به گزارش هنرنیوز؛ بهمن نامور مطلق در نشست رسانه ای امروز خود با اصحاب رسانه با بیان اینکه دوران تحریم منجر به از دست رفتن بازار صنایع دستی ایران در داخل و خارج از کشور شده است، اظهار کرد: دلیل این امر این است که بیشترین درآمد ما از حوزه فرش و صنایع دستی در بخش صادرات بود و دوره تحریم باعث شد نه تنها بازار جدیدی به دست نیاوریم بلکه بازارهای قبلی خود را نیز از دست دهیم.
وی ادامه داد: اکنون در موقعیت حساس و ویژه ای درحوزه صنایع دستی کشور هستیم. دوره ای که پسا تحریم، توسعه اقتصاد مقاومتی و نیز تدوین برنامه ششم توسعه همزمان شده است.
نامور مطلق با بیان این که این حوزه با اقتصاد مقاومتی قابل تطابق است، گفت: براین اساس باید اقتصاد مقاومتی، برنامه ششم و دوره پسا تحریم با یکدیگر تلفیق شود.
کمپین 51معاون صنایع دستی با بیان اینکه شاید این یکی از آخرین فرصتهای تعیین کننده برای صنایع دستی باشد، گفت: صنایع دستی در برنامههای پیشین یکی از غایبان بزرگ بوده و شاید این فرصتی باشد تا این بخش هنر فاخر ما از وضعیت فعلی نجات پیدا کند. زیرا برای اولینبار است که در بند ۵۱ ششم توسعه به حوزه صنایع دستی اشاره شده، به همین دلیل هنرمندان خوشحالند و کمپین ۵۱ را راهانداختهاند.
او با بیان اینکه هنرمندان نگران هستند که برنامهریزان از واژه حمایتی که مقام معظم رهبری دربرنامه ششم توسعه به کار بردهاند به شکل اشتباه استفاده کنند، گفت: هنرمندان مایلند تا از واژه حمایت تفسیر قوی و جدی شود. به همین جهت روی این واژه کار میکنند و حتی کمپین حمایتی (حمایت) را نیز راه اندازی کردهاند.
وی بر تعیین مدل توسعه صنایع دستی در دوران پسا تحریم تأکید و عنوان کرد: در کشوری همانند فرانسه وزیر خارجه آن پیشگام توسعه صنایع دستی می شود و در کشوری مانند آلمان وزیر اقتصاد. تصور ما بر این است که ایران باید بر مدل مبنی بر توسعه صنایع فرهنگی متمرکز شود و به دوره خام فروشی و کم توجهی به صنایع دستی پایان دهیم.
این مقام مسئول ادامه داد: لذا باید به تلفیق بخشهای مختلف صنایع دستی از جمله فرش، جواهرات و سنگهای قیمتی دست بزنیم تا بتوانیم مسیر توسعه ای را که طی می کنیم همه جانبه و متناسب باشد.
خسارت های دوران بقایی اعلام شود
معاون صنایع دستی درباره پیگیری خسارتهای وارده که در دوره ریاست حمید بقایی به صنایع دستی وارده شده، در پاسخ به پرسش هنرنیوز بیان کرد: در این رابطه به ما مراجعه شده و ما هم به دوستان گفتیم اگر خسارتهایی به آنها وارده شده اعلام شود.
وی گفت: خطاهایی که در دوره دولت قبل در حوزه صنایع دستی ایجاد شد، درون قانون است. آنها از شکاف قانون برای فعالیتها استفاده کردند و با فرستادن صنایعدستی به اصفهان، حکم مرگ صنایعدستی را امضا کردند.
او ادامه داد: این اتفاق با تشخیص مدیر مربوطه صورت گرفته است و بسیاری از خسارتهایی که به صنایع دستی وارد شد، به عنوان خسارت غیرقانونی تلقی نمیشوند که بخواهیم در این رابطه اعاده خسارت کنیم. البته بخشی از این خسارتهای غیرقانونی در حال پیگیری است، اما در کل بیشتر مربوط به سوءمدیریت بوده است.
