پرویز شیخ طادی در گفتگو با هنرنیوز:
شورای پروانه ساخت در مجموع دچار اشکال است
یکی از اعضای شورای پروانه ساخت با بیان اینکه اگر اعضای این شورا با دقت انتخاب شوند دیگر شاهد اعمال سلیقه در بررسی فیلمنامهها نخواهیم بود گفت: باید اعضای شورای پروانه ساخت قبل از ورود به جلسه مطالعه و بررسی فیلمنامهها، سلیقههای شخصی خویش را پشت در بگذارند.
تاريخ : دوشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۳۵
پرویز شیخ طادی که به تازگی از سوی خانه سینمای ایرانیان به عنوان یکی از اعضای شورای پروانه ساخت به این شورا معرفی شده است در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد معیارها و فاکتورهای تصویب فیلمنامه در شورای پروانه ساخت افزود: با وجودی که وزارت ارشاد، آیین نامههایی دارد که طبق این آیین نامه، جزئیات مقبولیت یک فیلمنامه را قید کرده است؛ اما ما سعی خواهیم کرد از این زاویه به فیلمنامهها نگاه نکنیم چرا که ملاک ما بیشتر، بحث حرفهای و کیفی فیلمنامهها است. لذا از این زاویه است که سعی میکنیم قضاوت تاثیرگذاری درفیلمنامههای ارائه شده به شورا داشته باشیم.
کارگردان فیلم سینمایی «روزهای زندگی» اضافه کرد: اگر اعضای شورای پروانه ساخت، با دقت بیشتری انتخاب شوند حتما شاهد اعمال سلیقه کمتری در این شورا خواهیم بود. این افراد حتما برای اینکه بتوانند سلیقههای شخصی خود را کنترل کنند باید از قبل در این زمینه تمرین کرده باشند لذا اگر اعضای این شورا از پیش این تمرین را کرده باشند مسلما خودشان را از نگاههای سلیقهای بدور خواهند کرد.
این کارگردان سینمای ایران ادامه داد: معتقدم باید اعضای شورای پروانه ساخت به هنگام مطالعه و بررسی فیلمنامهها، سلیقههای شخصی خویش را قبل از ورود، پشت در اتاق جلسه جا بگذارند وگرنه کار به درستی پیش نخواهد رفت.
کارگردان فیلم سینمایی «پشت پرده مه» تصریح کرد: تصور من این است که برای انتخاب اعضای پروانه ساخت باید این اعضا بیشتر سینمایی و بویژه فیلمنامه نویس باشند. البته میتواند یک منتقد خوب فیلمنامه هم حضور داشته باشد چرا که این حوزه، حوزه فیلمنامه است. من اگر بودم اکثر ترکیب شورا را بیشتر از دوستان فیلمنامه نویس برجسته انتخاب میکردند و درکنار آنان یک منتقد فیلمنامه و یک کارگردان که معمولا بیشتر با فیلمنامه سروکار دارد را هم انتخاب میکردم درحالی که هم کنون ترکیب این شورا اینگونه نیست.
شیخ طادی در عین حال، حضور شورای پروانه ساخت را در مجموع، دچار اشکال دانست و یاد آور شد: شورای پروانه ساخت، مسالهای است که من برای آن راهکار دیگری دارم. معتقدم یکی ازساختارهای غلط وجود خود شورای پروانه ساخت است درحالی که ما میتوانیم به جای شورای پروانه ساخت، آیین نامهها و نکات برجسته جلساتی را که وزارت فرهنگ ارشاد با هنرمندان، نویسندگان و تولید کنندگان آثار سینمایی در مورد ممیزی و کیفیت آثار برگزار کرده است را به دفاتر تولید فیلم ابلاغ کند تا از این پس، خود دفاتر تولید فیلم این ممیزیها را رعایت کنند به گونهای که دیگر، نیازی از سوی وزارت ارشاد برای کنترل نباشد. در عوض میتوان شورای پروانه نمایش را محکم گرفت.
این سینماگر خاطرنشان کرد: با اعمال کنترل- طبق آیین نامهها و بخش نامه که به دفاتر تولید ارسال میشود- از سوی دفاتر تولید فیلم، خود دوستانی که فیلم میسازند مقید خواهند شد ضمن اینکه آثارشان را مطابق با استانداردها تولید میکنند. دیدگاههای محتوایی و ساختاری را نیز رعایت کنند. لذا با این روش، توپ در زمین بخش خصوصی و تولید کننده خواهد بود و از بخش دولتی خارج خواهد شد. این درحالی است که الان دولت خودش را بیجهت درگیرکرده است چرا که در نهایت، تمام تقصیرها به گردن دولت خواهد افتاد.
به گفته وی، دفاتر تولید فیلم میتوانند برای خودشان، شورای پروانه ساخت تشکیل دهند و خودشان هم تصمیم بگیرند که آیا فلان فیلم را بسازند یا نسازند.
کارگردان فیلم سینمایی «شکارچی شنبه» گفت: وقتی اختیار عمل به دفاتر تولید فیلم برای ساخت یک اثرداده شود این شوراها ناچارند استانداردها و ممیزیهای مرسوم را رعایت کنند. ضمن اینکه با این روش میتوان ازاعمال سلیقه در بررسی فیلمنامهها جلوگیری کرد چرا که مسئولیت این امر، به گردن تولید کنندگان خواهد افتاد و نیازی نیست دولت خودش را درگیرکند یا اینکه اهالی سینما در مقابل هم قرار بگیرند.
شیخ طادی با اشاره به مطالعه زیاد فیلمنامهها از سوی اعضای پروانه ساخت گفت: با خواندن زیاد فیلمنامهها از سوی اعضای شورای پروانه ساخت، بعد ازمدتی، اعضا دچار یک نوع وسواس و حساسیتهای کاذب درهنگام خواندن فیلمنامهها میشوند. مثلا هنگامی که قرار باشد هرکدام از اعضای شورای پروانه ساخت، هفتهای ۱۰ فیلمنامه را مطالعه کند آیا دیگرمی تواند همچون یک آدم بکر، به فیلمنامه جدید نگاه کند؟ بیشک این اعضا، ذهنشان پر از فایلها و ماجراهای مختلف در فیلمنامههای متفاوت است و دیگر نمیتوانند ذهن خلاقی داشته باشند چون دچار یک نوع خسته گی ذهنی در بروز خلاقیت میشوند که متاسفانه چنین مشکلاتی در اکثر شوراها وجود دارد.