نمایشگاه‌ها‌ی موزه‌ای محلی برای پژوهش متخصصان و آموزش عموم
رییس موزه ملی:
نمایشگاه‌ها‌ی موزه‌ای محلی برای پژوهش متخصصان و آموزش عموم
رییس موزه ملی در مراسم افتتاح نمایشگاه« نشانه‌هایی از دویست هزار سال همبودی انسان و جانوران در ایران زمین» گفت: طبیعت و حیات وحش همچون آثار تاریخی و فرهنگی که در این مجموعه گوشه‌ای کوچک از آن را به نمایش گذاشته‌ایم،امانتی است در دست ما که می‌بایست دست نخورده به نسل‌های آینده و میراث دارانمان منتقل کنیم.
 
تاريخ : شنبه ۸ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۹
به گزارش هنرنیوز، رییس موزه ملی در مراسم افتتاح نمایشگاه« نشانه‌هایی از دویست هزار سال همبودی انسان و جانوران در ایران زمین» گفت: موزه ملی ایران در مقام موزه مادر کشور با توجه به غنای آثار تاریخی فرهنگی محفوظ در آن،همواره توانمندی بسیاری در برگزاری نمایشگاه‌هایی در زمینه‌های گوناگون در داخل و خارج از کشور داشته است.این نمایشگاه‌ها،با معرفی اشیاء تاریخی-فرهنگی فرصت‌هایی ارزنده برای پژوهش متخصصان و آموزش عموم فراهم آورده است.

وی ادامه داد:این بار به مناسبت پاسداشت یکمین سال فعالیت دولت یازدهم در هفته دولت،بازنمود اشتراکات فرهنگی مابین سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری و سازمان حفاظت محیط زیست در برگزاری نمایشگاه «نشانه‌هایی از دویست هزار سال همبودی انسان و جانوران در ایران زمین» تجلی یافته است.

دکتر مهناز گرجی بیان کرد: برگزاری همزمان نمایشگاه «تنوع زیستی جانوری در ایران» به همت موزه تاریخ طبیعی و ذخائر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با نمایش مجموعه‌ای ارزشمند از جانوران تاکسیدرمی شده همراه با نقشه‌های آموزشی درباره مناطق و رده‌بندی و حیات‌وحش و آبزیان نیز از ویژگی‌های بسیار خاصی برای پژوهشگران و بازدیدکنندگان برخوردار است.

رییس موزه ملی خاطرنشان کرد: نمایش همبودی و همزیستی چند صد هزار ساله انسان و جانوران که در مجموعه آثار باستانی نمود یافته اهمیت و حضور بارز جانوران را در فرهنگ، تاریخ و زندگی انسان از دیرباز تا سد‌ه‌های متاخر نمایان ساخته که هدف آن ایجاد شناختی صحیح و تاثیر ماندگار در ذهن مخاطبان و بستری مناسب برای حفظ و پاسداشت میراث طبیعی و تنوع زیستی کشورمان است، موضوعی که اخیرا به دلیل رویدادهای ناگوار در عرصه حفاظت محیط زیست و حیات وحش کشور موضوع بحث علاقه‌مندان به محیط زیست و حیاط وحش شده است.

او بیان کرد: یکی از موارد مهم در این نمایشگاه نمایش آثار،شواهد و یا نقوشی است که گونه‌های منقرض شده و یا نادر و در خطر انقراض را در کشور دربر می‌گیرد که در این میان شیر، ببر، یوز ایرانی، پلنگ، گوزن زرد ایرانی و گور ایرانی اهمیت به خصوصی دارند.

رییس موزه ملی گفت: مروری بر تاریخچه روابط انسان و حیات وحش در سرزمین ایران نشان می‌دهد که تا پیش از سده‌های اخیر،معمولا بین این دو تعادل وجود داشته است.هرچند شکار و استفاده از مراتع از سوی دامپروران تا حدی بر جمعیت‌های جانوری و پراکنش آنها تاثیر داشته است،اما گونه‌های مختلف جانوری هیچ‌گاه در معرض چنین خطر جدی‌ای نبوده‌اند که در حال حاضر شاهد آن هستیم.

