به گزارش هنرنیوز، درباره بازاریابی گردشگری با لادن جعفری تهرانی مدیر كل دفتر توسعه گردشگری، بازاریابی و تبلیغات معاونت گردشگری كشور به گفت و گو نشستیم.
به نظر میرسد دفتر توسعه گردشگری، بازاریابی و تبلیغات مهمترین قسمتی است که وظیفه تدوین برنامه برای درآمدزایی و ارزآوری دارد. برای دست یافتن به این مهم برنامههای خاصی را انجام داده اید ؟
بخش بازاریابی و تبلیغات بخش مهمی است از این جهت که سیاستگذاری عمده تبلیغات گردشگری در این قسمت انجام میشود. متاسفانه امروزه به دلیل تبلیغات منفی رسانههای غربی تصویر منفی از ایران در آن طرف مرزها وجود دارد .کشورهایی که میخواهند برای بازاریابی گردشگری خودشان تبلیغ بکنند تنها کاری که انجام میدهند آگاه سازی است. برای آگاه سازی از کشور ما باید تصویر منفی را از بین ببریم و تصویر مثبت را جایگزین آن کنیم. در نتیجه کار ما دو چندان سخت تر از بقیه کشورها است. برای این کار یکسری فعالیت انجام دادیم.
چه فعالیتهایی؟
فعالیتهای تبلیغاتی مانند مجموعه تورهای آشناسازی که برای کشورهای بازار هدف مد نظر قرار دادیم.
بازارهای هدف را هم با یکسری شاخصهها مثل جمعیت، درآمد سرانه، تعداد سفرهای خارجی که سالانه آن کشورها انجام میدهند، بعد مسافت، پروازهای مستقیم، دسترسی هوایی، زمینی و دریایی، قرابتهای فرهنگی و مذهبی از جمله این شاخصهها است که براساس آن یکسری کشورها به عنوان کشور هدف شناخته شدهاند.
این تورهای آشنا سازی برای چه گروهی از افراد کشورهای هدف است؟
تورهای آشناسازی برای اربابان جراید و تور اپراتورهای کشورهای هدف برگزار میشود. در طی سفرهای یک هفته تا ده روزه به کشورمان از مناطق مختلف دیدن میکنند و با جاذبههای کشورمان آشنا میشوند. در هنگام بازگشت به کشورشان این جاذبهها را در جراید شان منعکس میکنند.
و نتیجه؟
این روش تبلیغاتی امروزه خیلی خوب جواب داده است بخصوص در کشور ما که تبلیغات منفی است.
میزبان چه کشورهایی بودیم؟
ما طی چند ماه گذشته میزبان تور اپراتورهای و جراید مالزی، اندونزی، عمان، کره و لبنان بودیم که در بازگشت تبلیغات مثبتی از ایران کردند .
ذهنیت منفی ابتدایی و آنچه پس از بازدید منعکس میکنند کاملاً متضاد است. شما هر چقدر تبلیغ کنید در خیل تبلیغات منفی نمیتوانید مردم یک کشور را مجاب به سفر به شکور مقصد کنید اما وقتی در رسانههای خودشان و به قلم هموطنان خودشان منعکس شود، تاثیر گذار بوده و بهتر از سایر روشها در مورد کشورما جواب میدهد.
چه کشورهایی جزو بازار هدف ما هستند؟
معمولا کشورهایی که جز این بازار هدف قرار میگیرند کشورهای اروپایی هستند که درآمد سرانه بالایی دارند و تعداد سفرهای خارجی زیادی انجام میدهند مثلاً کشورهای حوزه اسکاندیناوی در سال دو بار سفر خارجی انجام میدهند. فنلاند اگر ۱۲ میلیون جمعیت دارد، ۲۴ میلیون سفر خارجی انجام میدهد که بیانگر درآمد سرانه بالا و اوضاع اقتصادی خوب است . در این کشورها سفر جزو کالاهای لوکس زندگی محسوب نمیشود بلکه جزو نیازهای اصلی آنهاست. اینها کشورهای هدف ما هستند اما متاسفانه به دلیل ارائه تصویر نامناسب و منفی از ایران در رسانههای غربی، تبلیغ کردن و بازاریابی در این کشورها خیلی سخت شده است.
بنابراین از دسترس ما دور شدند و ما آنها را در الویتهای دوم خود قرار دادیم.
کشورهایی که دسترسی ما به آنها راحتر است کشورهایی هستند که در حوزه همسایگی ما هستند و دسترس راحتری به آنها داریم مثل حوزه خلیج فارس به دلیل نزدیکی فرهنگی و مذهبی و دسترسی هوایی و آبی و زمینی راحت و درآمد سرانه بالا. در نتیجه کشورهایی هم مرز و کشورهای جنوب شرقی آسیا جزو بازارهای هدف ما با توجه به شرایط سیاسی حاکم بر منطقه هستند.
مطالبی که درباره ایران در سایت سفارتخانههای ما وجود دارد شاید مربوط به ۸، ۹ سال پیش است. اخیراً هم اعلام شد قرار است ما رایزن فرهنگی در سفارتخانهها داشته باشیم در این زمینه آیا سازمان میراث فرهنگی قدمی برداشته است؟
یکی از پتانسیلهای خوب سفارتخانهها و رایزنهای فرهنگی، علمی و اقتصادی ما در خارج از کشور هستند. اخیراً اقلام تیلیغاتی را برای سفارتخانهها ارسال کردیم و از آنها خواستیم در جهت توزیع اقلام به کسانی که برای ویزا یا امور کنسولی به سفارتخانه میآیند به ما کمک کنند
همچنین در حال کمک برای بروزرسانی سایت سفارتخانهها هستیم. تا اطلاعات یکسان و به روز و یکنواختی را روی سایتها قرار دهیم. همچنین از طریق همکاری با ریاست جمهوری، قرار است کارشناسان گردشگری را در سفارتخانههای خارج از کشور مستقر کنیم. که این از طریق سازمان میراث فرهنگی، وزارت امور خارجه و ریاست جمهوری در دست اقدام است.