مجید سرسنگی: جشنواره تئاتر فجر باید یک برنامه ده ساله‌ داشته باشد
سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر از نگاه دبیران پیشین؛
مجید سرسنگی: جشنواره تئاتر فجر باید یک برنامه ده ساله‌ داشته باشد
جشنواره تئاتر فجر باید یک برنامه ده ساله‌ داشته باشد، تا زمانی که یک نظام ثابت و تزلزل ناپذیری وجود نداشته باشد و دبیر جشنواره هر سال عوض شود، جشنواره با سلیقه‌ دبیر وقت اجرا می شود.
 
تاريخ : شنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۱۷

به گزارش هنرنیوز، دکتر مجید سرسنگی دبیر بیست و ششمین دوره جشنواره تئاتر فجر، در گفت و گو با پایگاه رسمی اطلاع رسانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر؛ با بیان این مطلب گفت: جشنواره فجر نیاز به یک برنامه دراز مدت دارد تا دبیر هر دوره هم موظف به اجرای همان برنامه باشد و صرفا با سلیقه‌ خودش عمل نکند. این آسیب جدی‌ای برای جشنواره‌ تئاتر فجر به شمار می‌رود و تا زمانی که یک نظام پویا و از پیش تعیین شده نداشته باشد، این آسیب همچنان وجود دارد.
این مدرس تئاتر افزود: جشنواره تئاتر فجر باید آیینه‌ای از مجموع اجراهای طول سال باشد. البته می توان به آثار جدید هم فرصت داد. اما اساس و پایه جشنواره باید از جامعیت تئاتر کشور برخوردار باشد و طیف‌ها و سلیقه‌های مختلف تئاتری در آن گنجانده شده باشد. تئاتر آماتور، کودک و نوجوان، محیطی، دانشگاهی و... می‌تواند بخش‌های مختلف آن را در بر گیرد. در حال حاضر هر یک از این بخش‌ها جدا شده و تبدیل به یک جشنواره شده‌اند. در حالی که فجر باید یک جشنواره فراگیر باشد.
مدیرعامل خانه هنرمندان ایران خاطر نشان کرد: توقع از جشنواره‌های دهه فجر این است که رویکردی عمیق به پیروزی انقلاب داشته باشند. در حالی که شاهدیم اغلب نمایش های موجود در این جشنواره‌ها، هیچ ارتباطی با ایام پیروزی انقلاب ندارند. بهتر است جشنواره‌ فجر تبدیل به یک جشنواره تئاتر مستقل شود تا بیشتر به تولید آثاری با موضوع انقلاب و ارزش‌های آن بپردازد و در کنار آن یک جشنواره بین‌المللی تئاتر تهران داشته باشیم که به مضامین آزاد و نمایش های خارجی اختصاص داده شود و به گروه‌ها امکان دهد تا بدون هیچ ممنوعیت و محدودیتی به اجرای آثارشان بپردازند و این دو جشنواره به لحاظ موضوعی هم از هم تفکیک شوند.
سرسنگی گفت: جشنواره تئاتر فجر تاکنون نتوانسته است در مورد حضور گروه‌های بین‌المللی در این جشنواره، به لحاظ کیفی به یک حرکت تساعدی برسد. شاید نحوه‌ی انتخاب گروه‌های خارجی که از طریق ارسال دی وی دی و یا سی دی انجام می‌پذیرد در این اتفاق بی‌تاثیر نباشد. البته دبیرخانه هم معمولا با چند ماه تاخیر شروع به کار و به دلیل فرصت کم هم معمولا امکانی برای تجدید
بهتر است جشنواره‌ فجر تبدیل به یک جشنواره تئاتر مستقل شود تا بیشتر به تولید آثاری با موضوع انقلاب و ارزش‌های آن بپردازد و در کنار آن یک جشنواره بین‌المللی تئاتر تهران داشته باشیم که به مضامین آزاد و نمایش های خارجی اختصاص داده شود
نظر روی کیفیت نمایش های خارجی و تاکید روی جنبه‌های آموزشی این اجراها نیست. متاسفانه بسیاری از آثار خارجی که در جشنواره‌ فجر اجرا شده‌اند، به گروه‌های دست چندم تعلق دارند و هیچ ارجحیتی به نمایش های داخل کشور ندارند.
