وقتی موسیقی به یاد امام خمینی(ره) گریست
موزیسین هایی که برای امام (ره) نواختند
شاید شب شعر و موسیقی سالار عقیلی در ۱۱ خرداد و در سالن همایشهای برج میلاد در سوگ بیست و پنجمین سالگرد ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران ما را بار دیگر، به یاد آثاری موسیقی انداخت که در رابطه با ارتحال حضرت امام خمینی(س) سروده و خوانده شد، در روزهای که موسیقی برای رحلت بنیان گذار انقلاب گریست و سازها نوای عزا سر دادند...
تاريخ : جمعه ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۵۸
با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در سال ۵۷، بدون شک نگاه امام (ره)به موسیقی و نگاه حکیمانه به این امر بود و ایشان در فرمایشات خود در شرایطی بارها از موسیقی حرام صحبت به میان آوردند و موسیقی مبتذل زمان پهلوی را حرام اعلام کردند که جامعه تحت تاثیر موسیقی زمان طاغوت بود، امام خمینی (ره) در مورد این نوع موسیقی می فرمایند: «از جمله چیزهایی که مغزهای باز جوان ها را مخدر و تخدیر می کند موسیقی است.موسیقی اسباب این می شود که مغز انسان وقتی چند وقت به موسیقی گوش کرد تبدیل می شود به یک مغز غیر آن کسی که جدی باشد انسان را از جدیت بیرون می کند و متوجه جهات دیگر می کند. تمام این وسایلی که در هر مملکتی رواج دارد همه برای این است که ملت خود را از مقدرات خودشان غافل کنند.» این در حالی بود که مسئولان وقت آن زمان دیدگاه منفی به این هنر پیدا کردند وبا برخورد با نوازندگان و مصادره سازها سعی بر اقدامی عجولانه داشتند. اما اجرای محمد گلریز در حضور امام خمینی، گشایشی در ادامه حیات موسیقی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و خط بطلانی بر تلقی حرام بودن موسیقی در اسلام بود . امام (ره) در اقدامی هوشمندانه نوازندگان و خواننده سرود مطهر را مورد تشویق قرار دادند و با این کار نشان دادند که ایشان با موسیقی مبتذل زمان طاغوت مخالف بودند و با ذات موسیقی حلال مشکلی ندارد و نشان دادند که سازهای که تا آن زمان در خدمت موسیقی مبتذل بودند حال سرود مطهر را اجرا می کنند می توانند در خدمت اسلام و جامعه هنری اسلامی باشد. در جای که امام خمینی (ره) فرمودند: «اگر سرود مطهر از رادیو آمریکا پخش می شد من اصلا آن را گوش نمی کردم»
امام (ره) به موسیقی فاخر اعتقاد داشتند.محمد گلریز در این رابطه و دایدار با حضرت امام خمینی(ره) به هنر نیوز می گوید: از حرام اعلام شدن موسیقی در سال ۵۷ در شرایطی صحبت می شود که سرود مطهر و یا سرود برخیزید را با چوب نزدیم و این کارها با سازهای زده شد که تا آن زمان حرام اعلام می شدند مانند سنتور، تار و... در آن زمان قبل از رسیدن به محضر حضرت امام(ره)، مرحوم حاج احمدآقا ما را خواست و گفت: امام کسالت دارند. شما در قالب همین سرودهایی که ساختید صحبت کنید امام(ره) این چارچوب شما را میپسندند. من به همراه آقای راغب که آهنگساز بود به همراه شاعر آقای سبزواری و تنظیمکننده و شهید مجید حدادعادل به خدمت ایشان رسیدیم. مرحوم حاج احمد آقا ما را معرفی کردند اما همه ما مبهوت حضور امام شده بودیم. من زمانی که دست ایشان را بوسیدم امام(ره) فرمودند خدا در پناه اسلام شما را حفظ کند.
