اگر نگاهی به عناوین متعدد مجموعههای تلویزیونی و مناسبتی سیما در ماه مبارک رمضان امسال بیاندازیم می بینیم که برخی از مجموعه های تلویزیونی ناتوان در جذب تماشاگر و انتقال پیام های اجتماعی و انسانی خویش نتوانستند امسال توقع مخاطبان این نوع سریالهای مناسبتی را برآورده سازند و از همان ابتدا موجی از انتقادات مخاطبان ، ارگان های مختلف و منتقدان تلویزیونی به این آثار آغاز شد و نمونه آن انتقاداتی بود که به سریال «خداحافظ بچه» از سوی ارگان هایی مثل بهزیستی ، جامعه پزشکان و... به وجود آمد. درمیان شبکه های داخلی کشورمان چند سالی است که شبکه تلویزیونی «شما» توانسته در میان مخاطبان جایگاه مناسبی برای خود پیدا کند و پخش برنامه های شبکه های استانی ، فیلم های سینمایی، تله فیلم ها و آثار کوتاه داستانی و مجموعه های تلویزیونی پیدا کند .
شاید پر بیراه نباشد که بگوییم پرداخت هنری ، ساختار، قصه، بازی و... مجموعه های تلویزیونی امسال به قدری ضعیف و سطحی پرداخت شده بود که از همان ابتدا مخاطب تکلیف خود را با دیدن این نوع مجموعه های مناسبتی مشخص کرده بود و می دانست که اگر هر شب سریال مورد دلخواه خویش را از شبکه مورد علاقه اش نبیند چیزی را از دست نمی دهد چون برخی از این سریال ها در ساختار هنری خود دارای ویژگیهایی چون ریتم کند، بازی های یک نواخت هنرپیشه ها ، تصاویر سرهم بندی شده، شتابزدگی در ساختار ، فیلمنامه ضعیف و كیفیت پایین بودند این دلایل بعث شد تا مخاطب داستان مجموعهها را دنبال نكند و به صورت پراكنده پای تلویزیون بنشیند و به نظر می رسد که این مجموعه ها بیشتر ازآنکه در ماه مبارک رمضان حاوی پیام های اخلاقی و انسانی باشد صرفا برای پرکردن آنتن شبکه های مختلف تلویزیونی ساخته شده بودند. ازطرفی به نظر میرسد كه شبكههای مختلف سیما در امر مناسبت سازی پس از نزدیک به یک دهه در انتخاب سوژه گرفتار و اسیر کلیشه ها شده اند و نمونه آن امسال بود كه از سوژه های دم دستی برای ساخت آثار استفاده شده بود.
به هر حال با پایان یافتن پخش این مجموعههای مناسبتی و طبث نظرسنجی های انجام شده شاهد یک روند و سیر نزولی در این آثار بودیم . امسال پنج مجموعه تلویزیونی «راز پنهان»به کارگردانی «فلورا سام» از شبکه اول سیما ، «چمدان» به کارگردانی «خسرو ملکان» از شبکه دوم سیما ، «خداحافظ بچه» به کارگردانی «منوچهرهادی» از شبکه سوم سیما، «شاید برای شما هم اتفاق بیافتد» از شبکه پنج سیما و «مرد نقرهای» به کارگردانی «کاظم معصومی» از شبكه شما روی آنتن رفتند و هر کدام هم بنا برنوع ساختار و قصه خود توانستند به شکل جسته وگریخته ای در جذب مخاطبان عمل کنند و برخی با روایت داستانی کلیشه ای و نخ نما شده و برخی هم با متوسل شدن به پراکنده گویی در خصوص معضلات اجتماعی روز در در جذب تماشاگر ناموفق بودند.