وی متذکر شد:اخبار دردناک کشتار و شکار گونه‌های منحصربه‌فرد که هر روز در رسانه‌ها شنیده و دیده می‌شود،زنگ خطری برای همگی ما است تا تلاش کنیم با افزایش آگاهی عمومی نسبت به اهمیت این میراث طبیعی شکننده،گامی در جهت حفظ آنها برداریم.

او اضافه کرد:نمایشگاه «نشانه‌هایی از ۲۰۰ هزارسال همبودی انسان و جانوران در ایران زمین» مروری دارد بر بیش از دویست هزار سال ارتباط انسان و جانوران در این سرزمین که ‌می‌توان آن را نخستین تلاش در این راستا به شمار آورد.امیدواریم این نمایشگاه آغازی باشد بر پژوهش‌های بیشتر در این حوزه کمتر شناخته شده از تاریخ ساکنان ایران زمین.

وی توضیح داد:آثار به نمایش درآمده با کهن‌ترین نشانه‌ای همبودی انسان و جانوران با قدمتی بیش از دویست هزار سال از غار دربند رشی در رودبار گیلان آغاز و با آثاری از دوره‌های متاخرتر پارینه سنگی همچون ابزار سنگی،سنگواره حیوانات شکار شده،آغاز روستانشینی و اهلی‌سازی برخی حیوانات،نمایان شدن نقوش جانوری بر سطح ظروف سفالین و همچنین پیکرک‌ها،اشاره به حیوانات و نقش اقتصادی آنها در کهن‌ترین گل‌نبشته‌ها ادامه یافته و از پس آن ظهور نقوش جانوری در تزیینات معماری،تدفین حیوانات، تاثیر حیوانات در هنر و آیین‌های ادوار پیش‌ازتاریخ و جلوه گونه های منقرض شده‌ای چون شیر در شاهکارهای دوره‌های هخامنشی و ساسانی و ادوار دیگر و با نمایش حیوانات در هنر دوران اسلامی از جمله یوز ایرانی و نقش آن در شکار تا آثار دوره قاجار به پایان می‌رسد.

او گفت:در کنار مجموعه‌های به نمایش درآمده،تلاش شده اطلاعات لازم در قالب متن،تصویر،طرح و بازسازی صحنه‌هایی از زندگی جوامع گذشته ارائه شود که بر اساس مدارک باستان‌شناسی تهیه شده‌اند.

گرجی بر این نکته تاکید کرد که فعالیت‌های دوبخش پژوهشی پارینه‌سنگی و باستان جانورشناسی در کنار دیگر بخش‌های پژوهشی موزه امکان بررسی و معرفی یافته‌های انسانی و جانوری را در بازه زمانی ۲۰۰ هزار سال تا آغاز دوره نوسنگی میسر نموده است.

او ادامه داد:با توجه به شواهد و نمونه‌های مکشوفه از کاوش‌های باستان‌شناسی،مباحث نظری و استدلال‌های علمی و پژوهش های باستانسنجی و سالیابی،نقشی تعیین کننده در بررسی سیر تاریخی و پیشینه همزیستی و همبودی انسان و جانوران در ایران رمین دارد.

وی در پایان گفت: اشیائ به نمایش در آمده در این نمایشگاه نشانه‌های بارزی از همبودی انسان و جانوران است که طی هزران سال با توازنی ظریف درطبیعت شکل گرفته است.برهم زدن این توزارن طبیعی به دست انسان امروزی عملی است نسنجیده که آیندگان ما تاوان آن را خواهند داد.طبیعت و حیات وحش همچون آثار تاریخی و فرهنگی که در این مجموعه گوشه‌ای کوچک از آن را به نمایش گذاشته‌ایم،امانتی است در دست ما که می‌بایست دست نخورده به نسل‌های آینده و میراث دارانمان منتقل کنیم.

کد خبر: 74658
Share/Save/Bookmark