نهاد کتابخانه های عمومی 30 میلیارد برای نگارش کتاب هزینه میکند
تاريخ : يکشنبه ۳ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۳۸
منصور واعظی اعلام کرد نهاد کتابخانه های عمومی کشور در سال 89، سی میلیارد ریال بودجه برای سفارش تولید محتوا و نگارش کتاب منطبق با نیاز مراجعه کنندگان درنظر گرفته است.
به گزارش هنرنيوز به نقل از مهر، منصور واعظی دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور و دبیر شورای فرهنگ عمومی عصر دیروز شنبه 2 مردادماه در نخستین جشن "لوح و قلم" گفت: رهبر انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای در ابتدای سال 7 محور را برای همت مضاعف و کار مضاعف اعلام کردند که یکی از این محورها تولید فکر، کتابخوانی و افزایش معلومات عمومی در همه زمینهها است و با همین رویکرد ما نیز برنامههای خود را با جدیت بیشتر دنبال میکنیم.
وی ادامه داد: در سال 88 تا 90 در برنامه خود داریم که به موضوع کتابخوانی توجه ویژه شود که طرح "نهضت مطالعه مفید" ثمره آن است که در شورای فرهنگ عمومی تصویب و در حال حاضر در شورای انقلاب فرهنگی در دست بررسی است. با تصویب و اجرای این طرح انقلاب کتابخوانی در کشور ما رخ می دهد.
دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور هدف اصلی نهاد تحت الامر خود را اینگونه تشریح کرد: ارتقای مطالعه مفید ایرانیان در قالب مدیریت نیروی انسانی، مدیریت فضا و مکان و مدیریت منابع کتابخانه ای هدف اصلی ما در نهاد است. این نهاد که در سال 82 تشکیل شد از سال 83 تا 86 به میزان 5 میلیارد ریال خرید کتاب داشت. این رقم در سال 87 به 40 میلیارد ریال رسید و در سال 88 رقمی بالغ بر 120 میلیارد ریال بود که این رقم ها غیر از خرید کتاب ارشاد است. در سال گذشته 105 میلیارد ریال هم صرف خرید نشریات و نرم افزارهای چندرسانه ای شد.
واعظی افزود: در حال حاضر برای هر ایرانی 3/0جلد کتاب در کتابخانه ها موجود است. این کتابها شامل 19 میلیون جلد کتاب در کتابخانه نهاد و 4 میلیون جلد در سایر کتابخانه های عمومی است که رقم بسیار پایینی است و نشان می دهد دولت هایی که ادعای فرهیختگی داشتند کم توجهی کرده اند.
وی چشم انداز پیش روی وضعیت کتابخانه ها را اینگونه توصیف کرد: در سال 94 13 ما به رقم 5/1جلد برای هر ایرانی و در سال 1404 به 4 جلد برای هر ایرانی می رسیم. در سال 94، 110 میلیون جلد در کتابخانه های عمومی خواهیم داشت که نشان از خرید 17 میلیون جلد در هر سال از سال 90 تا 94 دارد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی اضافه کرد: خرید نهاد در سال 88 در قالب دو طرح خرید متمرکز و "کتاب من" و با همکاری 12 کارگروه تخصصی بود که ما را در انتخاب کتابها یاری دادند . در سال جاری این خرید در قالب خرید متمرکز، کتاب من و حمایت از تولید بوده و در 17 کارگروه خواهد بود. اعضای این کارگروه ها هر دو سال یکبار عوض می شوند.
وی تاکید کرد که نهاد کتابهایی را می خرد که در جهت تقویت انقلاب و اسلام باشد و اگر کتابی خودش را این مسیر اثبات نکند خریداری نمی شود.
واعظی درتوضیح طرحهای فوق عنوان کرد: طرح کتاب من بدین گونه است که عضو کتابخانه اگر کتاب مورد نیاز خود را در کتابخانه پیدا نکند می تواند آن را سفارش دهد و اگر کتاب او مورد تایید باشد تا دو هفته بعد در اختیار کتابخانه قرار می گیرد. اگر کتاب مدنظر او با مواضع کلی ما مغایرت داشته باشد یا از لحاظ کیفی اشکالات علمی و فرهنگی داشته باشد ما به عضو اعلام کرده و کتاب جایگزین را هم می گوییم ولی اگر او اصرار داشته باشد کتاب را به او می رسانیم اما از کتابدارها میخواهیم بعداً کتاب را در قفسه عمومی نگذارند و تنها در اختیار محققان باشد و ما نقد خود را بر کتاب مربوطه ارسال میکنیم.
دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور درباره طرح "حمایت از تولید" توضیح داد: این طرح در نیمه دوم سال 88 مطرح شد. ما متوجه شدیم مجموعه ای از منابع مورد نیاز اعضای کتابخانهِهاست که اصلاً تولید نمی شود. ما این خلاء تولید را میتوانیم کشف کنیم ولی ناشران و نویسندگان به این اطلاعات اولیه دسترسی ندارند به همین دلیل ما این موضوع ها را شناسایی کرده و با اولویت ناشران، مراکز پژوهشی،دانشگاهی و موسسات فرهنگی و در گام سوم نویسندگان و مترجمان وارد عمل می شویم.
وی در پایان عنوان کرد: ما به این مراکز سفارش می دهیم تا کتابهایی با این موضوعات بنویسند. ما در سال جاری 30 میلیارد ریال برای سفارش و تولید محتوا هزینه در نظر گرفته ایم که اولویت با تالیف است تا ترجمه و در ترجمه هم تنها 20 درصد به ترجمه از زبان انگلیسی بودجه میدهیم.