گزارش هنرنیوز از رونمایی کتاب «نقش شیعه در فرهنگ و تمدن اسلام و ایران»؛/1/
ولایتی: شیعه در ترویج علم و پایه گذاری تمدن اسلامی پیشقدم بوده است
تاريخ : سه شنبه ۷ دی ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۰۶
علی اکبر ولایتی در جلسه رونمایی اثر تالیفی خود،«نقش شیعه در فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» گفت: شیعه در ترویج علم و پایه گذاری تمدن اسلامی پیشقدم بوده است.
نشست رونمایی کتاب «نقش شیعه در فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» عصر دیروز در حوزه هنری برگزار شد. در این نشست که با حضور مدیر انتشارات امیرکبیر، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، ریاست سازمان تبلیغات اسلامی و جمعی از اساتید دانشگاهی برگزار شد به بررسی جایگاه علمی شیعیان در بستر تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی پرداخته شد.
به گزارش خبرنگار هنرنیوز، در این برنامه علی اکبر ولایتی، مولف كتاب «نقش شيعه در فرهنگ و تمدن اسلام و ايران»، عضو فرهنگستان علوم پزشكي، عضو شورايعالي انقلاب فرهنگي و ریاست انجمن قلم، همچنين چهره ماندگار در رشته طب ضمن اشاره به جایگاه علمی شیعیان و بستر سازی فرهنگی و تاریخی آنان گفت: شاید در طول تاریخ اسلام بارها تشیع به لحاظ فرهنگی و علمی مورد انکار قرار گرفت، البته بزرگان و ناموران عرصه علم و فرهنگ و تمدن طی هزار و چهارصد سال کارهای ارزشمندی عرضه کرده اند که به نسبت، سهم مسلمانان شیعه بیشتر از سایر مذاهب اسلامی در این حوزه بوده است.
وی به معرفی دیگر محققان این عرصه پرداخت و اظهار داشت: در تاریخ معاصر احمد امین مصری در کتاب «فجر اسلام» به نوعی این مسئله را از جوانب دیگرتکرار کرده است و این عوامل منجر به آن شد که سه نفر از علمای شیعه در پاسخ به این انکار و کم لطفی آثاری را عرضه کنند.
مولف کتاب «نقش شیعه در فرهنگ و تمدن اسلامی» افزود: مرحوم سید محسن امین جبل عاملی به شکل دیگری با تالیف «رجال علمی شیعه» به معرفی آنان پرداخته است. سید حسن صدر کتاب «نقش شیعه در علوم» را تالیف کرد و امثال جرجی زیدان هم در این رابطه تحقیق نموده اند.
ولایتی، تالیف این اثر را یک کار چند منظوره برشمرد و تصریح کرد: نقش شيعه در حوزههاي مختلف متناسب با سير تاريخي مدنظر قرار گرفت كه اصولا شيعه در ترويج علم و پايهگذاري تمدن اسلامي پيشقدم بوده است.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در معرفی دانشگاه های اسلامی در طول تاریخ اسلام گفت: نخستین دانشگاه در تاریخ اسلام دانشگاه امام صادق (ع) بوده است که به اجماع علما، چهار هزار نفر از محضر ایشان کسب علم نموده اند، اولين حوزه علميهاي كه تاسيس شد در سال سیصد و سی و چهار در بغداد توسط سلسله آلبويه پس از فتح بغداد بود، در اين مركز بزرگاني چون شيخ مفيد، شيخ طوسي، سيدرضي، سيدمرتضي از تربیت یافتگان اين حوزه هستند و نیز قریب هزار سال از تاسیس دانشگاه الازهر می گذرد و این دانشگاه در تمام حوزه های علمی و بخش ها و شاخه های فرهنگ و تمدن اسلامی به تربیت دانشمندانی پرداخته است.
وی به دیگر منظر پرداخت متفاوت این اثر تالیفی اشاره نمود و خاطر نشان کرد: از منظر ديگر تكيه بر روي ايرانيان و نقش تشيع و تمدن اسلامي بود؛ چرا كه جواب سوال ديگر بايد داده ميشد كه قدمت تشيع و علوم حاصل از شيعه و علومي كه مبدأ آن بزرگان شيعه بودند به قدمت تاريخ اسلام در ايران است.
ولایتی به تالیف اثر دیگری در این رابطه و در تکمله این کتاب اشاره نمود و گفت: كتابي تحت عنوان «نقش ايران در فرهنگ و تمدن اسلامي» به همت انتشارات اميركبير منتشر خواهد شد.