مواد لازم برای مدیریت سازمان از زبان پژوهشگران هاروارد
مواد لازم برای مدیریت سازمان از زبان پژوهشگران هاروارد
 
تاريخ : شنبه ۲ بهمن ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۴۷
«جستارهایی در رهبری» را گروهی از پژوهشگران هاروارد با هدف آشنایی مدیران سازمان‌های خصوصی و دولتی، فراتر از شیوه مدیریت کردن سازمان با چیستی و چه باید باشد؛ با موضوع راهبری آشنا شوند را نوشته و محمدابراهیم محجوب ترجمه کرده است.

به گزارش هنرنیوز،تا چند روز دیگر کتاب «جستارهایی در رهبری» در نشر نی منتشر می‌شود. این کتاب را گروهی از پژوهشگران هاروارد نوشته‌اند و محمد ابراهیم محجوب به فارسی برگردانده است. محجوب، مترجم این کتاب به ایلنا گفت: هدف کتاب این بوده است که مدیران سازمان‌های خصوصی و دولتی، فراتر از شیوه‌ راهبری سازمان با چیستی و چه باید باشد موضوع راهبری آشنا شوند و نظر دانشمندان معاصر را در این حوزه‌ها دریابند. علم مدیریت برای خود فلسفه‌ اختصاصی ندارد بلکه باید ذیل فلسفه سیاسی بررسی شود.

محجوب افزود: نویسندگانی که در این مقالات مشارکت دارند؛ کسانی هستند که در حوزه‌ ادبیات هم دستی داشته‌اند و از آن حوزه فصل‌مشترک‌هایی را به میان می‌آورند.

وی به اختصار از برخی بخش‌های کتاب سخن گفت. گفت‌وگو با هاوارد گاردنر درباره‌ عملکرد لیندن جانسون که یکی از روسای‌جمهور امریکا بود، از این قبیل است.

محجوب با اشاره به اینکه یکی از بخش‌های کتاب که به ادبیات مربوط می‌شود؛ نوشته‌ وارن بنیس است، توضیح داد: او با ایده گرفتن از برخی ایده‌های شکسپیر مسائل مربوط به مدیریت را خوانده است.

وی گفت: یکی دیگر از فصول کتاب که نوشته‌ پیتر دراکر است به رهبری خود می‌پردازد. او معتقد است کسی که نتواند خود را مدیریت کند؛ نمی‌تواند هیچ سازمانی را اداره کند. دراکر معتقد است زمانی بود که افراد نیازی به اندیشیدن در کار خود نداشتند، این سازمان بود که وظایفشان را معین و مشخص می‌کرد.

محجوب می‌افزاید: به زعم دراکر، امروز در سازمان‌ها افراد نباید براساس دستورات مدیر کار کنند، بلکه به ایشان شرح مسئولیت داده می‌شود و براساس آن مسئولیت باید خلاق باشند. امروز به مدد رسانه و اینترنت، افراد از راه دور هم می‌توانند بر کار خود در سازمان کلان مدیریت کنند. دراکر جمله‌ای دلنشین در این مقاله دارد: آنان‌ که با دستاوردهای سترگ خویش صدرنشین تاریخ شدند (امثال داوینچی و موتزارت) همواره پیش از هر چیز خویش را رهبری کرده‌اند.

محجوب می‌گوید: یکی دیگر از بخش‌های این کتاب گفت‌وگو با جوزف دارکو است. این گفت‌وگو در حوزه‌ ادبیات و اخلاق است. دارکو با تکیه بر داستان‌ها و نمایشنامه‌هایی مشهور مرگ دستفروش اثر آرتور میلر، همراز اثر جوزف کنراد، آنتیگون اثر سوفوکلس و ژولیوس سزار مسائلی درباره‌ مدیریت مطرح می‌کند. او از درونمایه‌ی این آثار استفاده می‌کند تا دوراهه‌های رهبری را بشکافد.

در بخشی از مقدمه‌ این کتاب می‌خوانیم: «دانشگاه هاروارد نقشی مهم و بس تعیین‌کننده در سرنوشت جهان ایفا کرده است. چراکه بسیاری از رهبران سیاسی و اقتصادی صنعتی جهان در آن آموزش دیدند یا از تجربه و دانش درس‌خوانده‌های آن مرکز بهره‌مند شده‌اند. این کتاب حاصل پژوهش گروهی از پژوهشگران این دانشگاه درباره‌‌ موضوعات مهمی چون اخلاق، سیاست، استراتزی سازماندهی، یادگیری سازمانی، فرهنگ سازمانی و خلاقیت است. که با بهره‌گیری از تجربیات اجرایی در سازمان‌های بزرگی چون دستگاه ریاست جمهوری امریکا، هیولید پکارد، بی بی سی، ناسا و مانند این‌ها رقم خورده است. محتوای مقالات بیشمار با فلسفه و سرشت رهبری و ویژگی‌های آن سروکار دارد. به گونه‌ای که خواننده را به اندیشیدن درباره‌ این کیفیت های مهم انسانی وامی‌دارد.

درست است که هر مدیر و رهبری از جامعه و فرهنگی که در آن رشد کرده، اثر می‌پذیرد. این ما را از مطالعه و پزوهش درباره‌ی کیفیت رهبری بی‌نیاز نمی‌سازد که هیچ، خود نمی‌تواند انگیزه‌ای باشد برای اینکه ببینیم چگونه می‌توانیم از حاصل اندیشه‌ها و پژوهش‌های متفکرانی که در فرهنگ و اجتماعی دیگر رشد کرده‌اند، برای مدیریت بهتر زندگی و اجتماعی خود بهره‌مند شویم».

کد خبر: 22826
Share/Save/Bookmark