مشایی: ايرانيان به برکت زبان فارسی و پيروي از مكتب اهل بيت محكم‌ترين دريافت انساني را دارند
گزارش هنرنیوز ازهفتمین مجمع بین‌المللی استادان زبان‌وادبیات فارسی؛/2/
مشایی: ايرانيان به برکت زبان فارسی و پيروي از مكتب اهل بيت محكم‌ترين دريافت انساني را دارند
 
تاريخ : سه شنبه ۲۸ دی ۱۳۸۹ ساعت ۱۳:۴۰
اسفنديار رحيم‌ مشايي گفت: ايرانيان به برکت زبان فارسی و پيروي از مكتب اهل بيت محكم‌ترين دريافت انساني را دارند.

به گزارش هنرنیوز اسفندیار رحیم‌مشایی در هفتمین اجلاس بین‌‌المللی استادان زبان و ادبیات فارسی که صبح امروز در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، درباره روند فراز و فرود زبان و ادبیات فارسی گفت: ایران سالیان طولانی تحت حکومت سلجوقیان بوده است که زبان آنان فارسی نبود و بر این اساس تسلط سلجوقیان در این سرزمین می‌توانست به پایان تاریخی یک ایران منجر شود اما چه چیز توانست تاریخ ایران را استمرار بخشد. ممکن است فردی از اسلام به عنوان قدرت مکتب اهل بیت (ع) یاد کند، این امر صحیح است اما از کدام زاویه به این سطح می توان رسید؟ استواری هر اندیشه به استواری زبان بستگی دارد.

مشایی ورود اسلام را به ایران چنین تشریح کرد: در زمانی که اعراب وارد ایران شدند موجی از عربی شدن وارد این کشور شد، امروز می‌بینیم که هویت آن جوامع تغییر پیدا کرده است چون زبان عربی را پذیرفته به عربی نوشته و سخن گفته‌اند. بر این اساس زبان خودشان از بین رفت. اما اگر امروز ایرانی هست به برکت زبان فارسی است و عجیب اینکه این امر تضادی با هم ندارد و زبان فارسی توانست واژگان عربی را به استخدام درآورد.

وی با اشاره به اینکه زبان فارسی ایران را پایدار نگه داشته است خاطر نشان نمود: دلیل پیروی از مکتب اهل بیت محکم‌ترین دریافت انسانی را دارند. همان که امام (ره) از آن به عنوان اسلام ناب یاد می‌کند.

رحیم مشایی همچنین با نگاهی به روند مطالعات و تحقیقات گفت: پژوهشگران می‌دانند که همه علوم وامدار زبان هستند زیرا همه دستاوردهای بشری محتاج زبان است.

وی احیا و گسترش زبان فارسی را یک تکلیف بزرگ بین‌المللی دانست و افزود: این امر نه تنها برای ایرانیان بلکه برای برادران تاجیک و افغان ما نیز باید مهم باشد و همه کشورهای فارسی زبان و همه ملت‌های غیرفارسی مکلفند در جهت احیای زبان فارسی همت کنند. چراکه میراث عظیم زبان فارسی به نسبت کل میراث جهانی یک سهم بزرگ است و امروز سه هویت جمعی جهانی در حال شکل‌گیری است باید به این امر اهمیت داده شود. امروز جامعه جهانی باید به زبان فارسی بیشتر توجه کند و زبان فارسی باید در کنار دیگر زبانها در سازمان ملل به عنوان زبان رسمی شمرده شود.

او با ببیان این مسئله که قرار نیست کسی از عدالت دفاع کند بلکه باید از موضع عدالت دفاع نمود گفت: برای اقامه عدالت که فلسفه حضور انبیاست روح حماسه در جامعه لازم است، زبان فارسی توانست اندیشه‌های بلند فلسفی اسلام را قابل قبول و پذیرش جلوه دهد چرا که در یک تعامل فرهنگی احساس نیاز بود که زبان فارسی به دلایل تاریخی از نظر رشد و توسعه و قدرت پاسخگویی به نیازها به دلیل ضعف به ناچار از واژگان عربی بهره برد. این تأثیر اسلام بر زبان فارسی است اما مهمترین تفکرات فلسفی اسلامی توسط ایرانیان عرضه شده است. مهمترین نگاه های جهان‌بینانه توسط ایرانیان مصرف شده است. چرا که ایرانیان نه فقط در زبان بلکه در دوام و قوام زبان عربی هم سهم غیرقابل انکاری را دارند.

رئیس کمیسیون فرهنگی دولت در خاتمه تصریح کرد: زبان فارسی حدود هزار سال در بسیاری از ملتها رشد دارد و بخش مهمی از تاریخ ملت‌های متفاوت را شکل داده است، یعنی اندیشه‌های ملت با زبان فارسی ثبت شده‌اند و آن ملتها برای حمایت از میراث خود مکلف هستند زبان فارسی را بشناسند و از آن حفاظت کنند.







کد خبر: 22709
Share/Save/Bookmark