عضو شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر فجر تاکید کرد: جشنواره بین‌المللی لزوما به جشنواره‌ای گفته نمی‌شود که کاری از خارج از کشور در آن اجرا شود. بلکه جشنواره‌ای‌ است که مردم دنیا آن را به عنوان یک جشنواره تئاتری بشناسند و برای دیدن آثار آن پول خرج کنند. جشنواره‌ی بین‌المللی باید مخاطب بین‌المللی داشته باشد. دست‌کم هنرمندان و اهالی تئاتر دنیا آن را به عنوان یک جشنواره تئاتری به رسمیت بشناسند. مثل جشنواره ادینبرو، پاریس، برلین و... که در هنگام برگزاری جشنواره مخاطبان آن، به کشور برگزارکننده سفر کنند و اجراهای آن را ببینند. به این ترتیب یک جشنواره بین‌المللی می‌شود.
سرسنگی با اشاره به این که دبیرخانه‌ی جشنواره تئاتر فجر ضعیف عمل می‌کند، گفت: این ضعف به این خاطر است که آدم‌ها تغییر می‌کنند و اغلب هم تجربه‌ای در برگزاری جشنواره ندارند. در صورتی‌ که اگر دبیرخانه دائمی باشد و آدم‌هایی را در این زمینه آموزش دهد که تخصص برگزاری جشنواره در حوزه‌های مختلف، مثل ارتباطات بین‌المللی، شهرستان، دانشگاهی و ... را داشته باشند، کارها بهتر و حرفه‌ای تر پیش می‌رود.
این دبیر پیشین جشنواره تئاتر فجر گفت: باید در جشنواره تئاتر فجر به تئاتر شهرستان توجه بیشتری شود. قبل از انقلاب ما جشنواره‌ای به عنوان تئاتر شهرستان داشتیم که گروه‌های شهرستانی فرصت پیدا می‌کردند تا نمایش های خودشان را اجرا کنند. در تئاتر فجر باید توجه بیشتری به تئاتر شهرستان شود. چرا که این تئاتر پشتوانه تئاتر حرفه‌ای است. کما این که تئاتر دانشگاهی و حتی تئاتر دانش‌آموزی هم. چرا که برای آموزش نیروهای توانمند تئاتری بهتر است که آموزش را از سنین پایین شروع کنیم.
سرسنگی تاکید کرد: اگر آینده‌نگری داشته باشیم و به خروجی جشنواره‌مان فکر کنیم، باید این مسائل را در نظر بگیریم. البته جشنواره تئاتر فجر باید یک حرکت مداوم و در طول سال باشد تا بتواند ایجاد جریان کند. نه این که تمام زحمات در ۱۰ یا ۱۵ روز تمام شود. یکی از دلایل آن هم این است که دبیرخانه تئاتر فجر در طول سال فعال نیست و ظرف ۳، ۴ ماه پیش از جشنواره کار می‌کند.
وی افزود: در جشنواره بیست و ششم ما چند محور را دنبال می‌کردیم و می‌خواستیم که در این حوزه‌ها توفیق داشته باشیم. یکی از آن‌ها تحقق تئاتر برای همه بود، در دو وجه حداکثری؛ هنرمندان و مخاطبین. سعی کردیم در آن دوره، در بخش‌های دانش آموزی، دانشجویی و آماتور اجرای تئاتر داشته باشیم. اجراهای تئاتری ما هم فقط محدود به سالن‌ها نمی‌شد، بلکه در بیمارستان‌ها و پادگان‌ها و کارخانه‌ها هم تئاتر اجرا کردیم و سعی کردیم که اجرای تئاتر و جشنواره را به کل کشور گسترش دهیم. در ۱۱۰ نقطه به طور همزمان تئاتر اجرا می‌شد که البته می‌توانید اجراهای رادیویی و تلویزیونی تئاتر را هم به آن اضافه کنید. به این ترتیب کوشیدیم شمار تماشاگران تئاتر را افزایش دهیم.
