تاريخ : چهارشنبه ۲۳ تير ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۴۳
كتاب « فلسفه و ساحت سخن» آخرين نوشته غلامحسين ابراهيمي ديناني منتشر شد.
«فلسفه و ساحت سخن» جديدترين كتاب غلامحسين ابراهيمي ديناني، استاد دانشگاه تهران است كه در 16 فصل، به بررسي ارتباط تنگاتنگ فلسفه با زبان ميپردازد.
به گزارش هنر نیوزبه نقل ازفارس ، مؤلف در مقدمه كتاب خود مينويسد: فهم فلسفي يا فكر علمي، هميشه و هر جا در زبان اتفاق ميافتد و به همين اعتبار، زبان ظهور انديشه است و سخن مظهر فكر و خرد به شمار ميآيد.
ديناني در بخش ديگري از مقدمه كتاب «فلسفه و ساحت سخن» مدعي ميشود؛ انديشه بودن يك انديشه فقط در انديشيدن به آن تحقق مييابد، به گونهاي كه اگر انديشيدن در درون يك انديشه تحقق نداشته باشد، در واقع انديشه نخواهد بود.
استاد دانشگاه تهران، «فيلسوف» را به يك فرقه فكري معين وابسته ندانسته و در تشريح دلايل خود مينويسد: كسي كه از يك نحله فكري معين، پاسداري سرسختانه ميكند، خود را از عالم دور ميكند تا اينكه بتواند پاسداري خود را نسبت به آن نحلهفكري حفظ كند.
ديناني در پايان مقدمه كتاب مينگارد: در اين نوشته كه تحت عنوان «فلسفه و ساحت سخن» به رشته نگارش درآمده، كوشش بر اين بوده است كه در رابطه ميان فلسفه و سخن معلوم گردد و نشان داده شود كه نقش سخن در انديشه تا چه اندازه عمده و بنادي است. بسيارند فلاسفه و انديشمندان بزرگي كه از اين جهان رخت برجستهاند، ولي با درك نسخ آنها ميتوان با آنان همنشين و هم صحبت شد.
كتاب «فلسفه و ساحت نسخ» در فصولي با عناوين «منطق و گفتار»، «مقولات دهگانه و كليات پنجگانه»، «زبان زير ساخت و اصول بنيادين»، «كتاب الحروف فارابي يك دفتر فلسفي يا يك نوشته نحوي؟»، «نقش عقل و خردگرايي در پيدايش علم نحو»، «نخستين مسئله نحوي و نقش آن در پيدايش فكر فلسفي»، «زبان و زمان»، «آيا مصدر اصل كلام است؟»، «نخستين مسئله مورد اختلاف ميان دو مكتب مهم نحوي»، « واضعان الفاظ ـ واضعان شرايع» و «معضل بزرگي به نام موضوعٌله» تدوين شده است.
«دو واژه علم و معرفت و تفاوت آنها با يكديگر» ،«نسبت علم با معلوم خود همانند نسبت وجود با ماهيت است»، «ممكن از آن جهت كه ممكن است به حسب سرشت خود مهجول»، «زبان چيزي فراتر از صرف و نحو و مجموعه واژگان است» و «اگر سخن نبود، جهان هرگز آشكار نميگشت» ديگر فصول اين كتاب را تشكيل ميدهند.
كتاب «فلسفه و ساحت سخن» به قلم غلامحسين ابراهيمي ديناني و به همت انتشارات هرمس، با شمارگان 2هزار نسخه و به قيمت 9800 تومان در 436 صفحه تدوين و منتشر شده است.