محمد حسین جعفریان در گفتگو با هنرنیوز:
«مستند بحران» را جدی نمیگیرند
یک کارگردان پیشکسوت فیلمهای مستند گفت: خوب است دولت در عرصه ساخت «مستندهای بحران» که در راستای ایدئولوژی و باورهای دینی و انقلابی کشور است وارد شود و این بخش را سروسامان بخشد.
تاريخ : شنبه ۷ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۵۶
محمدحسین جعفریان کارگردان با سابقه سینمای مستند در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد ضرورت ساخت فیلمهای مستند در کشور افزود: با وجودی که کشور در حوزه فیلمهای سینمایی با صرف بودجههای هنگفت، نتیجه قابل قبولی نگرفته است اما باز هم شاهد ساخت فیلمهای میلیاردی هستیم که نه تنها نتوانستند مخاطبین را به سینما بکشانند بلکه حتی نتوانستند هزینههای تولیدی خود را جبران کنند. به عنوان مثال بودجهای که صرف ساخت فیلمی مثل «استرداد» شده است را میتوان صرف ساخت دهها فیلم مستند خوب و موفق کرد اما من نمیدانم چرا مدیریت کلان سینمای کشور نمیخواهد این واقعیت را درک کند و توجهای جدی به ساخت فیلمهای مستند و مستند بحران نمیکند. این درحالی است که ما در کشور فیلمسازان مستند بسیار زبده و قویای داریم که همچنان با عشق و علاقه و حتی بدون حمایتهای دولتی، حرفه مستند را پیگیری میکنند.
وی ادامه داد: متاسفانه ما هیچگاه در کشور شاهد سرمایه گذاری جدی در بخش فیلمهای مستند بویژه «مستند بحران» نبودیم. الان که دولت تغییر کرده فرصت خوبیاست که این اتفاق رخ بدهد. «مستند بحران» نیازمند حمایتهای قوی و مستمر دولت است تا بتواند روی پای خودش بایستد. همان طوری که دولت بودجههای بیشماری را به دیگر حوزههای فیلمسازی اختصاص میدهد باید بودجههای درخوری را به ساخت فیلمهای مستند و فیلمهای مستند بحران اختصاص دهد تا این نوع فیلمسازی در کشور جان تازهای بگیرد.
کارگردان فیلم مستند «لعل بدخشان» گفت: هم اکنون بسیاری از فیلمسازان مستند برای ساخت فیلمهای خود باید بخش اعظم انرژی خود را صرف پیدا کردن سرمایه گذار و تهیه کنندگان بکنند. درحالی که هزینههایی که این فیلمسازان برای ساخت فیلمهای خود نیاز دارند بسیار بسیار نسبت به آثار سینمایی ناچیزتر است. به عنوان مثال بودجهای که صرف ساخت فیلم سینمایی به اصطلاح فاخر میشود میتواند صرف فیلمهای مستند و فیلمهای مستند بحران شود. مدیران سینمایی همواره کارهای سینمایی بد میسازند و پشت آنان هم میایستند اما هرگز حاضر نیستند همین بودجه را صرف ساخت فیلمهای خوب مستند بکنند.
این فیلمساز مستند با اشاره به ساخت مستندهای بحران افزود: خیلی خوب است که دولت در عرصه ساخت مستندهای بحران که هم در راستای ایدئولوژی ما و هم در مسیر باورهای انقلابی و دینی ما است وارد شود و بخش مستند سازی بحران را سروسامان ببخشد. این نوع مستند سازی از جان هنرمند مایه میگیرد و ما شاهد بودیم که در حوادث کشور سوریه در یک فاصله بسیار کوتاه، ما دو شهید مستند ساز تقدیم کشور کردیم. «شهید هادی باغبانی» نماد بچههای مستند ساز این کشور بود که بدون هیچ چشمداشتی و بدون اینکه منتظر بودجههای دولتی بماند کمر همت برای ساخت مستند بست. ما مستند سازانی همچون شهید باغبانی در کشور کم نداریم. آیا دولت جدید نباید نگاه تازه تری به فیلمهای مستند بحران داشته باشد و با بازنگری در سیاستهای خود این مستند را از غربت خارج کرده و روح تازهای به آن بدمد؟
جعفریان با بیان اینکه اگر مدیریت کلان سینمایی وارد عرصه تولید فیلمهای مستند شود ما جهش زیادی در این عرصه خواهیم داشت گفت: با تدبیر و مدیریت میتوان از استعدادهای موجود کشور در عرصه مستند سازی حداکثر استفاده را کرد. این درحالی است که متاسفانه فیلمهای مستند ما همواره فدای فیلمهای داستانی که بیشتر جنبه ویترینی دارند میشوند اما امیدواریم با نگاههای دلسوزانه و کارشناسی مدیریت کلان سینمایی این وضعیت را تصحیح کند و فیلمهای مستند همچون دیگر کشورها که از جایگاه ممتازی برخوردارند در کشورما هم جایگاه رفیعی پیدا کنند. بیشک، دولت از توجه به فیلمهای مستند پشیمان نخواهد شد.
وی اظهار داشت: فیلمهای مستند همواره مظلوم بوده و هست و بودجههایی که به این نوع فیلمها اختصاص مییابند بودجههای ناچیزی بودند که همیشه دست و پای فیلمساز را برای خلاقیت محدود کرده است. این درحالی است که فیلمساز مستند نباید دغدغه بودجه داشته باشد و باید تمام فکر و ذهن خودش را صرف ساخت فیلمی بکند که ماهها برای ساخت آن تحقیق کند.
جعفریان امر«پژوهش و تحقیق» را در کارهای مستند رکن اصلی اینگونه فیلمها ذکر کرد و از فیلمسازان مستند جوان خواست از پژوهش و تحقیق برای عمق بخشی به فیلمهای خود غافل نشوند.