آیات قرآن روح وکالبد هنرمند خوشنویس را زنده می‌کند
کتابت قرآن کریم در گفت و گو با علی تن هنرمند نقاشی خط؛
آیات قرآن روح وکالبد هنرمند خوشنویس را زنده می‌کند
 
تاريخ : يکشنبه ۷ شهريور ۱۳۸۹ ساعت ۱۴:۱۷
علی تن گفت: آیات قرآن بر عمق جان و کالبد هنرمند خوشنویس تاثیر می‌گذارد و این اثر پس از دیدن تصویر به بیننده نیز منتقل می‌شود.



علي‌ تن متولد 1350 (کازرون)، فارغ التحصيل رشته نقاشی از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد از دانشگاه تربيت مدرس و دانش آموخته انجمن خوشنويسان ايران است. علی تن مدرس دانشگاه‌های صنايع دستی، علامه طباطبايی و انجمن خوشنويسان ايران است . وی داوری جشنواره‌ها و مسابقه‌هاي مختلف ملی و بين المللی در ايران، برگزاری هجده نمايشگاه انفرادی و شرکت در بيش از 120 نمايشگاه گروهی داخل و خارج از كشور را در كارنامه هنري خود دارد . او همچنين رياست اداره ارشاد تهران، مسئول امور نگارخانه‌هاي هنري و عضو شوراي راهبردي اولين دوسالانه ملي خوشنويسي را در طول اين سال‌ها بر عهده داشته است.

با این هنرمند نقاشی خط به گفت و گو نشستیم.

هنرنیوز: هنر خوشنویسی مخصوصا کتابت قرآن مجید چه کمکی به سیر و سلوک عرفانی هنرمند می‌کند؟

در سیر و سلوک عرفانی دو مساله مدنظر است یکی شخص، اهداف و نیتش و دیگری مسیر این سیر و سلوک؛که بسته به تلاش معنوی و نیت افراد دسترسی به آن فرق می‌کند. هنر، سیر و سلوک معنوی را آسانتر می‌کند؛اما هنر خوشنویسی چون با قرآن، احادیث و سخنان بزرگان عجین شده قطعا تاثیر بیشتری دارد.



هنرنیوز: ماندگاری یک هنر در چیست ؟

ماندگاری چند علت دارد. خاص بودن یک اثر هنری، رعایت تکنیک‌های کار، ترکیب، فرم و رنگ هر کدام در ناب بودن یک اثر دخیل است. هنر ناب برگرفته از روح شخصی بوده و نمونه آن تکرار نشدنی است.هنر ماندگار در تمام اعصار و در شرایط محیطی و حسی متفاوت همچنان فاخر و درخشنده است و این رمز ماندگاری یک اثر است.



هنر نیوز: به نظر شما آیا کتابت قرآن نیازمند تغییراتی هست؟ آیا از نقاشی خط هم می‌توان کمک گرفت؟

شاید اثر نقاشی خطی خلق شود و در آن از آیات قرآنی بهره گرفته شود اما از قالب نقاشی خط نمی‌توان برای کتابت کل قرآن استفاده کرد مگر آنکه تک تک آیه‌ها یا چند آیه را با هم در یک تابلو به کمک نقاشی خط به تصویر کشید .

قرآن تا کنون به صورت نسخ، ثلث، شکسته و نستعلیق کتابت شده. می‌توانیم از سبکی استفاده کنیم که جای کتابت‌های مطرح را بگیرد.به نظر من اگر بجای خط نسخ عربی (مثل کتابت قرآن به خط عثمان طه‌)از نسخ ایرانی استفاده شود بسیار جذابتر خواهد بود زیرا یکنواخت نیست و تنوعش بالاتر است.این امر حمایت دولت و تلاش و ذوق هنرمندان را می‌طلبد.



