سخنان منظوم و چكامه‌هايي از عرفاي اسلامي
 
تاريخ : سه شنبه ۲۶ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۰۹:۳۹
چاپ نخست كتاب «تذكره رياض‌العارفين» اثر رضا قلي‌خان هدايت با تصحيح و تحشيه نصرت‌الله فروهر از سوي موسسه انتشارات اميركبير منتشر و روانه بازار نشر شد.

به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، اين اثر درباره عارفان و دانشوراني است كه از آنان سخنان منظوم و چكامه‌هايي به نظم بر جاي مانده است. در واقفع، آنچه در پيش روي خواننده قرار دارد، تذكره «رياض‌العارفين» نوشته رضا قلي‌خان هدايت طبرستاني (1215 -1288 قمري) ملقب به لله‌باشي است.

مرحوم هدايت در تهران زاده شد و در شيراز به تحصيل پرداخت، سپس به دربار محمد شاه قاجار راه يافت و از طرف ناصرالدين‌شاه به رياست مدرسه دارالفنون منصوب شد.

علاوه بر تاليفات فراوان كه از رضا قلي‌خان هدايت به يادگار مانده است، مهمترين خدمت وي به فرهنگ ايران، تاسيس چاپخانه‌اي است كه بسياري از كتاب‌هاي ادبي عصر قاجاريه در آن چاپخانه طبع شده است.

مصحح اين اثر، هدف از چاپ اين كتاب را اين چنين عنوان مي‌كند:«اما انگيزه‌اي كه پرداختن به اين كار ناتمام را سبب شد، عدم دسترسي به متني خوانا و به دور از نادرستي‌ها و كاستي‌ها بود كه در چاپ سنگي و چاپ كتاب فروشي محمودي به كوشش مهر علي گرگاني به چشم مي‌خورد.

در اين اثر، كوشش بر اين بوده است تا آنجايي كه ممكن بود؛ آن كاستي‌ها برطرف شود، معني اشعار عربي متن، توضيح و شرح داده شود. آيه‌هاي قرآني كه مورد استفاده نويسنده قرار گرفته و يا به مناسبتي در اشعار آمده، با ذكر سوره و شماره آيه آورده شود و حديث و روايت‌ها نيز به منابع آن ارجاع داده شود.

چون نادرستي‌هاي تاريخي فراوان در كتاب وجود دارد و بررسي درستي آنها و نيز نقد بعضي از مطالب به زمان نيازمند است، لذا اميد مي‌رود كه اين كاستي‌ها به عنوان "يادداشت" فراهم آيد. زيرا يادداشت‌ها شايد برگ‌هاي بسياري را به خود اختصاص بدهد كه قرار دادن آن در بخش پاياني سزاوار مي‌نمايد.

اين نوشته با نسخه چاپي مقابله شده و موارد اختلاف آن كاملا رفع شده است.»

اثر حاضر درباره عارفان و دانشوراني است كه از آنان سخنان منظوم و چكامه‌هايي به نظم بر جاي مانده، نظير عطار نيشابوري و عبدالرحمان جامي و قاضي نورالله شوشتري، اما در باب تذكره كمتر بدان پرداخته‌اند، اگرچه به حالات و مقالات آنان توجهي بيشتر داشته‌اند. دوستان و همدلان «هدايت» وي را به تدوين تذكره‌اي تشويق كرده و درخواست كرده‌اند كه در آن به شرح حال و ذكر آثار و اشعار عارفانه اهل طريقت عنايتي شود، در نتيجه وي اين درخواست دوستان را پذيرفته و به نگارش شرح حال و اشعار اين قوم دست زده و از تحرير شعرهاي عاشقانه و مجازي آنان صرف نظر كرده است و به اين ترتيب تذكره خود را كه شامل يك حديقه، دو مقدمه، دو روضه، يك فردوس و يك خلد مي‌باشد، فراهم آورده است.

چاپ نخست كتاب «تذكره رياض‌العارفين» در شمارگان 500 نسخه، 777 صفحه و بهاي 200000 ريال راهي بازار نشر شد.
کد خبر: 15337
Share/Save/Bookmark