دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی ایذه:
مرمت غیر اصولی چه بر سر کوشک نورآباد ایذه آورد؟
کوشک نورآباد ایذه بنای عصر قاجاریه و دوران حکمرانی خوانین بختیاری در منطقه ایذه مالمیر در حال فرو ریختن است!
تاريخ : يکشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۴۲
فرامرز خوشاب در گفت و گو با خبرنگار میراث فرهنگی هنرنیوز درباره این عمارت تاریخی گفت: بر اساس مشاهدات کارشناس شبکه تخصصی میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان تمامی درب و پیکر های این بنای کهن شکسته و در حال فرو ریختن است.
او توضیح داد:هزینه مرمت این بنای بالغ بر چند صد میلیون تومان؟؟؟ سرمایه بیت المال در دوران مدیران قبلی میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان بدون بررسی و اجرای علمی و نگهداری بنا به هدر رفت و تا به امروز بجز سرپناهی برای گوسفندان و افراد بزهکار دیگر هیچ استفاده ای از ان نشده است! اما چون این ملک معارض شخصی دارد متاسفانه واحد امور حقوقی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان توانایی دفاع از مالکیت این میراث کهن فرهنگی را نداشته و همچنان دچار سردرگمی در واگذاری و مالکیت است.
دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی ایذه اظهار کرد:این واحد تا به حال نتوانسته است علی رغم وجود اسناد مالکیت که در اختیار اداره بهداشت و درمان شهرستان ایذه است آن را از دست معارض شخصی خارج کند در حالی که شبکه بهداشت و درمان نیز آمادگی هرگونه همکاری برای واگذاری این بنای زیبا به اداره میراٍث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری را دارد.
او ادامه داد:متاسفانه مرمت غیر اصولی پیمانکار میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان نیز بزرگترین ضربه را بر اصالت اصلی این بنای ارزشمند قاجاری وارد کرده است. زیرا این بنا کاملا غیر اصولی مرمت شده و اصول اولیه مرمت در این ابنیه تاریخی رعایت نشده است!
وی اضافه کرد:بر اساس بررسی میدانی کارشناس شبکه تخصصی میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان ؛نخست، در ضلغ جنوبی این بنا از بتن آرمه در کنارسنگ و ملات ساروج استفاده شده که به تمسخر گرفتن علم مرمت است! دوم، ماهیت و اصالت بنا را به کلی تغییر داده اند در صورتی که ما در هیچ بنایی در منطقه کوهستانی شهر ایذه سقف گل و آجر نداریم و این نوع معماری مخصوص مناطق کویری با بارندگی کم است و ریشه اصلی این بنا از بناهایی مثل تاق طویله و قلعه مدرسه گرفته شده است.
خوشاب تصریح کرد:سوم، نوع قوس ها کاملا ساختگی و فاقد اصالت هستند در حالی که مصالح اصلی این بنا تماما بوم آورد هستند. چهارم، اصول نیارشی در این بنا بعد از مرمت نادیده گرفته شده که نمونه بارز آن کنده شدن دیوار اتاق جنوبی بنا است و دلیل این ریزش، بنا کردن قوس غیر اصولی بر روی سقف اتاق فوق است. پنجم، استفاده از مصالح نامرغوب از جمله گچ فاسد شده، به گونه ای که محل مرمت شده براحتی قابل تخریب است!!!
این فعال میراث فرهنگی خوزستان بیان کرد: با توجه به ۵ اصل معماری سنتی مردم واری،پرهیز از بیهودگی،نیارش،خودبسندگی،درون گرایی ، سه اصل اساسی نیارش ، خودبسندگی،درون گرایی با توجه به توضیحات فوق به کلی نادیده گرفته شده است.
او افزود:نتیجه کلی از این فاجعه تاریخی و اهمال کاری و اتلاف سرمایه این خواهد بود که پس از این نباید در مرمت کوشک دوران قاجاریه شهر حمیدیه و دیگر ابنیه ارزشمند در استان خوزستان این موارد دردناک تکرار شود و برای نگهداری و مرمت آثار ملی هرگز نباید افراد غیرفنی و فاقد تجربه را دخیل کرد.
وی در پایان یادآور شد: دیگر آن که با توجه به شرح ماوقع بخش زیادی از تخریب های صورت گرفته به دلیل ناتوانی حقوقی در دفاع از منافع ملی و سازمانی است که می طلبد حقوق دانان کشور به این عرصه وارد و همگام با سازمان های مردم نهاد در جهت تامین منافع ملی و حفظ میراث فرهنگی کشور کمک نمایند.
دوستدار میراث فرهنگی :
بناهای تاریخی که حدود 10 سال پیش بدون داشتن طرح مرمتی در دوره یکی از معاونین که آن زمان معاون و این زمان هم معاون است مرمت گردید در حال فرو ریزی هستند تا دوباره برایشان بودحه در نظر گرفته و مرمت شوند.
۱۳۹۴-۰۵-۱۹ ۱۰:۴۸:۴۷
فرهاد :
معلوم هست در خوزستان چه میگذرد؟
من کلا سینمایی هستم ولی گاها اخبار میراث فرهنگی را نیز دنبال میکنم. هر هفته در خوزستان خبر تخریب و تعرض به محوطه های تاریخی از این استان منعکس میگردد . واقعا باید برای این استان در زمینه میراث فرهنگی ستاد بحران تشکیل داد. مسئولین حترم وضعیت مدیر کل آنجا را نیز مشخص نمایند تا سیاست های لازم برای خروج از این بحران اندیشیده شود.
۱۳۹۴-۰۵-۱۸ ۲۱:۱۹:۰۹
ناشناس :
اول مرمت غیراصولی میکنند بعد از چند سال که خراب شد دوباره مرمتش میکنند و دوباره خراب میشه و دوباره پس از چند سال مرمتش میکنند و.... همینطور ادامه دارد.
۱۳۹۴-۰۵-۱۸ ۱۱:۲۱:۲۱