یادنامه مسعود آذرنوش منتشر شد
با گردآوری 46 مقاله باستانشناسی،
یادنامه مسعود آذرنوش منتشر شد
یادنامه دکتر مسعود آذرنوش به‌منظور پاسداری از نام و خاطره این باستان‌شناس با عنوان «نامورنامه؛ مقاله هایی در پاسداشت یاد مسعود آذرنوش» منتشر شد.
 
تاريخ : دوشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۴۰
به‌گزارش هنرنیوز،یادنامه آذرنوش شامل ۴۶ مقاله باستان‌شناسی است که به‌ کوشش حمید فهیمی و کریم علیزاده گردآوری شده و توسط انتشارات نشر ایران نگار گنجینه نقش جهان به چاپ رسیده است.

هنوز دو هفته از مرگ مسعود آذرنوش نگذشته بود که باستان‌شناسان و دانش‌آموختگان وی تصمیم به انتشار یادنامه‌ای‌‌برای پاسداری از زحمات و یاد و نام او کردند. از آنجایی‌که همواره مبحث انتشار در باستان شناسی از جمله دغدغه‌های آذرنوش محسوب می‌شد این یادنامه هم با گردآوری ۴۶ مقاله باستان‌شناسی منتشر شد.

 اگر به تاریخ پژوهشکده باستان‌شناسی و به طور کلی به باستان شناسی کشور نگاهی گذرا داشته باشیم، به دوره‌ای کوتاه ولی درخشان، بین سال های ۸۰ تا ۸۵ برمی‌خوریم که تلالو و درخشش‌ خود را مدیون مسعود آذرنوش است؛ فردی که با حضورش نه‌تنها به پژوهشکده جانی دوباره داد، که تحولی بزرگ را در انتشارات باستان‌شناسی همچون دیگر موارد (استقلال بخشی مای و فیزیکی به پژوهشکده باستان شناسی، هدفمند و روشمند سازی کاوش ها و بررسی ها، فعالیت هیئت های مشترک، جوانان گرایی و میدان دادن به جوانان در باستان شناسی کشور، برپایی همایش ها و نمایشگاههای ملی و بین المللی و ...) بوجود آورد.

«حمید فهیمی»، باستان شناس و از گردآورندگان این کتاب گفت: ««هیچ گاه تصور نمی کردیم که روزی باید یادنامه ای برای آذرنوش چاپ کرد. درگذشت زودهنگام و ناگهانیش همه ما را غافلگیر کرد و در عین بهت زدگی به این فکر افتادیم که یادنامه ای برایش منتشر کنیم.»

پس از انقلاب یا بهتر است بگوییم با تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور و پژوهشکده باستان شناسی تا زمانی که آذرنوش ریاستش را برعهده گرفت، تعداد کتاب هایی که توسط پژوهشکده باستان شناسی چاپ شده بود حتی به تعداد انگشتان دست هم نبود ولی در دوره‌ ۵ ساله وی مجموعه کتاب‌ها و گزارش های منتشر شده این پژوهشکده به ۳۱ عنوان رسید.

باستان‌شناسان کشور باتوجه به ضعف موجود در انتشارات باستان شناسی کشور معتقدند، پس از گذشت ۴ سال از مرگ آذرنوش اکنون باری دیگر انتشارات باستان شناسی پژوهشکده باستان شناسی دچار رکود شده است.

فهیمی معتقد است، زمانی‌که آذرنوش مدیریت پژوهشکده را دراختیار داشت همواره نشر گزارش کارکردهای باستان‌شناسی (میدانی و غیرمیدانی) یکی از دغدغه‌ها و اهداف مهم او به‌شمار می‌رفت. چراکه معتقد بود پس از انجام کاوش و پژوهش‌های غیرمیدانی، مبحث انتشارات است که دارای اهمیت فراوانی است. در زمان مدیریت آذرنوش، ارائه گزارش کار میدانی به پژوهشکده، پیش از آغاز فصل جدید کار، برای باستان شناسان کشور اجباری شد و در پی این کار، بخشی به عنوان "گزارش ها" در کتابخانه تخصصی باستان شناسی که آن هم به دست وی و برای نخستین بار در پژوهشکده باستان شناسی گشایش یافته بود، اختصاص یافت.

این باستان‌شناس با اشاره بر اینکه یادنامه آذرنوش در واقع یادآوری افکار وشیوه برخورد آذرنوش با انتشارات است تاکید کرد: باستان‌شناسان مجرب کشور با ارائه مهمترین مقالات خود در این یادنامه نه‌تنها فعالیت‌های آذرنوش را پاس داشتند که ادامه راه این بزرگمرد باستان‌شناسی کشور را یادآور شدند.

فهیمی دررابطه با طولانی شدن زمان آماده سازی و چاپ این یادنامه، که از زمان اعلام فراخوان تا زمان چاپ، حدود سه سال به طول انجامید، از عدم دریافت کمک مالی دولتی، گرانی کاغذ، به طول انجامیدن صدور مجوز نشر، و به طور کلی مشکلات موجود در سر راه نشر یاد کرد.

همچنین در مقدمه یادنامه مسعود آذرنوش، عباس مقدم رئیس فعلی پژوهشکده باستان‌شناسی کشور نیز یادآور شد:
مسعود آذرنوش، یکی از همان فرزندان برومند آموزش دیده در زمان مدیریت باقرزاده و نیز تأثیرگرفته از آموزه‌هاى عزت‌الله نگهبان بود که پس از سالها کسب دانش و تجربه در دیار غرب با عزمی به بزرگی همتش به کشور بازگشت.

در آغاز به دانشگاه رفت و به گواه بسیاری، شمعی بود و دانشجویان همچون پروانه به دورش. اینکه دانشجویان دست پروردة آذرنوش، از بهترین‌های نسل جوان امروز باستان شناسی ایران هستند، گواهی بر این امر است.

در آستانة دهه هشتاد، آذرنوش مسئولیت باستان شناس ایران را برعهده گرفت. شک نیست که آذرنوش یکی از موفق‌ترین مدیرانی است که باستان شناسی ایران را با هوشمندی رهبری کرد و در نیمه نخست دهه هشتاد به اوج رساند.

اینک کمی از آستانه دهه نود، چند سالی است که باستان شناسی ایران دوران کم نظیر فرود و خاموشی را تجربه کرده است. امید که جامعه باستان شناسی ایران با رعایت اصولی چون مسئولیت پذیری، احترام متقابل و نظم که مسعود آذرنوش به‌‌آن‌ها بسیار پایبند بود، بتواند دوباره به دوران اوج خود بازگردد.
کد خبر: 50348
Share/Save/Bookmark