خانه اتحادیه یادگار لاله زار
تهران قدیم با:
خانه اتحادیه یادگار لاله زار
خانه و باغ اتحادیه یا خانه امین‌السلطان عمارتی مربوط به دوران قاجار است که به عنوان تنها بازمانده از خیابان لاله‌زار قدیم و یکی از نفایس معماری عصر قاجار شناخته می‌شود.
 
تاريخ : سه شنبه ۸ فروردين ۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۴۳


به گزارش هنرنیوز؛در  لاله زار جنوبی از کوچه اتحادیه دیدن کنید. انتهای این کوچه بن بست قدیمی، خانه ای ارزشمند به نام خانه اتحادیه (امین السلطان) واقع شده که میراث دوران قاجار است. این اثر در تاریخ ۱۲ تیر ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۰۵۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

خانه اتحادیه را به نام های خانه امین السلطان و خانه دایی جان ناپلئون می شناسند. این خانه از بزرگ ترین باغ های باقی مانده در محدوده تهران است که در ابتدا متعلق به امین السلطان، صدراعظم ناصرالدین شاه بوده؛ خانه ای که مشروطیت از آنجا پا گرفت و حتی روزگاری «خانه صلح حزب توده» در آنجا مقر یافت که در کودتای ۲۸ مرداد یکی از عمارت های آنجا به آتش کشیده شد و هرگز بازسازی نشد.
 
املاک امین السلطان توسط ورثه او تفکیک و به فروش رسیده و قطعه بزرگ آن توسط رحیم اتحادیه خریداری شد که بعدها فرزندانش با ساخت عمارت هایی در آن محل زندگی کردند. تا اینکه در دهه ۵۰ شمسی ساخت سریال دایی جان ناپلئون را براساس کتاب ایرج پزشک زاد در آنجا آغاز شد و خانه و باغ اتحادیه تبدیل به مکان توطئه و دسیسه انگلیسی ها شد! پس از مرور زمان بر اثر بی توجهی، درختان آن باغ یکی پس از دیگری خشکیده شد و دیگر نشانی از باغ سرسبز لاله زار باقی نماند.
 
خیابان لاله زار: این خیابان از جنوب به میدان توپخانه (امام خمینی)، از شمال به خیابان انقلاب، از شرق به چهار راه سیدعلی و از غرب به خیابان فردوسی متصل است. لاله‌زار زمانی نماد نوگرایی و هنر ایرانی بود و شانزه‌لیزهٔ تهران لقب گرفته بود. بسیاری از تئاترها، رستوران‌ها، تجارتخانه‌ها، خیاط خانه‌ها، و فروشگاه‌های معروف ایران در این خیابان قرار داشتند. ناصرالدین شاه پس از بازگشت از سفر اول فرنگستان خود به خیال احداث خیابانی مانند شانزه‌لیزه در تهران به عنوان دارالخلافه افتاد و دستور داد که از میان باغ مصفای لاله‌زار خیابان بکشند، زمین‌های اطراف خیابان نیز میان مقربین درگاه تقسیم شد. زمانی در این خیابان ۱۵ سینما و چندین تئاتر و تماشاخانه فعالیت داشتند ولی امروزه ۱۰ سینما در این خیابان فعال هستند. که اکثر این سینماها نیز اکنون از رونق افتاده‌اند.
 
در اوایل دورهٔ پهلوی، در اوایل خیابان لاله‌زار از سوی میدان توپخانه، مغازه‌ای به نام پیرایش قرار داشت که به جهت داشتن پوشاک مد روز در تهران شهرت داشت. روبه‌روی این مغازه، کافه قنادی لاله‌زار واقع بود. امروزه بیشتر لاله‌زار را صنف فروشندگان لوازم برقی در اختیار گرفته‌اند. خانه و باغ اتحادیه یا خانه امین‌السلطان عمارتی مربوط به دوران قاجار است که به عنوان تنها بازمانده از خیابان لاله‌زار قدیم و یکی از نفایس معماری عصر قاجار شناخته می‌شود. 

این بنا در مرداد 90 از ثبت ملی خارج شد. چندی قبل بیش از 100 خبرنگار طی نامه ای از شهردار تهران خواستند تا این خانه ی تاریخی را نجات دهد. هم اکنون در حریم این اثر فاخر پارکینگی چند طبقه در حال احداث است.

کد خبر: 38739
Share/Save/Bookmark