چاپ نخست كتاب «آيين و قواعد رزم سونتزو(مشهور به جنگ سونتزو)» ترجمه دكتر محمدهادي موذنجامي از سوي موسسه نشر شهر منتشر و روانه بازار كتاب شد. آيين و قواعد رزم سونتزو، بزرگترين اثر نظامي چين باستان است كه به دليل طرح ايدههاي فلسفي و ارائه آموزشهاي راهبردي، تاثيرات گستردهاي در حيطه امور نظامي، سياسي و اقتصادي داشته است.
به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، اين كتاب نخستين اثر نظامي جهان است كه در 2500 سال پيش نگاشته شد و نخستين ترجمه فارسي است كه با مراجعه به متن اصلي(چيني) و مقايسه ترجمههاي موجود به زبان عربي، انگليسي و فارسي تدوين شده است.
درباره شهرت و تداول متن «آيين و قواعد رزم سونتزو» مشهور به «هنر جنگ سونتزو» بسيار سخن گفته شده و مطلب نوشته شده است. آموزههاي فليسوف و نظريهپرداز نظامي چين باستان، امروزه نه تنها از جغرافياي چين كه از حيطههاي موضوعي مرتبط با امور نظامي نيز فراتر رفته است.
در نگاه نخست، كتاب سونتزو ميراث فرهنگ كهن چين در تدبير جنگ و رزم است، اما آموزههاي آن كاربردهايي فراتر از عرصه جنگ و نبرد نظامي يافته است. در نگاهي وسيعتر، «سونتزو» ادب و شيوه «رقابت» و «تعامل» با دوست و دشمن را ميآموزد و اينگونه با طيف گستردهاي از مخاطبان، به ويژه مديران و فعالان در عرصه رقابتهاي سياسي و اقتصادي، ارتباط برقرار ميكند.
«آيين و قواعد رزم سونتزو» از منظري ديگر نيز جذاب و خواندني است؛ براي آنها كه در پس هر كلمه و آموزهاي، پسزمينه و خاستگاه فلسفي آن را ميجويند و از لذت آگاهي و شناخت نگرشهاي ديگر به انسان و جهان چشم نميپوشند، كلمات ساده و عميق «سونتزو» بازتابي از خرد چيني و فلسفه تائوئيسم است و علاقهمندان به خردورزي فلسفي را مقبول ميافتد.
متن «آيين رزم سونتزو» ترجمههاي فارسي متعددي دارد، اما ترجمه حاضر از جهاتي متمايز است؛ از يكسو مترجم كه خود متخصص در مديريت راهبردي است، كوشيده با مراجعه به متن اصلي (چيني) و مقايسه ترجمههاي انگليسي، عربي و نخستين ترجمههاي فارسي، از ابهامهاي ناگزير در ترجمه متون باستاني بكاهد و ترجمهاي گويا و روشن به دست دهد و از سوي ديگر مترجم، با افزودن مقاله پيوست كه نمونهاي از كاربرد آموزههاي «سونتزو» در الگوهاي مديريت كسب و كار است بر غناي اين اثر افزوده است.
«آيين و قواعد رزم سونتزو» بزرگترين اثر نظامي باستاني چين محسوب ميشود كه در جهان تاثيرات گستردهاي داشته و دارد. تاكتيكهاي جنگي و افكار فلسفي تشريح شده در اين اثر در ابعاد نظامي، سياسي و اقتصادي مورد توجه عمومي قرار گرفته است.
«آيين و قواعد رزم سونتزو» در 2500 سال پيش به صورت كتاب درآمد. اين كتاب اولين اثر نظامي جهان است و در مقايسه با «تئوري جنگ» نخستين اثر نظامي اروپايي كه به قلم «كلاوز ويتس» نوشته شدـ 2300 سال پيشتر تدوين شد.
نوشتن اين كتاب به «سونتزو» نسبت داده شده كه كارشناس بزرگ فن لشكركشي و تدابير جنگي عصر سلسلههاي بهار و پاييز چين(476-770 قبل از ميلاد) و موسوم به حكيم نظامي بود. زماني كه سونتزو براي دوري از آتش جنگ به كشور «وو» فرار كرد، پادشاه اين كشور از استعداد سونتزو بسيار قدرداني و وي را به عنوان ژنرال خود منصوب كرد.
از افتخارات سونتزو در مقام فرماندهي ارتش «وو» آن است كه توانست با يك ارتش 30 هزار نفري بر ارتش كشور «چو» با 200 هزار سرباز غلبه كند.
سونتزو تجربيات جنگهاي سلسلههاي بهار و پاييز و قبل از آن را جمعبندي كرد و «آيين و قواعد رزم» را نگاشت. وي در اين كتاب سلسله قوانين نظامي و سيستم كامل تئوري نظامي را مطرح كرد. با اين همه از نام واقعي «استاد سون» (سونتزو) اطلاع دقيقي در دست نيست.
آيين و قواعد رزم سونتزو با بيش از 5000 كلمه چيني (پيكتوگراف) به 13 فصل تقسيم ميشود و هر فصل يك نظريه اصلي دارد. براي نمونه، در فصل نخست با عنوان «محاسبه و طرح نقشه» علل برپايي جنگ و روابط جنگ با سياست و اقتصاد عميقا تشريح شده است. او در اين فصل يادآور شده كه «نتيجه جنگ منوط به پنج عامل اساسي؛ يعني دكترين يا تائو، آب و هوا و موقعيت جغرافيايي، فرماندهان ارتش، روش و قانونمندي است.»
چاپ نخست كتاب «آيين و قواعد رزم سونتزو(مشهور به جنگ سونتزو)» در شمارگان 5000 نسخه، 184 صفحه (چهاررنگ) و بهاي جلد شوميز 40000 ريال و جلد گالينگور 60000 ريال راهي بازار نشر شد.