اکبر غمخوار در گفت و گو با هنرنیوز با اشاره به این که بیش از نیمی از گردشگران ورودی به کشور گردشگران مذهبی هستند، افزود: بیشتر این گردشگران از عراق، آذربایجان، افغانستان، کویت، پاکستان، هندوستان، عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج فارس به ایران سفر میکنند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا عمده گردشگران مذهبی از طریق تورها وارد کشور نمیشوند ؟ گفت: بسیاری از این گردشگران از طریق تور میآیند، عدهای هم از طریق خصوصی. هدف ما ورود گردشگر است چه از طریق تور و چه به صورت مستقل .
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی تهران تاکید کرد: آنچه مهم است سازماندهی و ساماندهی این گردشگران است که از طریق تور بیایند، که این مساله هم امسال پیگیری شده و بسیاری از این گردشگران در قالب تور وارد کشور میشوند.
غمخوار در پاسخ به این پرسش که آیا توافق نامهای برای ورود گردشگران مذهبی در قالب تور با سایر کشورها به امضا رسیده است؟ گفت: ما با دفاتر عربستان سعودی و کویت توافق نامه امضا کردیم. قبل از این حوادث با بحرین، هم توافقاتی داشتیم.همچنین از کشور آذربایجان مخصوصاً از لبنان گردشگران مذهبی زیادی به ایران میآیند، که مقصد اصلی آنها مشهد، قم و شیراز
” ما با دفاتر عربستان سعودی و کویت توافق نامه امضا کردیم. قبل از این حوادث با بحرین، هم توافقاتی داشتیم.همچنین از کشور آذربایجان مخصوصاً از لبنان گردشگران مذهبی زیادی به ایران میآیند، که مقصد اصلی آنها مشهد، قم و شیراز است. “
است.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی تهران درباره این که چرا جامعه تور گردانان از چنین توافقی خبر ندارد؟! اظهار کرد: چون شاکله جامعه تور گردانان بیشتر با اروپا و.کشورهای خاور دور کار میکند و خیلی در این زمینه اطلاعات ندارند. هم اکنون دفاتری فعال در تهران، قم، مشهد و شیراز هستند که این کار را انجام میدهند. .
وی درباره وارونگی تبلیغات و بازاریابی در حوزه گردشگری مذهبی و این که ایران تبلیغات برای سفر به مراکز مذهبی سایر کشورها دارد اما عکس این موضوع اتفاق نمیافتد، گفت: قرار بود ما امسال در نمایشگاه جده و ریاض شرکت کنیم که نشد. البته در چارت امسال، سازمان میراث فرهنگی حضور در برنامه سایر کشورهای اسلامی را پیش بینی کرده است .
غمخوار ابراز امیدواری کرد که با این حضور زمینه سازماندهی گردشگری مذهبی فراهم شود
وی همچنین درباره لغو روادید برای گردشگران مذهبی و غیره گفت: ما خیلی موافقیم اما وزارت امور خارجه باید ساز و کارش را تعیین کند.
او درپاسخ به این پرسش که برخی آژانسداران و فعالان گردشگری معتقدند لغو روادید خود مشکلاتی را برای آژانس داران به دنبال دارد. اظهار کرد: هم اکنون ترکیه ۳۸ میلیون گردشگر دارد که بخش مهمی از آن به لغو روادید ترکیه با ۶۰- ۷۰ کشور بازمیگردد.
عضو شورای مشورتی گردشگری یکی از راههای افزایش ورود گردشگر را لغو روادید دانست و افزود: باید در دنیای امروز به گونهای عمل کرد که اگر گردشگر حالا تصمیم به سفرگرفت فردا بتواند مسافرت کند. خیلی از مردمی که بازار هدف ما را تشکیل میدهند last minute ) آخرین لحظه( سفر میکنند و مثل اروپاییها نیستند که از ۶ ماه قبل بدانند میخواهند به کجا مسافرت کنند. اینها میخواهند همان لحظه تصمیم بگیرند که بیایند اما لغو روادید این امکان را برای ما فراهم میکند.