سرسنگی گفت: در جشنواره بیست و ششم در بخش‌های آموزشی و
برای آموزش نیروهای توانمند تئاتری بهتر است که آموزش را از سنین پایین شروع کنیم
پژوهشی و تولید متون هم خودمان را تقویت کردیم. و سعی کردیم متون خوب و برجسته‌ای تولید کنیم که ضعف بخش نمایشنامه‌نویسی را جبران کند. به لحاظ بین‌المللی سعی کردیم گروه‌هایی را به جشنواره دعوت کنیم که در آثارشان شاخص‌های بین‌المللی را داشته باشند. به همین منظور ۱۰، ۱۲ کار را دست‌چین کردیم و برای انتخاب این آثار، رفتیم و از نزدیک اجراها را دیدیم و با کارگردان و تهیه کننده کارها صحبت کردیم. از جمله آثار خارجی که در جشنواره بیست و ششم اجرا شد، «ننه دلاور» برشت از کمپانی برلین آنسامیل بود.
دبیر بیست و ششمین جشنواره تئاتر فجر، جلب همکاری و مشارکت سازمان‌ها و نهادها را در برگزاری این دوره از جشنواره، از دستاوردهای آن دانست و گفت: سعی کردیم بسیاری از هزینه‌ها را از طریق جذب اسپانسر و حامی مالی تامین کنیم و در این زمینه به توفیق خوبی رسیدیم. ضمن این که در حوزه تبلیغات و اطلاع رسانی هم کار گسترده‌ای انجام دادیم. علاوه بر این بالغ بر ۱۵۰ استاد تئاتر و هنرمند پیشکسوت در برگزاری این دوره از جشنواره، در بخش‌های مختلف با ما همکاری داشتند.
سرسنگی توضیح داد: ما دبیرخانه جشنواره‌ی بیست و ششم را چند ماه پیش از برگزاری جشنواره‌ی بیست و پنجم برگزار کردیم و برای برگزاری جشنواره بیست و ششم یک سال و چند ماه کار کردیم. این دوره‌ی زمانی به ما این امکان را می‌داد که با برنامه‌ریزی استاندارد و آخرین متدهای مدیریت فرهنگی و با نظمی درست و قابل اطمینان، سعی کردیم به نقطه‌ای برسیم که جشنواره به لحاظ کمی و کیفی بی‌نقص برگزار شود. البته تمام مواردی که من به آن اشاره می کنم تلاش‌ها و خواست‌های ما بوده است. امکان دارد در نکاتی هم به اهداف‌مان نرسیده باشیم. اما در این راستا تلاش کردیم.
وی انتشار کتاب راهنمای تئاتر فجر را از جمله دستاوردهای این دوره از جشنواره برشمرد و گفت:در این کتاب تمام اسناد و مدارک بیست و پنج دوره قبلی را جمع‌آوری کردیم. چون یکی از گله‌ها این بود که هیچ سند مدونی از دوره‌های پیشین وجود ندارد.
در پایان مجید سرسنگی برای برگزارکنندگان سی‌امین دوره از جشنواره تئاتر فجر آرزوی توفیق کرد و گفت: امیدوارم جشنواره‌ی خوبی باشد. چون جشنواره متعلق به یک فرد نیست. بلکه یک حرکت ملی است.
یادآوری می شود سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به دبیری رحمت امینی از تاریخ ۵ تا ۲۲ بهمن سال جاری در تهران و استان های البرز، گلستان، کرمانشاه، لرستان و خراسان شمالی برگزار می‌شود. براي دريافت اطلاعات بيشتر به سايت جشنواره تئاتر فجر www.fitf.ir مراجعه كنيد.
کد خبر: 36713
Share/Save/Bookmark