گذری بر تازه های نشر؛
«ترکه های درخت آلبالو» ترکه های کردستان
رمان «ترکه های درخت آلبالو» نوشته اکبر خلیلی پس از ۲۳ سال توسط بنیاد ادبیات داستانی منتشر شد.
تاريخ : جمعه ۱۳ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۲۳
به گزارش هنرنیوز، «ترکه های درخت آلبالو» روایت زندگی پسری است به نام حمید که پدرش به خاطر ترساندن و تنبیه او همیشه از ترکه های درخت آلبالو استفاده می کرده است.
حمید در جوانی وارد ارتش می شود و در سال های مبارزات انقلاب اسلامی به فعالین های علیه رژیم پهلوی روی می آورد. او که در این سال هل به درجه سرهنگی رسیده بود توسط ساواک دستگیر و به اعدام محکوم می شود.
زمان اجرای حکم با پیروزی انقلاب مصادف شده و سرهنگ از زندان آزاد می شود. او پس از انقلاب در منطقه کردستان و در جنگ علیه ضد انقلاب ها اقدامات مهمی انجام می دهد و در آخر توسط گروهک های ضد انقلاب به شهادت می رسد.
در بخشی از ابتدای رمان می خوانیم: «حمید دلش هزار راه رفت. به خاطرش رسید که هر دانه از این شاخه های درخت آلبالو باید کف پای او شکسته شود. می دانست که اقاجون کسی را بی خودی به زیرزمین نمی برد... حمید ترکه ها را یکی یکی کنار هم دسته می کرد. جرئت برگشتن و نگاه کردن به پدرش را که روی پله ها نشسته بود، نداشت. کف دستش عرق کرده بود. ترکه ها در دست های کوچکش لیز می خوردند و نمی توانست آن ها را از بن شاخه اصلی جدا کند. اغلب ترکه ها از کمر می شکست و با مقداری پوست درخت که در دست او باقی می ماند، شیارهای باریکی در تنه درخت ایجاد می کرد.»
این اثر که نخستین بار
” ترکه ها در دست های کوچکش لیز می خوردند و نمی توانست آن ها را از بن شاخه اصلی جدا کند. اغلب ترکه ها از کمر می شکست و با مقداری پوست درخت که در دست او باقی می ماند، شیارهای باریکی در تنه درخت ایجاد می کرد “
در سال 1368 منتشضر شده است در چندین نوبت تجدید چاپ شده است، هم از این روست که نویسنده در یادداشتی به بهانه تجدید چاپ رمانش می نویسد: «از سال ۱۳۶۸ تا امروز، نزدیک بیست و سه سال از نخستین چاپ این کتاب میگذرد. هر چند در زمان اولین انتشارش جشنی گرفتند و جایزهای به عنوان کتاب سال به آن تعلق گرفت و رتبه اول ششمین دوره مسابقه فرهنگی- ادبی دفاع مقدس را نصیب خود کرد، اما در این مدت، حوادثی بر من نویسنده و این کتاب گذشت که شنیدنی است، ولی گفتنی نیست و این عجیب است؛ چرا که هر چند خبر آن را میتوانم بازگو کنم؛ اما به عمق آن دسترسی ندارم. من نمی توانم سرنوشتی را که این کتاب از روز اول در انتظارش بود، لحظه به لحظه گزارش کنم... من هرگز نگران کاری که در این رمان شده است، نبودهام. حتی از اینکه با تبلیغات زیاد سعی کردند این کتاب را از دسترس دور نگه دارند و در مسابقات متعدد و همایشهای ادبی و هنری درباره آثار هنری جنگ از روی آن بپرند و همانطور که سالهای ۵۸ و ۵۹ را که سالهای جنگ کردستان برای مقابله با انقلاب اسلامی ایران است، نادیده انگاشتند و جنگ را ۸ ساله پنداشتند در حالی که جنگ ده ساله بودو دو سال جنگ کردستان را نادیده گرفتند، باید این کتاب را هم نادیده بگیرند و از فروش آن جلو گیری کنند تا دو سال جنگ کردستان گم شود، اما من هرگز نگران نشدم؛ چرا که به راه درست خود معتقد بودم و به آن ایمان داشتم و می دانستم که شهدای بزرگی که این کتاب را نوشتهاند عاقبت آن را رقم میزنند».
وی همچنین ادامه می دهد: «اکنون همین طور شد؛ کتابی که باید به کوشش بدخواهان از ذهنها محو میشد و جوان بیست ساله آن در مظلومیت می ماند، ناگهان بعد از سالهای طولانی به طور معجزه آسایی حقیقت آن آشکار شد و مردی از یاران شهید بزرگوار صادقی یکتا به داد این جوان بیست ساله رسید و دوست و برادر خود، حمید آخوندی را که با او هم رزم بود، به من نویسنده معرفی کرد».
انتشارات عصر داستان رمان »ترکه های درخت آلبالو»، نوشته اکبر خلیلی را پس از ۲۳ سال منتشر کرده است. رمان حاضر با طراحی جلد و صفحه آرایی منحصر به فرد این ناشر در ۳۸۴ صفحه، شمارگان ۳۰۰۰ نسخه به چاپ رسیده وبا قیمت ۱۱۵۰۰ تومان روانه بازار نشر شده است.