وی با اشاره به بحث گردشگری تخصصی و وجود ۱۰۰ تا ۱۱۰ آژانس تخصصی تور ورودی گفت: آیا با این تعداد آژانس در آینده میتوان انتظارهفت ونیم میلیون گردشگر داشت. از طرفی آیا منابع سرویس و خدمات مناسب برای این تعداد گردشگر فراهم شده است؟
او با اشاره به این که گردشگری مذهبی در تمام دنیا جا افتاده است، یادآور شد: ایران یکی از قطبهای مهم گردشگری مذهبی است که علاوه بر این بقاع متبرکه،
” ایران یکی از قطبهای مهم گردشگری مذهبی است که علاوه بر این بقاع متبرکه، مراکز مهم مذهبی زرتشیان و مسیحیان و یهودیان را دارا است تا آنجا که کلیساهای ایران به ثبت جهانی رسیده است. آیا برای آنها هم برنامه ریزیهای هست ؟ “
مراکز مهم مذهبی زرتشیان و مسیحیان و یهودیان را دارا است تا آنجا که کلیساهای ایران به ثبت جهانی رسیده است. آیا برای آنها هم برنامه ریزیهای هست ؟
غمخوار خاطرنشان کرد: برای هر توری راهنمایان مخصوص به آن تور باید تربیت شوند چرا که مثلاً یک راهنمای تور طبیعت گردی نمیتواند گردشگران مذهبی را هدایت و حمایت کند.
او به دقت در نکات ظریف هر نوع تور اشاره کرد و گفت: گردشگران مذهبی عربستان با این موضوع مشکل داشتند که به هنگام ورود به ایران ماموران از زنان آنها میخواستند تا پوشیهشان را بردارند تا با عکس پاسپورتشان تطابق داده شوند. که این موضوع با رایزنی و قرار گرفتن ماموران زن در جایگاه بررسی حل شد. پس هر توری افراد متخصص خود را میطلبد.
غمخوار همچنین به سفرنامههایی برای ورود گردشگران سایر ادیان به ایران خبر داد و گفت: مثلا پیر چک چک یزد محل مهمی برای زرتشتیان است، اما در کل دنیا تعداد زرتشتیها کم است. همچنین تورهای اروپایی هنگام ورود به ایران از کلیساهای ما دیدن می کنند و مشکلی نداریم اما به طور کلی تعداد گردشگران مذهبی سایر ادیان در ایران زیاد نیست.
وی اضافه کرد: عمده توریست مذهبی ما توریست شیعی هستند.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی تهران در پاسخ به این پرسش که آیا توافقاتی صورت گرفته تا تورهای مذهبی ما به ازای تعداد گردشگری که خارج میکنند به همین تعداد یا کمتر گردشگر مذهبی وارد کشور کنند؟ گفت: بخشی از این کار را سازمان حج و زیارت درون سیستم سازمانی انجام میدهد اما عمدتا ما سازمان میراث فرهنگی را نیز تشویق کردیم که در این جهت هم فعالیت انجام دهد.
وی تاکید کرد: گردشگر مذهبی نه مشکل حجاب دارد، نه مشروبات الکلی و نه مشکل فرهنگی، بلکه با فرهنگ ما هماهنگ است و برای ما بهترین نوع گردشگر محسوب میشوند . در عین حال چند هزار دلار از ایران خرید می کنند .
او گفت: خرید سوغات باعث توسعه تولید ناخالص ملی میشود. ما دو هدف از ورود گردشگر داریم یکی آن که از بخش گردشگری سود بیریم و هدف دوم با خرید صنایع دستی باعث اشتغال زایی و ارزآوری شوند. درعین حال ایران اینقدر جاذبه تاریخی، فرهنگی و طبیعی دارد که گردشگر مذهبی قطعا به انها هم علاقه نشان داده و سفر خود به ایران را تکرار میکند.
مریم اطیابی