سفرنامه‌ي مخبرالسلطنه توسط هاشم رجب‌زاده منتشر شد
سفرنامه‌ي مخبرالسلطنه توسط هاشم رجب‌زاده منتشر شد
 
تاريخ : شنبه ۲ بهمن ۱۳۸۹ ساعت ۰۹:۳۶
كتاب «بهره‌ي ژاپن» (از سفرنامه‌ي تشرّف به مکّه‌ي معظّمه از طريق چين، ژاپن، آمريکا (‌١٣٢١هجري قمري/‌١٩٠٤-1903ميلادي) منتشر شد.

به گزارش هنرنیوز به نقل از ايسنا، اين كتاب نوشته‌ي مهديقلي هدايت (مخبرالسلطنه)، متن ويراسته با شرح، به کوشش هاشم رجب‌زاده، ترجمه‌ي ژاپني: توشيمي ايتو و ترجمه‌ي انگليسي: پري آزرم‌وند - مختاري به چاپ رسيده است.

مهديقلي هدايت (حاج مخبرالسلطنه) (‌١٣٣٤-1242 خورشيدي)، پسر عليقلي خان مخبرالدوله و نوه‌ي رضاقلي‌خان هدايت، در ‌٢٣سالگي به معلمي زبان آلماني در دارالفنون پرداخت. در سفر دوم مظفرالدين شاه به فرنگ، به خواست ميرزا علي‌اصغر خان اتابک، همراه شد. در به امضا رساندن فرمان مشروطيت و سپس تهيه‌ي قانون انتخابات سهيم بود، و سپس مناصبي مانند حکومت آذربايجان (سه بار) و فارس، وزارت فوايد عامه، و نخست‌وزيري پهلوي اول (‌١٣٠٦ تا ‌١٣١٢) را داشت.

به گفته‌ي رجب‌زاده، زندگي‌نامه‌ي خودنوشت او، «خاطرات و خطرات»، بي‌گمان اثر مهمي درباره‌ي رويدادهاي تاريخ معاصر ايران است؛ امّا کتاب سفر او به گِرد جهان به نام «سفرنامه‌ي تشرّف به مکّه‌ي معظّمه از راه چين، ژاپن، و آمريکا» براي بسياري از مردم کتاب‌خوان هم ناشناخته مانده است. وي در اين دفتر شرح دل‌انگيزي از ديده‌ها و يافته‌هاي خود در خاور دور، آمريکا، اروپا و عربستان نگاشته است.

او مي‌افزايد، سفر هدايت و همراهانش به ژاپن مقارن بوده است با جنگ روس و ژاپن، از رويدادي دوران‌ساز در تاريخ جهان. مهديقلي هدايت و همراهانش از راه انزلي و باکو و باطوم به مسکو رفتند، و راه‌شان را با راه‌آهن سيبري و منچوري دنبال کردند، و از شانگهاي در سفري دوروزه با کشتي به ناگاساکي، بندر غرب ژاپن، رسيدند. ورود آن‌ها به ژاپن روز ‌٩ دسامبر ‌١٩٠٣ بود. پس از گردش در ناگاساکي، کيوتو، و کوبه، روز ‌١٤ دسامبر به توکيو رسيدند، و ‌٢٢ روز در اين شهر ماندند.

رجب‌زاده همچنين مي‌گويد، سفرنامه‌ي مخبرالسلطنه، جُدا از گزارش سفر او، اشاره‌هاي بسيار به وضع سياسي و اجتماعي کشور ما در آن روزگار دارد، و نيز در نوشته‌هايش و در بررسي احوال ايران از ديده‌ها و يافته‌هاي خود در ژاپن سود جسته است. وي در ژاپن بر روي هم ‌٢٥ روز و در توکيو ‌٢٢ روز گذراند؛ اما شرح او در باره‌ي سرزمين آفتاب به گزارش پژوهنده‌اي آگاه و آزموده مي‌نمايد که چندين سال به مطالعه‌ي احوال ژاپن گذرانده باشد.

كتاب «بهره‌ي ژاپن» با قيمت ‌٦٥٠٠ تومان از سوي انتشارات طهوري منتشر شده است.





کد خبر: 22817
Share/Save/Bookmark