وی در ادامه افزود: امام(ره) چه کسی را گفتند؟ ایشان من خواننده، آهنگساز و... را مورد لطف قرار دادند. امام(ره) را یک دنیا قبول داشتند. اما همیشه انقلاب با یکسری دگرگونی همراه است. شما حال در سرود شهید مطهر، کلام آن را بردارید و موسیقی آن را گوش کنید، ببینید این موسیقی حال نیز قابلیت شنیدن ندارد؟ حرام اعلام شدن موسیقی یک چیز کلی بود اما موسیقی شرایطی دارد البته جو حاکم بر مردم و جامعه باعث میشد که با کسانی که ساز در اتومبیل دارند برخورد شود و شما شاهد بودید که بعدها این مسئله اصلاح شد. اینکه ما چرا به خدمت امام(س) رسیدیم ایشان به موسیقی فاخر اعتقاد داشت وگرنه ما را نمیپذیرفت. موسیقی خوب را همه دوست دارند.
موسیقی داغ دل ها را تازه می کندبا این توصیف و پس از بیست و پنج سال از ارتحال امام(ره) موسیقی وسیله ای شد برای سرازیر شدن اشک غم از دل داغداران و در این گزارش اشاره ای به ساخته های اهالی موسیقی در رابطه با ارتحال امام خمینی(ره) داریم.
آلبوم «سایه دوست» با صدای مختابادآلبوم «سایه دوست» مجموعهای در قالب ارکستر سازهای کلاسیک و ملی است که با اشعاری از امام خمینی(ره)، حافظ، مولانا، هوشنگ ابتهاج و عبدالجبار کاکایی ساخته شده است. بخشهایی از این آلبوم در کنسرت تابستان سال ۸۹ مختاباد در سالن همایشهای برج میلاد اجرا شده بود. در این آلبوم سعی شده تا برداشتی جدید از ملودی سازی و تنظیم اثر بر مبنای موسیقی ایرانی ارائه شود. ناشر این آلبوم موسسه فرهنگی هنری عروج است. همچنین کنسرت موسیقی سایه دوست با اجرای «عبدالحسین مختاباد» و ارکستر سمفونیک تهران، به یاد بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) در این خصوص برگزار شد.
آلبوم «یاد یار» حسام الدین سراج با یاد امام خمینی(ره)آلبوم موسیقی «یاد یار» به آهنگسازی محسن نفر و تولید و تدوین محمدعلی چاووشی توسط موسسه فجر به صورت نوار کاست منتشر شده است.محسن نفر آهنگساز این اثر معتقد است: کار «یاد یار» در نخستین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره) ساخته شد و از آنجایی که ارادت خاصی به ایشان داشتم به عنوان یکی از مقلدان امام خمینی(ره) این قطعه را اجرا کردم.
اشعار امام خمینی(ره) با نوای محمد اصفهانی«حضور»، آلبومی است که توسط انتشارات دفتر موسیقی سروش به بازار آمده است. آلبومی که دربرگیرنده آهنگ و شعرهایی با حضور چهرههای قدیمی و جدید موسیقی، در سوگنامه امامخمینی(ره) است. در این آلبوم یازده قطعه با حضور چهرههایی مثل محمد اصفهانی، مجید اخشابی، حسین زمان، حمید غلامعلی، بیژن خاوری، مهدی سپهر، پرویز طاهری، امید سیاره، حسین بهادری و... وجود دارد.. شعری از امام خمینی(ره) به نام «شمع وجود» و آهنگی از مجید اخشابی با صدای محمد اصفهانی وجود دارد.
آلبوم دیدار دوست آلبوم موسیقی «دیدار دوست» به آهنگسازی مهدی نظری با اشعاری از امام خمینی(ره) همزمان با بیست و سومین ارتحال بنیانگذار انقلاب اسلامی منتشر شد. در این آلبوم قطعاتی چون «محرم راز» در دستگاه نوا، «یاد دوست» در دستگاه همایون، «ساحل وجود» در آواز ابوعطا،«روز وصل» در آواز افشاری، «غم دیدار» در دستگاه سه گاه، «چشم بیمار» در آواز بیات ترک و «قافله» در دستگاه شور بر اساس اشعاری از حضرت امام خمینی(ره) به آهنگسازی مهدی نظری و تنظیم حسین زندی به چشم میخورد. «دیدار دوست» را شاید بتوان آلبومی دانست که تمامی اشعارش از دیوان امام خمینی(ره) انتخاب شده است، که سه خواننده از جمله مهدی نظری، مسعود نوریان و علیرضا وکیلی منش در آن به اجرا پرداختهاند.
وحید استرون