داور بخش خیابانی حشنواره بین المللی کودک و نوجوان همدان در گفتگو با هنرنیوز؛
برخی گروهها فقط تقلید میکنند
مریم معترف گفت: کافی است گروهای نمایشی در جشنواره ای دیده شوند متاسفانه به جای اینکه انگیزه و انرژی پیدا کنند تا نمایشهای جدیدتری تولید کنند همان نمایش را با تغیراتی سرلوحه کارشان قرار میدهند و در دیگر جشنواره ها حضور پیدا می کنند.
تاريخ : سه شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۱۲
مریم معترف داور بخش خیابانی بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان در گفتگو با خبرنگار تئاتر هنرنیوز درباره کیفیت آثار خیابانی گفت: به دلیل اینکه داور هستم نمیتوانم در اتباط با کارها اظهار نظر مشخص و روشنی داشته باشم اما اگر به صورت کلی معتقد هستم سطح کیفی تئاترهای خیابانی رو به نزول است و متاسفانه افرادی که کار میکنند و در بخش خیابانی نمایشهای را برای جشنوارهها آماده میکنند به سمت تقلید کشیده شدهاند. یکی از کارهایی که انجام میدهند این است که یک کار را آماده میکنند و با کمی تغییر همان نمایش را در جشنوارههای دیگر هم شرکت میدهند و متاسفانه زمان نمیگذارند تا نمایش جدیدی را تولید کنند این یکی از آسیبهایی است که میتوانم از آن یاد کنم.
وی در ادامه افزود: در طی این چند روز که از جشنواره میگذرد این اتفاق بسیار به چشم میخورد. کافی است گروهی نمایشش در جشنواره دیده شود متاسفانه به جای اینکه انگیزه و انرژی پیدا کنند تا نمایشهای جدید تری تولید کند همان نمایش را با تغیراتی سرلوحه کارشان قرار میدهند. این اتفاق ما را از خلاقیت باز میدارد و باعث میشود که نمایشهای ما در حوزه کارهای خیابانی درجا بزنند. گروهها به این مسئله واقف باشند که تولید نکردن نمایش جدید و در گیر شدن با نمایشی که خوب دیده شده است باعث ضعیف شدن خود آنها میشود.
معترف با تاکید بر اینکه نباید گروهها را سرزنش کرد گفت: البته باید به این نکته اشاره کنم که خیلی نمیتوان به گروهها خرده گرفت چرا که آنها هم امیدشان به جشنوارهها است و در جای دیگری نمیتوانند اجرا داشته باشند درنتیجه تلاش میکنند تا بهترین کارشان را به آنجا بیاورند. باید شرایط اجرا برای افرادی که کار خیابانی انجام میدهند بیش از اینها فراهم شود ما به برای اجرا نمایشهای خیابانی محدودیت نداریم پس باید از این پتانسیل موجود استفاده کنیم. از طرفی باید بگویم که درست نیست که بچهها و گروههای نمایشی فقط برای جشنوارهها کار تولید کنند اما باید بدانیم که آنها هم ناچار هستند چون همان طور که اشاره کردم امکان اجرا برای شان فراهم نیست.
وی درباره تاثیر گذاری تئاتر به ویژه تئاتر کودک و نوجوانان در تربیت آنها گفت: جشنواره کودک و نوجوان در تربیت فرزندان و نسل آینده بسیار موثر است البته باید به این شناخت برسیم که در کل،تئاتر برای تربیت انسانها بسیار مفید است و هر نظامی میتواند از آن در راستای اهداف و اشاعه فرهنگش استفاده کند. باید به سمتی حرکی کنیم ه تئاتر در سبد فرهنگی مردم قرار بگیرد. امیدوارم روزی برسد که خانوادههای ایرانی حداقل ماهی یکبار به دیدن تئاتر بروند.
معترف درباره استقبال مردم همدان از جشنواره تئاتر کودک و نوجوان گفت: به نظر استقبال تماشاگران بسیار عالی است و مشاهده کردهام که خانوادهها در این جشنواره در صفهای طولانی میایستند تا نوبت شان شود و بتوانند با دریافت بلیط نمایشهای جشنواره را ببیند. اگر نگاهی به این چند روزبیاندازیم متوجه میشویم که نمایشهای خیابانی به شدت مورد استقبال قرار گرفتهاند.
این هنرمند با اشاره به اینکه برخی نمایشها به کودک و نوجوان ارتباطی نداشت گفت: متاسفانه اتفاقاتی هم در جشنواره افتاد که خیلی نمیتوان به آن خورده گرفت مثلاً نمایشهایی را دیدم که ارتباطی به کودک نداشت ولی کودکان را برای دیدن آن نمایش آورده بودند یا نمایشهایی که برای نوجوانان بود تماشاگرانش را کودکان تشکیل داده بودند این نوع چینش مخاطب به نمایش لطمه میزند و برای مخاطب هم هیچ دست آوردی نخواهد داشت.
معترف در ادامه گفت: برخی از کارگردانهای نمایشهای خیابانی به اسرار غلط میخواهند نمایش را برای کودکان انجام دهند در صورتی که نمایشی که توسط آنها در حال اجرا است مناسب کودک نیست و نباید آنها در حین اجرا با کودکان ارتباط بگیرند باید در آن زمان توجهشان به نوجوانان باشد. باید دریابیم نمایشهایی که درباره کودک است با نمایشهایی که برای کودک ساخته میشود بسیار تفاوت دارد.
وی در پایان در ارتباط با این که در آثار تلویزیونی دیگر حضور ندارد گفت: خیلی علاقهمند هستم که در کارهای تصویری هم حضور داشته باشم ولی متاسفانه زمانهایی پیشهاد میشود که در تئاتر مشغولیت دارم از طرفی هم کار در تئاتر بسیار زمان بر است و نمیتوانیم برای اتمام آن زمان دقیقی را مشخص کنیم.