معاون صنایع دستی اضافه کرد: در دولت قبل معتقد بودند خوب است که نهادها به استانهای دیگر بروند و چون ضعیفتر از صنایع دستی پیدا نکردند، به این حوزه خسارتهای بزرگی زدند و بسیاری از سرمایههای سازمانی، انسانی، مالی و اعتباری از جمله ساختمان سازمان صنایع دستی را از دست دادیم.
تکلیف ساختمان سابق صنایع دستی چه میشود؟نامور مطلق درباره وضعیت ساختمان سابق سازمان صنایع دستی نیز اعلام کرد: ساختمان صنایع دستی بِرند آن بود که متاسفانه دولت قبل علاوهبر آسیبهای دیگری که به این حوزه زد، این ساختمان را هم گرفت. ما به شکل مشارکتی در این ساختمان حضور داشتیم و بهانه دست مالک داده شد تا آن را از دستمان بگیرد و به نهادهای دیگر داده شد. بخشی از مالکیت این ساختمان خصوصی و بخشی دیگر مربوط به بنیاد فرمان امام (ره) است. علیرغم پیگیریهای ما برای بازپسگیری ساختمان، هنوز به نتیجهای نرسیدهایم.
برنامه ششم توسعه
وی در پاسخ به پرسش هنرنیوز درباره جزئیات برنامه ششم توسعه در حوزه صنایع دستی گفت: این حوزه یکی از بخشهای فعال در برنامه ششم توسعه بوده است و در این زمینه چندین نشست در استانهای مختلف داشتهایم و روز چهارشنبه نیز نشست جمعی همه حوزهها در سازمان است.
معاون صنایع دستی درباره ضعفهای دولت گذشته در این حوزه گفت: یارانهها به صنایعدستی بیشترین ضربه را زد. هزینههای تولید بالا رفت و ما را از رقابتپذیری خارج کرد و چندین سال است که از مشوقهای صادراتی در این زمینه استفاده نمیکنیم. ضعیفترین ساختار سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی است، این ساختار امکان انجام ماموریتها را به ما نمیدهد.
او اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که هنرمندان میخواهند در برنامه ششم توسعه صورت بگیرد، روابط بین سازمانی است. ما هستیم که باید اعلام کنیم چه چیزهایی در حوزه صنایع دستی باید وارد شود، اما متاسفانه این تعامل با گمرک، ساختارمند است. برای مثال بسیاری از فعالیتهای صنعت و معدن با ما مشترک است. ما معتقدیم رایزنیهایمان در خارج از کشور باید فعال شوند.
نامورمطلق افزود: یکی از مهمترین مثالهایی که میتوانم در این حوزه بزنم، این است که متولی بیمه هنرمندان وزارت کار است؛ اما ما در این زمینه باید پاسخگو باشیم. این موارد باید در ساختار بدنه اجرایی در برنامه ششم توسعه باز تعریف شوند. زیرا تشکلهای ما ناهمگون هستند و وزارتخانهها دائما با هم تفاهمنامه امضا میکنند و این نشاندهنده مشکلات ساختاری ماست.
او اعلام کرد: کشور ما باید یک روز این جرات را پیدا کند که همه این ساختارها را یکجا جمع کند. ما از چین، تایلند و هند، به دلایل مختلف به خصوص تشدد ساختاری عقب افتادهایم.
معاون صنایع دستی با بیان اینکه کشور در یکی از شرایط حساس به سر میبرد، گفت: شاید کمتر زمانی مانند امروز در مقطع سرنوشت سازی قرار گرفته بودهایم. زیرا در آستانه برنامه ششم توسعه هستیم و این میتواند سرنوشت هر حوزهای را در ایران تکان دهد.