سید مهدی فرجامی کارگردان نمایش«باروی بلند بلبل» در گفتگو با هنرنیوز در مورد اجرای این نمایش گفت: نمایش «باروی بلند بلبل» داستانی ملی و مذهبی دارد که در دومین دوره جشنواره تئاتر صاحبدلان حضور داشت. این نمایش روایتگر قصه رویایی یأجوج و مأجوج و ذوالقرنین است که با قصه فرعی نوشته شده که در رابطه با سران بابل است.
وی افزود: در نگارش این کار به جنبه مذهبی آن چندان توجه نکردم و نگاه ویژه ای به این قسمت کار نداشته ام و مهم برایم ایجاد هارمونی یک دست در اثر بود که سعی کردم این اتفاق را در نوشتن و کارگردانی ام رعایت کنم تا نمایش مانند کارهای کلاسیکی که امروز می بینیم نباشد.
این کارگردان در مورد موضوع این نمایش ادامه داد: معتقدم که همیشه باید در همه چیز به کهن الگوها نگاه کرد و توجه داشت و باید اسطوره ها را بازسازی کرد چرا که الگوها و اسطوره ها همیشه در زندگی ما بوده اند که با کمی تغییر و نگاه از زوایای مختلف به این الگوها می شود آنها را به دیگر قصه ها در آمیخت و به صحنه برد.
وی خاطرنشان کرد: زمان نوشتن نمایشنامه، به این فکر نمی کنم که خودم قرار است آن را کارگردانی کنم یا نه. تنها به خود اثر توجه دارم. البته این کار را یک سال پیش نوشتم که در ابتدا قرار بود یکی از دوستانم آن را در جشنواره صاحبدلان کارگردانی کند و من هم به عنوان مشاور کارگردان، گروه را همراهی کنم اما بعد از چند جلسه تمرین ایشان از کارگردانی این کار انصراف دادند و من خودم کارگردانی کار را به عهده گرفتم.
این نویسنده اظهار داشت: بعد از اینکه به عنوان کارگردان در این کار حضور پیدا کردم به علت اینکه بازیگران نمایش درگیر کارهای دیگری هم شده بودند، نتوانستند ما را در اجرا همراهی کنند و به همین علت بازیگران کار عوض شد و حتی فرم اجرا هم تا حدودی تغییر کرد چرا که در ابتدا که به عنوان مشاوره وارد کار شدم فرم اجرا در نظرم با الان که کارگردان کار هستم کاملا تغییر کرد.
فرجامی در خصوص مشکلات اجرای این نمایش در خیمه گاه گفت: به علت اینکه کار ما در خیمه محوطه تئاترشهر اجرا می شود، سردی هوا کمی برای تماشاگران سخت است و این سردی به تارهای صوتی بازیگران هم تاثیر گذاشته است و بیان دیالوگ ها کمی برای آنها دچار شده است و شرایط خوبی برای اجرای ما نیست.
بازیگر نمایش«درستکارترین قاتل دنیا» تاکید کرد: البته ما تقاضا دادیم تا «باروی بلند بلبل» در کارگاه نمایش اجرا شود، هرچند که این فضا برای نمایش ما کو چک بود اما گمان می کنم فضایش برای اجرا بهتر از خیمه است که البته مورد قبول واقع نشد این را هم باید بگویم که اجرای اول ما در اداره تئاتر بود که متاسفانه به علت اینکه بازیگران ما نمی توانستند در آن ساعتی که اداره تئاتر از ما خواسته بود برای اجرا در این مکان آماده شوند از اجرا در آنجا انصراف دادیم.
وی ادامه داد: البته ما مشکلات مالی هم داریم و کمک هزینه ای که برای گروه نمایش «باروی بلند بلبل» در نظر گرفته شده با توجه به تعداد بازیگران و تاریخی بودن کار کم است که بهتر بود این موارد را در نظر می گرفتند و بعد برای ما بودجه اختصاص می دادند.
کارگردان نمایش «در تاریکی شکم نهنگ» گفت: البته به ما گفتند می توانید کار را در سال آینده اجرا ببرید اما با شرایط و وضعیت نامشخصی که تئاتر کشور دارد واقعا نمی شد روی آن حساب کرد به همین علت با سختی های کار کنار آمدیم، کار را در این زمان به روی صحنه بردیم. همچنین ما در خواست بخاری هم دادیم که تماشاگر اذیت نشود اما بخاری که در اختیار ما گذاشتند، آنقدر پرسر و صدا بود که ترجیح دادیم از آن استفاده نکنیم.
سید مهدی فرجامی اضافه کرد: طراحی صحنه ما به صورت مکعب هایی است که راحت بتوانیم دکور را عوض کنیم چون ما در این خیمه با عظیم موسوی دو اجرایی هستیم به همین خاطر باید از دکوری استفاده کنیم تا قابل تغییر باشد.
وی گفت: متاسفانه امروزه هم هنرمندان و هم مسئولان به تئاتر بی تفاوت شده اند و تنها سعی می کنند تا کاری به هر جهت به روی صحنه ببرند کارهایی که در شان تئاتر نیست البته این اتفاق دو طرفه است.
این کارگردان در پایان خاطرنشان کرد: دغدغه ام این است که اگر از مبلغ قرارداد ما حمایت نمی شود لا اقل سالنی در اختیار ما بگذارند تا کار ما دیده شوند و مخاطب اذیت نشود و از کار لذت ببرد.