جليل تجليل حاصل پژوهش دربارهي خاقاني را منتشر ميكند
تاريخ : يکشنبه ۴ مهر ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۳۵
جليل تجليل حاصل 40 سال تدريس و پژوهش دربارهي خاقاني را منتشر ميكند.
به گزارش هنر نيوز به نقل از ايسنا، استاد بازنشستهي دانشگاه تهران كه به تعبير خودش، 40 سال ازعمرش را بر سر تحقيق و پژوهش در حوزهي زبان و ادبيات فارسي گذاشته است، مجموعهي تقريرها و يادداشتهايش دربارهي خاقاني را در يك كتاب منتشر خواهد كرد.
اين پژوهشگر زبان و ادبيات فارسي ميگويد: در فضاي دانشگاهها كم و بيش تحقيقهايي دربارهي خاقاني صورت گرفته است كه فقط به بخشي از ديوان بزرگ خاقاني در آن پژوهشها پرداخته شده؛ اما من در پژوهشم سعي كردهام با نگاهي همهجانبهتر به اين مسأله بپردازم؛ يكي از اين منظر كه ديوان خاقاني سرشار از آموزههاي دين مبين اسلام و آيات كلام وحي است و مسألهي ديگر هم بررسي بلاغي – زيباييشناختي سرودههاي اين شاعر است.
تجليل متذكر شد: اين روزها مشغول تدوين و ويرايش نهايي اين يادداشتها و تقريرها هستم و اميدوارم كه به زودي بتوانم آنها را براي چاپ آماده كنم.
او همچنين اخيرا از تصحيح «اسرارالبلاغه» خبر داده و گفته بود: در سالهاي دههي 60 همراه با ارائهي ترجمهي فارسي، تصحيحي انتقادي از «اسرارالبلاغه» كه اثري جدي در نقد ادبي است، به دست دادم؛ اما با گذشت بيش از 20 سال، ضرورت دارد در ترجمهي اين اثر و همچنين تصحيح آن بازنگري كنم؛ از اينرو كتاب «اسرارالبلاغه» را با تصحيح و ويراستي تازه از سوي دانشگاه تهران منتشر خواهم كرد. كتاب «اسرارالبلاغه» نخستين كتاب مدون در علم بيان است كه بر كتاب برجستهاي چون «مطول» تفتازاني تأثير گذاشته و تفتازاني خود به اقتباس از اين اثر تصريح كرده است. همچنين زبانشناسان بنامي در غرب از جمله فردينان دو سوسور از نظريهي جرجاني دربارهي ارتباط لفظ با معني بهره بردهاند.
جليل تجليل متولد سال 1313 در خوى است. تحصيلات ابتدايي را در زادگاهش گذراند و براي تحصيل علوم دينى به حوزهي علميهي شهر تبريز رفت. سپس در دانشكدهي ادبيات دانشگاه تبريز به تحصيل مشغول شد. كارشناسى ارشد و دكتراى ادبيات فارسى را از دانشگاه تهران گرفت و در سمت استاد زبان و ادبيات فارسي در اين دانشگاه به تدريس پرداخت. برخى از آثار او در زمينههاي تأليف، ترجمه و تصحيح عبارتاند از: «الغدير»، «معيار الاشعار خواجه نصيرالدين طوسى»، «برگزيدهي متون ادب فارسى»، «معانى و بيان»، «جناس در پهنهي ادب فارسى»، «نقشبند سخن»، «فنون و صنايع ادبى» و «كتابدارى نوين در اسلام».