به گزارش هنرنیوز؛همزمان با هفته پژوهش ، پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در نشست علمی به بررسی بخشی از فعالیت های این پژوهشکده در سال ۱۳۹۴پرداخت.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ،
علیرضا حسن زاده رییس پژوهشکده مردم شناسی با ارایه گزارشی از فعالیت های صورت گرفته توسط این پژوهشکده تصریح کرد که فعالیت های پژوهشکده امسال با رشد قابل توجهی روبرو بوده است .
او افزود:۱۷جلد کتاب،۱۱پژوهش میدانی ، ۱۶نشست علمی ، ۳کارگاه و برگزاری ۵ همایش حاصل فعالیت پژوهشگران این پژوهشکده است .
وی با اشاره به برگزاری ۵ همایش توسط این پژوهشکده تصریح کرد : پژوهشکده مردم شناسی در برگزاری همایش های «مرگ» و «نوروز» نیز همکاری می کند .
حسن زاده در ادامه از چاپ گاهنامه خبری شامل ۲۲۰صفحه از فعالیت های پژوهشکده مردم شناسی خبر داد و گفت :در تلاش هستیم تعداد کتاب های چاپی توسط این پژوهشکده را امسال به ۲۸کتاب افزایش دهیم .
سید احمد محیط طباطبایی مشاور ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این نشست گفت :آنچه از تمامی این همایش ها می ماند نتیجه و خلق یک اثر است که حاصل یک کار گروهی با ارزش است .
وی با اشاره به عملکرد شایسته پژوهشکده مردم شناسی در سال پژوهشی گذشته تصریح کرد که پژوهشکده مردم شناسی در کنار فعالیت های خود در برگزاری همایش های عمومی که پژوهشگاه به طور مستقیم برگزار کننده آنها نیست نظیر همایش های "نماز "و "نوروز" همکاری های بسزایی داشته است .
او با اشاره به اینکه تاریخ در روزگار ما توسط افراد جامعه نوشته می شود افزود: هویت رسمی بسته به تغییر نظام تغییر می کند ولی هویت ملی هیچ گاه تغییر نمی کند و افرادی که در این حوزه فعالیت می کنند به این موضوع تکیه دارند.
محیط طباطبایی اظهار امیدواری کرد سال آینده گزارشی از تمامی آثار به چاپ رسیده در حوزه مردم شناسی ایران توسط دانشکده ها، ناشرین ، افراد و... به عنوان عملکرد این حوزه توسط پژوهشکده مردم شناسی که متولی مردم شناسی کشور محسوب می شود ارایه شود.
خدیجه امامی کارشناس پژوهشکده مردم شناسی دیگر سخنران این نشست به ارایه گزارشی از ساماندهی پوشاک که با همکاری پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی –فرهنگی انجام گرفته است پرداخت .
او با اشاره به اینکه طرح ساماندهی پوشاک اقوام به عنوان یک طرح ملی از سال ۱۳۷۴مورد توجه پژوهشکده مردم شناسی قرار گرفته است تصریح کرد :پس از کارهای مرمتی و کد گذاری این آثار در قالب یک مجموعه به نمایش در خواهند آمد .
وی گفت :درحال حاضر پژوهشکده مردم شناسی درنظر دارد به عنوان یک برنامه و هدف مهم موزه ملی «پوشاک سنتی و بومی اقوام ایرانی» را راه اندازی کند .
فاطمه علیمیرزایی کارشناس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی –فرهنگی نیز در ادامه ، اولویت بندی آثار ، آفت زدایی ، مستند نگاری تصویری ، پاکسازی ، ترمیم و بازسازی ، تکمیل شناسنامه و...را مراحل کاری انجام شده روی پوشاک اقوام اعلام کرد .
او تأمین فضای مناسب ، در نظر گرفتن زمان استراحت و هوادهی ، استفاده از کد گذاری ، ایجاد دفتر ثبتی ، تأمین شرایط محیطی و ... را به عنوان پیشنهاداتی برای صدمه ندیدن این آثار در هنگام نگهداری اعلام کرد .
ژیلا مشیری کارشناس پژوهشکده مردم شناسی دیگر سخنران این نشست بود که به ارایه گوشه ای از پژوهش خود با عنوان «میراث طبیعی و فرهنگی آب در جزیره قشم » پرداخت .
او برکه ، چاه ، چالو ، گاو چاه ، سد ، بند و آب شیرین کن را به عنوان سازه های آبی مورد استفاده در قشم عنوان کرد .
محمد مکاری پژوهشگر پژوهشکده مردم شناسی دیگر سخنران این نشست به بیان مواردی در خصوص میراث طبیعی و فرهنگی آب در شهرستان گناباد پرداخت و تصریح کرد که قنات نقش اصلی تأمین آب برای گذران زندگی را در گناباد دارد .
او با بیان گوشه ای از راه های دسترسی به منابع آبی در گناباد گفت :در بیشتر روستاهای گناباد هنور به روش فنجان تقسیم آب صورت می گیرد .
مکاری با اشاره به استفاده اهالی جنوب خراسان و گناباد ازیخدان ها در فصل تابستان تصریح کرد که به این منظورقسمتی از آب قنات مرکزی بصورت یخ در آمده و در یخدان ها نگهداری می شد تا در هنگام گرم شدن هوا مورد استفاده مردم قرار گیرد .
«آب و فرهنگ مصرف آن در شهرستان گمیشان »عنوان سخنرانی اعظم موسوی مدیر گروه اجتماعی پژوهشکده مردم شناسی بود که به بیان گوشه ای از آن پرداخت.
او افزود:در حال حاضرآب لوله کشی منبع تهیه آب گمیشان است در حالی که در گذشته اهالی برای به دست آوردن آب با مشکلات زیادی مواجه بوده اند .
او آرنا ،چاه آب ،لاری یا آب انبار ،آب باران و ....را از منابع آبی مورد استفاده مردم گمیشان در گذشته عنوان کرد که به وسیله آنها به آب مورد نیاز خود دسترسی پیدا می کردند .
در ادامه این مراسم از مهرداد وحدتی دانشمند، مریم نعمت طاووسی و فاطمه طارمی مولفان کتاب های انتشار یافته سال ۹۴ و فعالان حوزه مردم شناسی تقدیر و تشکر به عمل آمد .