آیات قرآنی، منبع بسیاری از ایده‌های داستانی است
ابوالفضل درخشنده، نویسنده، با حضور در غرفه هنر نیوز‌؛
آیات قرآنی، منبع بسیاری از ایده‌های داستانی است
 
تاريخ : دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۳:۰۰
ابوالفضل درخشنده، نویسنده و مدرس ادبیات داستانی با حضور در غرفه هنر نیوز گفت: آیات قرآنی، منبع بسیاری ایده های داستانی است.

وی درباره ‌ شیوه تدریس خود در کلاس‌های داستان‌نویسی به مراحل تکوین فکر اولیه اشاره کرد و گفت: من اجباری ندارم که هنرجویان حتماً نویسنده بشوند بلکه هدف من این است که مراحل تکوین فکر اولیه‌ای که به آن‌ها ارائه می‌کنم آنان را ترغیب کند تا خودشان بتوانند فکر اولیه برای نوشتن داستان داشته باشند.

وی ادامه داد: این تقریبا کار جدیدی است که در کشور انجام می‌شود؛ زیرا طرح درس‌هایی که من استفاده می‌کنم هنوز در کلاس‌های دیگر، متداول نشده است. هنرجویان کلاس‌های من، در طول دوران آموزش، نه تنها ریزش ندارند بلکه تلاش می‌شود داستان‌های آن‌ها به مرحله‌ای برسد که قابلیت چاپ داشته باشد. خود این یعنی معرفی کردن یک نسل داستان نویس، آشنا با تکنیک‌های پیشرفته داستان نویسی و خلق داستان‌هایی که مورد نیاز جامعه باشد. درخشنده در توضیح این مطلب که « آموزش تکنیک‌های داستان‌نویسی تنها بخشی از حوزه تدریس آن است» افزود: وظیفه من به عنوان مدرس داستانی تنها آموزش تکنیک ها نیست. بلکه شناساندن مراحل تکوین فکر اولیه هم هست. زیرا من موظف هستم به هنرجویانم سوژه‌های داستانی بدهم و باید بستری ایجاد کنم که آن‌ها بتوانند خودشان در این حوزه ارزشی بنویسند.

درخشنده در پاسخ به این سوال که « شما از برگزارکنندگان جشنواره آیات قرآنی بودید. دراین خصوص توضیحات بیشتری بدهید» گفت: هنرجویان در طول ماه مبارک رمضان فرصت داشتند به مدت یکماه تا با توجه به آیات و مفهوم آن‌ها و تفاسیر موجود برداشت خود را بنویسند و برای نوشتن داستان الهام بگیرند. نزدیک به پنجاه داستان با الهام از آیات و آن ارسال شد. داستان‌ها همه در ژانر امروزی نوشته شده است. شخصیت‌ها همه در سال هشتاد و نه زندگی می‌کنند اما سوژه‌های زندگی آنها از آیات الهام گرفته شده است. دیروز، آخرین مرحله داوری بر روی آثار انجام شد و انشا‌الله در اواخر آذرماه کتاب «آیات آسمانی» رونمایی خواهد شد.

وی همچنین درخصوص المانت‌های کیفی برگزاری این جشنواره گفت: تلاش برای افزایش ظرفیت‌ها یک انگیزه شخصی این بود که افرادی را که آموزش می‌دهیم در مرحله رقابت قرار بگیرند. بُعد دوم ایجاد شرایطی برای به دست آوردن فکر اولیه است. یعنی باید شرایطی ایجاد می‌شد تا آن شخص بتواند فکر خود را و قلم خود را عرضه کند. زیرا رها کردن هنرجویان با چنین پتانسیل به حال خود کار درستی نیست. جشنواره« آیات آسمانی» از یک دغدغه شکل گرفت که ما بیاییم نا به هنجاریهای کشور خودمان و سایر جوامع را که به خاطر بی‌توجهی به دستورات الهی است بنویسیم. یکی از منابعی که می‌تواند الهام بخش این دستورات باشد قرآن مجید است. کاملترین کتاب است و تحریف در آن راه نیافته است. مهم این است که شرایط آن را به شرایط روز جامعه منتقل وتبدیل کنیم. درخشنده با اشاره به مصادیق قرآنی، در ادامه تصریح کرد: برای مثال آیه‌ای از سوره مائده بر حیات بخشیدن نفس اشاره دارد که این می‌تواند به موضوع اهداء عضو مربوط شود و هم می‌تواند در بحث پزشکی مفید واقع شود. از همه مهمتر اینکه ما به چه زبانی با نسل امروز صحبت کنیم که آن‌ها این ارزش های قرآنی را خوب درک کنند. توجه به آیات آسمانی نه تنها موجب می‌شود که رنگ و روی زندگی‌مان تغییر بیابد بلکه بینش افراد را هم تحت تأثیر آن فکر اولیه قرار می‌دهد. ملاک این بود که توجه بیشتری به آیات قرآن بشود که این کار انجام شد. درخشنده، دیگر پرسش خبرنگار هنرنیوز را در رابطه با افزایش جذابیت‌های داستانی، چنین پاسخ گفت: اگر به داستان از زوایای دیگر پرداخته شود خواننده با آن بیشتر درگیر می شود و تحت تأثیر جذابیت های داستانی قرار می گیرد و از همه مهمتر اینکه ما جنبه سرگرمی دنبال نمی کنیم. بحث دیگر، بحث پیام رسانی است. ما می توانیم به صورت کاملاً غیر مستقیم پیام رسانی کنیم ولی شما در داستان های خطی می‌بینید که اصلاً پیام رسانی وجود ندارد. نویسنده موظف است برداشت ذهنی برای خواننده ایجاد نکند نه مصداق‌های عینی همه پیام های داستانی ما مستقیم است. ما اغلب درونمایه را خوب نمی‌شناسیم من امیدوارم آیات آسمانی بتواند از زاویه دید هنری بتواند مخاطبین را به نقش آیات الهی در زندگی روزمره‌شان آشنا کند. درخشنده همچنین درباره آخرین تالیفات خود گفت: در حال حاضر، مشغول تکمیل ده دوره کتاب «آموزش داستان نویسی پیشرفته» هستم که تا کنون دو جلد از آن منتشر شده است؛ دراین مجموعه ها به جای آنکه از داستان های کلیشه‌ای غربی استفاده شود از سوژه داستان‌های دفاع مقدس و آیات قرآن بهره گرفته شده است. دوست دارم که از برهه ای از تاریخ کشور خودم که افتخار آمیز است استفاده کنم. بنابراین در هشت جلد باقی مانده هم داستان‌هایی را استفاده خواهم کرد که متناسب با آن بافت آموزشی و طرح درس باشند که کار بسیار طاقت فرسایی است. طرح درس‌ها آماده هست فقط گزینش داستان‌ها باقی مانده است. خیلی موارد هم خود مجبور به نوشتن داستان‌های نمونه شدم. کتاب «تخریبچی دوران» هم یکسال و نیم است که منتظر دریافت مجوز است. یک مجموعه داستان هم تحت عنوان «کاندیدا» دارم، امیدوارم که آن هم مشکلش برطرف شود .

مریم خاکیان

کد خبر: 19299
Share/Save/Bookmark