اما دراین میان به نظر می رسد که مجموعه تلویزیونی«مرد نقره ای » به کارگردانی «کاظم معصومی» که از شبکه شما پخش شده تا حدودی توانسته باشد نظر مخاطبان را به خود جلب کرده باشد. اما معلوم نیست که چرا این سریال برای پخش به شبکه شما سپرده شده بود. زیرا شبکه«شما» که به خاطر دریافت بر روی دستگاه دریافت دیجیتال و فراگیر نبودن دریافت این دستگاهها با مخاطب چندانی رو به رو نیست وهمین عامل می توانست سبب کم مخاطب شدن این مجموعه شود اما مخاطب ایرانی که در طول این سال های نشان داده که به دنبال کیفیت بالا و دیدن یک اثر جذاب است و برای اش فرقی ندارد که اثر مورد علاقه اش از کدام شبکه پخش شود از این مجموعه در شبکه شما استقبال کردند . در مقبال صدا وسیما به نظر می رسد با فرستادن این مجموعه به شبکه ای مانند شما فرصت جذب مخاطبان میلیونی را از دست داد. به هرحال سریال «مرد نقرهای» این استعداد را داشت که از یکی از شبکههای سراسری روی آنتن برود و تبدیل به اثری پر بیننده شود.
سریال «مرد نقره ای» روایتی از زندگی تاجر ثروتمند فرشی به نام هادی رادمنش با بازی «سعيد نيكپور» بود كه در اصفهان مالک يک شركت توليد فرش است. پسر وی شاهرخ با بازی «نيما شاهرخشاهی» نيز مسؤوليت اداره يک مغازه فروش آثار نقره جات را بر عهده دارد. رادمنش با وجود اتفاقی كه در جوانی برايش افتاده، امروز زندگی خوب و آرامی دارد. اين وضع ادامه دارد تا اينكه او تصميم میگيرد برای شركت در انتخابات صنفی كانديدا شود. در همين زمان شخص ناشناسی به او تلفن میزند و پرده از رازهای زندگی اش بر می دارد.
در این سریال هادی رادمنش نمونه آدم هایی است که تلاش می کند بعد از یک سری رفتارهای غیر معمول و ناشیانه و خلاف ، خود را در جامعه موجه و مثبت نشان دهد. تاجایی که كانديد و نماينده اصناف شهر می شود و در حالی که همه طرفدارش هستند صلاحيت اش تایید نمی شود و همین عامل باعث به هم ریختن زندگیاش می شود و تاجایی که زندگی گذشته ، حال وآینده اش به هم می ریزد. در واقع پیام اصلی سریال این است که از گذشته نمی توان گریخت و گذشته می تواند چراغ راه آینده زندگی فردی باشد به شرط آنکه گذشته باعث نشود که زمان حال دربیهودگی از بین برود و آینده هم در گیجی و منگی حاصل از اتلاف زمان حال ، به خاکستر تبدیل شود به نوعی ندگی فرد رو به فروپاشی گذارد. در این سریال همچنین برای اولین بار شاهدیم که شخصيت منفی داستان برخلاف انبوه مجموعه های مناسبتی به جای چهره زشت و بد ، چهره تر وتمیزی دارد و خبری ازصدای خش دار، لكنت زبان ، اعتیاد و پوشش بد برای شخصیت های منفی سریال نیست و شاهد روایت سر راستی از یک مجموعه بودیم.
به هرحال جا داشت مسئولین صدا وسیما در پخش این مجموعه کمی تعمل می کردند و صرفا به این دلیل که این مجموعه در شهرستان اصفهان تهيه و تولید شده و باید از شبکه استانی «شما» پخش شود ، این سریال را قربانی نمی کردند و جا دارد برای سالهای آینده تهيه و توليد سريالهای مناسبتی را به گونه ای برنامهريزی كنند كه در زمان مناسب آثار به پخش برسند و به عنوان مثال اگر سريالی احتياج به پنج ماه یا بیشتر را برای توليد دارد این فرصت در اختیار آن مجموعه قرار گیرد وسیما دير به فكر ساخت آثار مناسبتی خود نیافتد، تا مجبور نباشد به فاصله مثلا ۲ ماه مانده به رمضان آثار مناسبتی خود را توليد و با سرعت هر چه تمام تر و درست در دقيقه نود آثار را به پخش برسانند. ازطرفی به فیلمنامه نویس و کارگردان آثار مناسبتی مانند گذشته فرصت انعكاس واقعیتهای جامعه، مسائل اقتصادی ، دینی و حتی سیاسی داده شود تا شاهد آثار با کیفیتی باشیم وگر نه مانند امسال شاهد آثاری بی کیفیت و سرهم بندی شده خواهیم بود که تاثیر گذاری لازم را روی مخاطبان نخواهند داشت.