به طرز مطلوبی به پوشش جشنواره های فرهنگی هنری کشوری و بین المللی اقدام کرده است. این حرکت با کمک رادیو و تلویزیون بویژه با تمرکز جدی تر بر روی جشنواره فیلم فجر به عنوان یکی از بزرگترین رویدادهای فرهنگی-هنری کشور در حال پیگیری است. «نقش اول» (راديو ايران)، «كافه راديو» و «شبهاي نقرهاي» (راديو جوان)، «پيدا و پنهان» و «پرده نقرهاي» (راديو گفتوگو)، «ايام جشنواره» و «امروز پنجشنبه» (راديو تهران) و «هفت اقليم» (راديو فرهنگ) عناوين برنامههايي هستند كه با موضوع جشنواره فيلم فجر از شبكههاي مختلف راديو بخش ميشوند. در تلویزیون هم برنامه هفت با وقت گذاری نسبتا زیاد و کافی از شبکه ۳ به طور کاملا حرفه ای به این جشنواره می پردازد و البته شبکه های مختلف سیما به تناسب و تناوب برنامه هایی را به این جشنواره بزرگ و پر طرفدار اختصاص داده اند.به طوریکه به جرات می توان گفت که رسانه ملی حدود بیش از ۵تا۶ ساعت( از نگاه من مخاطب ! چون دقیقا از تعداد ساعتها اطلاعی ندارم) به طور روزانه به این رویداد اختصاص داده است.
البته شبکه های دیگر هم مامور پوشش سایر جشنواره ها هستند.مانند شبکه ۱ که به طور اختصاصی به جشنواره سرود و موسیقی می پردازد، شبکه ۴ هم که به طور اختصاصی به جشنواره تئاتر می پردازد و شبکه آموزش هم که به جشنواره شعر. شبکه ۳ هم که اشاره شد به طور اختصاصی به جشنواره فیلم فجر می پردازد. اما چرا رسانه ملی باید به پوشش و انعکاس گسترده ی این جشنواره ها بپردازد و صرف این همه وقت برای این پوشش ها چه لزومی دارد؟
از جهات مختلفی می توان به این سوال پاسخ داد. شاید به ابتدای همین نوشته مروری کنیم بهتر به جواب برسیم. یعنی بررسی اهمیت جشنواره ها ! وقتی ما می گوییم جشنواره ها بستری است برای ارتقاء کیفیت محتوای فرهنگی ما بویژه در عرصه سینما و تئاتر و شعر و ... بنابراین بایستی وجهه ملی به آن ببخشیم و کاری کنیم که همه کسانی که در این عرصه فعالند و به هر دلیلی امکان حضور در جشنواره را ندارند بتوانند خود را به طور روزانه و حتی لحظه به لحظه در جریان این اتفاق بزرگ قرار دهند و آنها هم جزئی از مخاطبین جشنواره شوند حتی اگر در شهرستان یا روستایی دور زندگی میکنند. بحث الگوسازی فرهنگی هم یکی از دلایل پوشش وسیع آن توسط رسانه ملی است. از سوی دیگر این پوشش وسیع و گسرده رسانه ملی به اهداف مهمی همچون شناسایی استعدادهای نو به جامعه هنر و حتی به عوام مردم کمک بسیار زیادی می کند که نهایتا منجر به کمک به خود "هنر و فرهنگ" کشور می شود.
از سوی دیگر این اقدام رسانه ملی که به نوعی بها دادن کافی و مناسب با نیازهای فرهنگی کشور هم هست منجر می شود که بخش فرهنگ و هنر و البته هنرمندان ما هم از انزوا خارج شوند البته منظورم مشخصا سینما نیست ! بیشتر از همه منظورم شعر و موسیقی و تئات دینی و اسلامی است. البته سینمای اسلامی هم بایستی یکی از اهداف مورد پیگیری رسانه مخلی از پوشش این جشنواره ها باشد. این اقدامات رسانه ملی در بعد بین الملل هم عواقب خوب و مثبتی دارد و منجر به معرفی رسانه پاک به ملتهای تشته دنیا می شود. چرا که در اقصی نقاط دنیا و بویژه در کشورهای اسلامی که تحت سیطره فرهنگی و سینمایی غرب در آمده اند یک آمادگی بسیار خوب برای پذیرش سینمای پاک وجود دارد.
در مجموع آنچه امروز از سوی رسانه ملی در قبال جشنواره های مختلف برنامه ریزی و تصمیم گیری شده است و به این شکل از همه ظرفیتهای موجود فرهنگی برای افزایش کیفیت محتوایی فرهنگی استفاده می شود جای قدردانی دارد. چراکه به نوعی یک بازوی قوی برای فعالین عرصه فرهنگ شده است و به تاثیرگذاری بیشتر این جشنواره ها و آشتی هرچه بهتر و پیوند هرچه بیشتر مردم و علاقه مندان هنر و دوستداران فرهنگ با متولیان و فعالان و دست اندرکاران این حوزه شده است و در قابل دسترسی شدن روزانه و حتی لحظه ای این جشنواره ها برای مردم تاثیر شگرفی داشته است.
ایوب توکلیان