یک استاد دانشگاه در گفت و گو با هنرنیوز؛
گردشگری رمضان اصلاً در ایران تعریف نشده است
دکتر رحیم یعقوب زاده معتقد است اصلاً نگاهی برای جذب گردشگرانی از کشورهای شیعه یا مسلمان و غیره حتا گردشگران داخلی در ایام ماه مبارک رمضان وجود ندارد و حوزه گردشگری یکباره در این ایام دچار افت گردشگر میشود این در حالی است که ما آداب و رسوم، غذا، هنر و موسیقی غنی و ویژهای برای این ایام با توجه به گستره فرهنگی، تنوع اقلیمی و قومی داریم که از آنها غافل شدهایم.
تاريخ : يکشنبه ۸ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۴
دکتر رحیم یعقوبزاده - مدرس دانشگاه در حوزه گردشگری- در گفت و گو با هنرنیوز درباره این که چرا کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با برگزاری جشنوارههای متعدد در ایام ماه مبارک رمضان برای جذب گردشگر از یکدیگر سبقت میگیرند اما در ایران چنین اتفاقی نمیافتد، گفت: از آنجا که ما رویکرد گردشگری نداریم متقابلاً چنین برنامهای نداشتیم و نداریم و در صورت عدم تغییر نگاه نخواهیم داشت.
نویسنده کتاب گردشگری فرهنگی با اشاره به این که بحث گردشگری رمضان در حوزه گردشگری مذهبی قرار میگیرد، افزود: اما بسیاری از کشورهای اسلامی تنها از نگاه مذهبی بدان نپرداختند.
ماه رمضان از دیدگاه آنها چون ماه مهمانی خداست؛ماه برکت، شادی، جشن و سرور است اما در کشور ما هنوز چنین نگاهی به ماه رمضان وجود ندارد هرچند نسبت به قبل اندکی تغییر کرده است.
وی اظهار کرد: تا چند سال پیش دید تاریکی نسبت به این ماه وجود داشت و شادی در آن را بد میدانستند. حتا نشان دادن سریالهایی با تم طنز قبح داشت بعدها آهسته آهسته دررسانه بحث جشن رمضان و سریالهایی با محتوای طنز مطرح شد.
این مدرس دانشگاه تأکید کرد: بنابراین مهمترین و نخستین مسأله تغییر نگاه است که ماه رمضان علاوه بر این که جنبه معنوی بسیاری دارد باید موجب شادی هم شود در صورت تغییر این رویکرد تازه میتوانیم به سراغ برنامهریزی برویم.
او با اشاره به برگزاری نمایشگاه قرآنی در این ایام تصریح کرد: میتوان به گونهای تبلیغ کرد که از شهرهای مختلف برای بازدید راهی نمایشگاه شوند. این نوعی گردشگری جشنواره و رویداد در کنار گردشگری مذهبی است.
وی اضافه کرد: نباید صرفاً نمایشگاهها، جشنوارهها و مراسمی صرفاً مذهبی برپا کرد بلکه میتوان در دل آن به این مسائل پرداخت.
یعقوب زاده گفت:
چه اشکالی دارد هتلها و مراکز اقامتی به مناسبت ماه مبارک رمضان تخفیفهای ۵۰ درصدی و بیشتر قائل شوند تا گردشگران اقامت ۱۰ روزه داشته باشند و به یک باره با افت مسافر روبه رو نشوند. یا چرا به این بهانه حراجی های بزرگ خرید با تخفیفهای زیاد برپا نمیشود مخصوصاً که در فصل گرما مردم بیشتر علاقهمندند شبها به گردش بپردازند.
او با تکیه بر تنوع جشنهای رمضان تصریح کرد: برگزاری انواع جشنهای غذا، یا برگزاری ورک شاپ از آداب و رسوم قومیتهای مختلف ایرانی در ایام مبارک ماه رمضان را از دیگر موارد فراموش شده عنوان کرد.
یعقوب زاده همچنین پیشنهاد داد که جشنوارههای فیلم با موضوعات نسبتاً مذهبی، معنوی و اخلاقی در این ایام برگزار شود و حتا این جشنواره ابعاد بین المللی به خود بگیرد.
او گفت: در صورت رواج چه بسا بتوانیم علاوه بر گردشگرانی در داخل از سایر کشورها نیز گردشگر جذب کنیم.
وی ادامه داد:هنوز چنین رویکردی در کشور ما عملیاتی نشده است. رمضان و آیین روزهداری هم مناسبتی مثل نوروز است که آداب و رسوم و تشریفات خود را دارد.
به مناسبت عید فطر چند روز تعطیل است چه مراسم و تبلیغاتی برای آن به غیر از چند فیلم سینمایی از تلویزیون تدارک دیدهایم.
این مدرس دانشگاه گفت: سفرهای طولانی مدت برای روزهداران به لحاظ فقهی و شرعی مشکلاتی دارد اما شهرهای اطراف هر مرکز استان تقریباً میتوانند سفری یک روزه بدان داشته باشند.
چه برنامهریزی برای سفرهای یک روزه مردم تدارک دیده شده است. در همین پایتخت چه برنامهیی بر جذب گردشگر در ماه مبارک رمضان وجود دارد؟
وی اضافه کرد: ما هنوز فاصله زیادی با سایر کشورهای اسلامی در این زمینه داریم. آنها جشنوارههایی برگزار میکنند که حتا برای غیر مسلمانان هم جذابیت داشته باشد اما ما در این مسئله رویکردمان مثل سایر کشورهای مسلمان نیست دوم هنوز این مسأله را جدی نگرفتیم و سوم هنوز برایش برنامه ریزی مدونی نکردیم که تا در حوزه گردشگری تحرکی ایجاد کند.
او تأکید کرد:
عمدتاً برنامههای ما نگاهی به مقوله گردشگری ندارد. اصلاً چنین نگاهی که سعی کنیم گردشگرانی از کشورهای شیعه یا مسلمان و غیره حتا گردشگران داخلی را در این ماه جذب کنیم، وجود ندارد و حوزه گردشگری یکباره در این ایام دچار افت گردشگر میشود این در حالی است که ما آداب و رسوم، غذا، هنر و موسیقی غنی و ویژهای برای این ایام با توجه به گستره فرهنگی، تنوع اقلیمی و قومی داریم که از آنها غافل شدهایم.