به گزارش هنرنیوز ، دکتر حسینعلی قبادی با اشاره به نیم قرن فعالیتهای علمی پژوهشگران حوزه علوم انسانی افزود: این پژوهشگاه شامل 12 موسسه پژوهشی در حوزه علوم انسانی بوده که در سال 1360 با ادغام آنها از سوی وزارت علوم به عنوان پژوهشگاه علوم انسانی فعالیت خود را ادامه داد.
رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با اشاره به پنجاهمین سال تاسیس این پژوهشگاه خاطرنشان کرد: با تکیه بر سرمایههای موجود در این پژوهشگاه تا کنون موفق به تالیف چندین کتاب در این حوزه شدیم که در هفته آینده از چند جلد از این کتابها رونمایی میشود.
وی «مستندات بنیاد فرهنگ ایران» و «بنیاد شاهنامه» را از جمله این کتابها ذکر کرد و ادامه داد: با تغییر عنوان این پژوهشگاه به پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی سهم پژوهشهای فرهنگی این پژوهشگاه پررنگتر شده و به تدریج وارد تحصیلات تکمیلی نیز شده است.
دکتر قبادی این پژوهشگاه را بزرگترین پژوهشگاه در حوزه علوم انسانی در ایران و خاورمیانه توصیف کرد و از تدوین برنامه 5 ساله این پژوهشگاه خبر داد و اظهار داشت: برای تدوین برنامه 5 ساله پژوهشگاه علوم انسانی 39 موسسه مشابه در سطح دنیا مورد مطالعه قرار گرفت که این مطالعات نشان داد برنامه پژوهشگاه علوم انسانی از جامعیت و شمول برخوردار است؛ از این رو در سطح دنیا نیز یک موسسه کم نظیر در حوزه علوم انسانی به شمار میرود.
قبادی توان کار بین رشتهای، اجرای پروژههای اثربخش ملی و فراملی را از مزایای این پژوهشگاه نام برد و یادآور شد: 50 سال تلاش در حوزه علوم انسانی موجب شده است که امروز این پژوهشگاه موفق به جذب سه نسل از محققان و دانشپژوهان در حوزه علوم انسانی شود.
سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ایجاد شبکه نخبگانی علوم انسانی را از دستاوردهای جذب سه نسل از محققان در این پژوهشگاه ذکر کرد و در ادامه افزود: در سال 74 شورای بررسی متون دانشگاهها در این پژوهشگاه شکل گرفت و زمینه ایجاد شبکه نخبگانی را فراهم کرد و در دو سال اخیر با تصویب اولین برنامه توسعه راهبردی پژوهشگاه این شبکه رسمیت و هویت یافته است.
قبادی با تاکید بر این که این پژوهشگاه نگاه شبکهای را رویکرد عادی خود قرار داده است،خاطرنشان کرد: بر اساس این رویکرد درصدد هستیم تا توانمندی علوم انسانی را در راستای اعتلای این حوزه هدایت کنیم.
وی اضافه کرد: واقعیتی که علوم انسانی در مسیر بومی شدن با آن مواجه است، کاربردی شدن آن است چرا که در ایران ما با مخاطبینی روبرو هستیم که به تمدن چند هزار ساله در نظام وحیانی تکیه دارد و چنین ملتی به راحتی تسلیم هر علم و گرایشی نمیشود؛ از این رو علوم انسانی در کشور به خوبی و آرامی در مسیر بومی شدن در حال حرکت است.
وی با تاکید بر این که این رویکرد به معنای آن نیست که نمیخواهیم از علوم انسانی جهانی بهره نبریم، ادامه داد: علوم انسانی جدید در بسیاری از موارد به قدرت بازآفرینی و تکنیکهای بازفهمی میراثی میبخشد که تاریخ ما سرشار از این میراثها است. از این رو داشتن نگاه جهانی در این حوزه برای ما فرصت تلقی میشود، ولی باید مبانی نظام معرفتی خود را اساس قرار دهیم.
قبادی تعداد پژوهشکدههای این پژوهشگاه را 14 و تعداد اعضای هیات علمی آن را 125 نفر ذکر کرد و گفت: در طول این دو سال یک پژوهشگاه مطالعات قرآنی، فرهنگ معاصر و علوم انسانی به پژوهشکدههای این پژوهشگاه اضافه شد که در حال حاضر 14 پژوهشکده فعال مشغول به فعالیت هستند.
سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تعداد مجلات علمی پژوهشی این پژوهشگاه را 20 مجله ذکر کرد و گفت: سیاست ما بر توسعه کمی مجلات نیست بلکه به سمت افزایش کیفیت مقالات و تولیدات علمی در حرکتیم تا بتوانیم اقداماتی در زمینه افزایش ضریب تاثیر مقالات نیز اجرایی کنیم.
قبادی انتشار چندین مجله بینالمللی چند زبانه را از دیگر برنامههای این پژوهشگاه نام برد و افزود: از سوی سازمان یونسکو ایران به عنوان امین حفظ اسناد آسیایی انتخاب شده است. در این راستا نیز ما با تقویت مرکز اسناد آسیایی درصدد هستیم تا مجلات چند زبانه در حوزه مسائل آسیایی منتشر کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال 98 این مرکز به عنوان یکی از قطبهای علمی آسیایی معرفی شود. قبادی همچنین با اشاره به راهاندازی سه قطب علمی در پژوهشگاه افزود: تا کنون موفق به راهاندازی سه قطب علمی زبان و ادبیات فارسی، زبانشناسی و تاریخ یا علوم اجتماعی کردهایم.
سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از اجرای طرح جامع علوم انسانی در این پژوهشگاه خبر داد و گفت: این طرح مکمل کلیه اقداماتی است که در حوزه علوم انسانی در قبل و بعد از انقلاب اسلامی انجام شده است.
وی با تاکید بر این که ایران به سمت تمدن نوین اسلامی در حال حرکت است، یادآور شد: بر این اساس در قالب طرح جامع علوم انسانی اقدام به اجرای 100 پروژه در حوزه علوم انسانی کردهایم.
قبادی یادآور شد: با اجرای این پروژهها شبکهای از پروژهها را در راستای اعتلای علوم انسانی کشور ایجاد کردهایم. وی مزیت اجرای این طرح جامع را پیشرفت و توسعه کشور ذکر کرد و ادامه داد: در این راستا ما با مجموعه نظام و دولت و همچنین با برخی از دستگاههای ذینفع هماهنگیهایی را صورت دادهایم.
به گفته وی شیب تولید مقالات علمی این پژوهشگاه تا کنون دو برابر شده است که به راحتی میتوان به اهداف این پژوهشگاه نایل شد. قبادی همچنین کیفیت بخشی به انتشار کتابهای این پژوهشگاه را از دیگر برنامهها نام برد و افزود: در این راستا سعی شده است که شمارگان کتاب را کم و انتشار آن را در فضای دیجیتالی افزایش دهیم که در این راستا اقدام کردهایم به گونهای که بسیاری از کتابها به صورت دو رسانهای منتشر شده است.
قبادی خاطرنشان کرد: در سال 93 موفق شدیم با احتساب تجدید چاپها، 58 اثر به صورت چاپی و دیجیتالی تولید کنیم که این تعداد در سال 94 به مرز 60 کتاب رسیده است.
سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با تاکید بر این که کشوری که میخواهد از زبان خود پاسداری کند باید از سرگذشت واژگان و تعابیر زبان خود آگاه باشد، خاطرنشان کرد: در این راستا اقدام به انتشار چهار جلد فرهنگ تاریخی زبان شناسی در فضای دیجیتال کردهایم.
قبادی راهاندازی پایگاه زبان شناسی از دیگر اقدامات این پژوهشگاه در این زمینه ذکر کرد. سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با تاکید بر این که بازنگری کتابهای درسی در قالب تقسیم کار فعلی در حال اجراست، گفت: بازنگری کتابهای درسی به شورای تحول علوم انسانی واگذار شده است.
وی با تاکید بر این که این پژوهشگاه اقدام به غنی سازی کتابهای درسی کرده است، یادآور شد: در این راستا با نقدی که بر کتابهای درسی صورت میگیرد نظرات خود را به شورای تحول ارائه میدهیم.
قبادی یادآور شد: تا کنون 20 جلد نقدنامه ناظر بر کتابهای درسی منتشر کردهایم.
وی خبر داد مراسم پنجاهمین سالگرد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی روز دوشنبه 21 دی ماه از ساعت نه و نیم صبح با حضور وزیر علوم در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار خواهد شد.