هنرنیوز: کتابت قرآن مجید چه تاثیری بر روح و روان هنرمند خطاط می‌گذارد؟

هر کلام مثبتی بر روی انسان تاثیر می‌گذارد.در کل هر کلام نیکویی بر همه کائنات تاثیرگذار است. نمونه‌ی بارزآن تاثیر کلام خوب بر ملکول‌های آب است. ذات هنر با خوبی همنشین است.شما با دیدن یک نقاشی زیبا، مجسمه، سفال و عکس دستخوش حس خوشایندی می‌شوید و روح زندگی در وجودتان دمیده می‌شود؛ پس چگونه می‌توان تاثیر آیات قرآنی و کلام وحی را نادیده گرفت.آیات قرآن بر جان و کالبد هنرمند خوشنویس تاثیر می‌گذارد و این اثر پس از دیدن تصویر به بیننده نیز منتقل می‌شود.هرچند بسته به خصوصیات افراد این تاثیرگذاری متفاوت خواهد بود،اما در اصل قضیه تفاوتی ایجاد نمی‌کند.



هنرنیوز: نقاشی خط چه تفاوت‌هایی با هنر خوشنویسی دارد؟

هنر روز به روز پیشرفت می‌کند و جنبه‌های مختلفش را به ظهور می‌رساند. هنر نقاشی خط با هنر خوشنویسی از لحاظ ظاهر و کاربرد متفاوت و مقایسه این دو مشکل است.خوشنویسی یک هنر اصیل و سنتی است ولی نقاشی خط هنری مدرن است.در این سبک هنرمند چندان خود را مقيد به درآوردن فرم‌های رسمی خوشنويسی نمی‌داند در واقع ترکیبی از خط خوش و رنگ کنار هم قرار می‌گیرند. من در نقاشی خط خود را در خوشنویسی آزاد و رها می‌کنم و بر قالب خط تکیه ندارم.در نقاشی خط با کلمات بازی می‌شود و با ترکیب رنگ و فرم دنیای تازه‌ای خلق می‌گردد و این همان تفاوت نقاشی خط با هنر خوشنویسی است.



هنرنیوز: آیا نقاشی خط به موقعیت تثبیت ‌شده‌ای دست یافته است؟

بزرگترین مشکل نقاشی خط پیدا کردن جایگاهی در بین سایر هنرها است. این هنر هم وابسته به نقاشی است،هم خوشنویسی در عین حال در قالب هنر خوشنویسی سنتی و نقاشی قرار نمی‌گیرد. در واقع ترکیبی از عناصر خطی و نقاشی است اما هنوز این ترکیب جا نیفتاده، حتی اسم مناسبی هم برای آن پیدا نشده است. بکار بردن اسم نقاشی خط یا گرایش های نوین خطاطی نشان می‌دهد این هنر حتی از لحاظ اسم نیز تعریف درستی ندارد و باید مسیری درستی را برای رسیدن به یک هنر مجزا و اسم مجزا طی کند.



هنرنیوز: اگر بخواهیم مقایسه‌ای بین نقاشی خط ایران وسایر کشورها داشته باشیم ایران در چه جایگاهی قرار دارد؟

کشورهای عربی مثل سوریه، عربستان، قطر، عمان، دبی و حتی ترکیه پیشرفت‌های خوبی در حوزه نقاشی خط داشته اند حتی در مصر، عراق و پاکستان هم نقاشی خط رونق دارد اما این آثار به لحاظ کیفی و کمی با آثار ایرانی قابل مقایسه نیست.زیرا در ایران روی این هنر سرمایه‌گذاری بیشتری می‌شود.از طرفی به لحاظ کار وقدمت ،ایران از سایرکشورها جلوتر است. آثار هنرمندان ایرانی مانند آقای رسولی و احصایی از نظرسبک، جنس، فرم در چنان جایگاه بالایی قرار دارد که با کار سایر کشورها قابل مقایسه نیست.



مریم اطیابی



کد خبر: 15941
Share/Save/Bookmark