امروز سید ضیاء هاشمی یادداشتی را خطاب به دولت یازدهم که متن یادداشت به شرح زیر است:
نهادها نقش حیاتی در تکوین جامعه و حمایت از حقوق مردم و به ویژه مشاغل و اصناف دارند . چنددستگی به تضعیف و اختلال در کارکرد نهادهاو به ويژه كاركرد صنفي منجر شده و به اصطلاح دودش به چشم همه میرود.
مدتی است که خانه سینما به مثابه یکی از نهادهای موثر در عرصه فرهنگی جامعه ونیز حمایت صنفی از اهالی سینما دچار اختلاف و دودستگي شده که متأسفانه با روندی فزاینده تا به امروز تداوم یافته است . دراین نوشته به ماهيت اختلافها و ادعا های طرفین بر علیه یکدیگر پرداخته نمي شودو تلاش مي شود تا با نگاهي متفاوت به برخي از عناصر محيط پيراموني سينما راهبردهائي براي ارتقاي موقعيت سينما معرفي شود.
در اين راستا و به عنوان مقدمه چند نکته یادآوری میشود:
۱- دو گروه با وجود اختلافات جدی و دامنهدار دارای منافع مشترک نیز هستند.
۲- هر گروه با اندکی تأمل میتوانند در یابند که امکان حذف کامل دیگري را ندارد.
۳- این اختلاف ها میتواند در کوتاه مدت حل نشود،جنبه فرسايشي به خود بگيردو به درازا انجامد.
۴- شرایط کنونی کشور از بابت شکلگیری دولت جدید مقطع زمانی حساسی را فرا روی اهالی خانه سینما قرار داده که بهرهمندی مؤثر از آن متضمن خویشتنداری بیشتر و خودداری از توسعه ی اختلافات است.
۵- به نظر میرسد که رویکرد اعتدال گرایی دولت یازدهم کمتر پذیرای آراي اعضای افراطی دو گروه است و پیشنهاد های ارائه شده از سوی اعضای معتدل طرفين از زمينه پذیرش بیشتری برخوردار خواهد بود.
با توجه به نکات فوق به نظر میرسد که اقدام های اخير به عمل آمده از سوی یکی از گروهها از طريق ملاقات با شخصيت ها و براي اعمال فشار بر ریاست محترم جمهوری به منظور منصرف ساختن ايشان از معرفی جناب آقایدکتر جنتی، ناشی از غلبهی دیدگاه های افراطی گروه مذکور و کمتوجهی نسبت به واقعيتهائياز قبیل رویکرد اعتدالگرایانه دولت یازدهم، مواضع مجلس شورای اسلامی و عملكرد نهاد های حاکمیتی کشور است.
قصداینجانب از عنوان کردن مطلب فوق نکوهش اقدام های مورد اشاره نیست، بلکه يادآوري اين نكته است كه اگر براي لحظه اي بتوانيم اختلافات را كنار بگذاريم و شرایط کشور ، سینمای ملی و آینده ی صنف را از منظري فراتر از مجادلات كنوني ملاحظه كنيم به نتيجه حمایت از وزیر پیشنهادی می رسيم.
با تأکید بر اینکه تصدی پست وزارت بیشتر نیازمند توان اعمال مدیریتي کارآمد است،تجارب برگرفته از سوابق عضویت در شورای سرپرستی و مدیریت شبکه ی یک، معاونت وزارت ارشاد و ریاست کمیته ی فرهنگی اجتماعی شورای امنیت ملی با حوزه ی وزارت ایشان سازگاری دارد.
به علاوه نقطه نظرات عنوان شده از سوی ایشان مبنی بر مشورت با صاحب نظران، توسعه فضای رسانه ها، تلاش برای مصون نگاه داشتن فضای فرهنگی از غبار مسائل سیاسی و امنیتی، ممانعت از رقابت بخش دولتی با بخش خصوصی در حوزه ی فرهنگ و نیز ابراز ناخشنودي از تعطیلی خانه سینما نشانه های امیدوار کننده اي برای فعالیتهای فرهنگی و سینمای ملی به شمار میروند.
ازاین گذشته ریاست محترم جمهور بر جدیت خود برای دفاع از وزرا در هنگام اخذ رای اعتماد از مجلس تاکید کردند و شرایط عمومی ایشان در مقایسه با دیگر وزرای پیشنهادی بر توفيق ايشان براي جلب اعتماد مجلس دلالت دارد که با اضافه شدن حمایت اهالی سینما میتواند بر کارایی ایشان بیفزاید.
گام مهم پسين لزوم معرفی فردي براي ریاست سازمان سینمایی است که ارتباط نزدیکي با اهالی سینما داشته باشد. فردی که شرایط سینمای کشور و خواسته های مشروع اهالی سینما را به خوبی بشناسد و مورد اعتماد جریان های مختلف سینما باشد.تجربه مديريتي طولاني و موفق داشته و براي غلبه بر بزرگ ترين معضل سينماي ايران يعني عدم تمايل مردم براي تماشاي فيلم در سينما از تو در توي محدوديتها تلاش كرده باشد.ظرفيت هاي برجسته سينما را كه به دلايل گوناگون در سالهاي پس از انقلاب به حاشيه رانده شده بودندبه عرصه فعاليت بازگردانده و تعلق و گرايش ويژه اي به گرايشها و جريانهاي موجود سينمائي نداشته باشد تا بتواند همه را با انصاف نمايندگي كند.در مسير بسط آزاد انديشي در سينما از مقام و موقعيت و منافع خود بي منت گذشته و در كوران ناملايمات دوران پايبند باورهايش باشد.حمايت از چنين فردي فراتر از یک وظیفه ی صنفی میتواند فرض اجتماعي و ملي تلقی شود.
توجه به اين مهم مفيد است كه وزیر ارشاد دولت یازدهم اهتمام جدی به حل مساله خانه سینما خواهد داشت و پافشاری هریک از طرفین برای ایستادگی سرسختانه براي طرفداری از فردی که به هریک از گروه ها وابستگی داشته باشد، مخالفت گروه دیگر را به دنبال داشته و ضمن ناکام ساختن وزیر جدیداز دستیابی به هدف حل معضل خانه سینما به عنوان دستاوردی ارزنده در شروع دوره ی وزارت، رییس آتی سازمان سینمایی را نيز از فعالیت مؤثر برای حل مشکلات پیچیده ی فراروی سینمای ملی و اهالی سینما باز خواهد داشت.
توافق برای معرفی فردی واجد شرایط براي تصدي مسند ریاست سازمان سینمایی ، میتواند مقدمه و نخستین گام برای حل و فصل اختلافات صنفي و همگرایی و کاستن از شدت اختلافات و حرکت در مسیر اعتدالگرایی و در نهايت هدیه ای به وزیر محترم براي آغاز دوره وزارت باشد.
قابل پيش بيني است كه صاحبان دیدگاه های افراطی در هر دو گروه بر طبل دشمنی ها خواهند کوفت و با غفلت از این واقعیت که شاخی را میبرند که خود برآن نشستهاند، به اين پيشنهاد نيز روي خوش نشان نخواهند داد.
اما گام نهادن دراین مسیر منوط به عبور از افراط گرائي و افراط گرايان به عنوان وظيفه تمامي دلسوزان سینمای ملی و علاقمندان واقعي سرنوشت صنف است که مدارا و میانهروی را پيشه خود سازندو سينما رااز اتلاف بيشتر منابع و زمان مصون نگاه دارند.
سیدضیاء هاشمی
رئیس هیئت مدیره
جامعه صنفی تهیه کنندگان فیلم سینمائی