امروز دیگر شبکه آموزش شبکهای شناخته شده بین ایرانیان است؛ دلیل آن هم نگاه جامع به موضوع آموزش در تمام سطوح و برای تمام اقشار جامعه است. مساله از آنجا آغاز میشود که موضوع آموزش در رسانه ملی به طور جدی در دستو کار قرار میگیرد. در ادامه وظیفای که تمام نهادهای آموزش دهنده اعم از مدارس؛ دانشگاهها؛ مراکز آموزشی بخشهای خصوصی و... وارد بخشی از برنامههای شبکه آموزش میشوند؛ علاوه بر اینکه این شبکه تماش میکند وارد صنوف هم شده و کار و تولید را هم در بخش آموزش حمایت کند.
بر همین اساس شبکه آموزش شبکهای است که مبنای آن بر رصت کردن تمامی مشاغل و آموزش و کاربری بهتر افراد آن مشاغل در خدمترسانی از منظر آموزش دادن است. حال ممکن است برخی مشاغل مهم هم در این بخش مغفول افتاده باشند اما از این منظر که این شبکه در مقایسه با سایر شبکههای تلویزیونی در رسانه ملی نوپا به حساب میآید بنابراین میتوان امید داشت که در آیندهای نزدیک این بخش از مشاغل هم در مسیر آموزش شبکه آموزش قرار گیرند.
اما کار شبکه آموزش به همین ختم نمیشود و برنامههای دیگری در کنار آموزش – که آن هم البته مبنای آموزشی دارد و شاید تلویحی به آموزش میپردازد – هم دارد که بسیار پربیننده و قابل تأمل است. بر همین اساس شاید شبکه آموزش در سایه و به صورت زیر پوستی تلاش میکند با برخی برنامههای خانواده محور، ترویج رفتارهای عمومی خانوادگی را هم در جامعه داشته باشد و صمیمیت را در خانوادههای ایرانی گستش دهد. اساساً تلاش برای استحکام بنیان خانواده موضوعی آموزشی است. مگر نه این است که ما باید آموزش ببینیم که چگونه رفتاری درست با خانواده؛ جامعه؛ و خودمان حتی؛ داشته باشیم. مگر نه این است که این آموزش اخلاقی هم باید در راستای سایر آموزشها قرار گیرد؛ بنابراین شبکه آموزش در سایر برنامههای خود که در ظاهر موضوعی آموزشی ندارد اما در باطن توجهی ویژه به آموزش اخلاقی در خانواده دارد که این قابل تقدیر است.
اما این تقدیرها که از سوی مخاطب مطرح میشود از سوی مدیران هم پیش از این طرح شده؛ همانگونه که پیشتر هم در خبرها آمده بود رئیس رسانه ملی در بخشی از گفتگوی رسانهای خود که با هفتهنامه مثلث در خصوص روند تغییرات در رسانه ملی گفته بود «کسی که کارهای فاخر و آموزشی میخواهد ببیند امروز شبکه آموزش واقعا یک شبکه دیدنی شده است. یکی از شبکههای زیبا، دیدنی و باکلاس شبکه آموزش است. خیلی وقتها ما در خانه خودمان بچهها کاملا روی شبکه آموزش متمرکز هستند. از موسیقیاش گرفته تا برنامههای آموزشی و گفتگو محورش همگی دیدنی هستند. شبکه آموزش یکی از شبکههای بسیار خوب است».
حرفهای رئیس رسانه ملی به همین جا ختم نشد؛ ضرغامی در مراسم افتتاح شبکه «سلامت» و «تماشا» هم به عملکرد خوب شبکه آموزش و استقبال مخاطبان از این شبکه اشاره کرد. وی در مراسم افتتاح رسمی شبکه تماشا و سلامت که با حضور محمود احمدینژاد رییس جمهور، محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمدحسن طریقت منفرد وزیر بهداشت برگزار شد، باز هم به عملکرد خوب شبکه آموزش را ستود و اظهار داشت: شبکه آموزش با برنامههای متنوع خود با گذشته خیلی متفاوت است و مخاطبان بسیاری را دارد. شبکه قرآن هم همین طور است. ضرغامی با تاکید بر اینکه امروزه رسانه ملی با تنوع شبکههایی که داشته، توانسته حداقل نیاز مخاطبان را برطرف کند، تصریح کرد: «خوشبختانه امروزه رسانه ملی ما توانسته حداقل نیاز مردم را برطرف کند و در واقع سلیقهها را بشناسد و در هر ساعتی از شبانهروز برای آنها برنامه پخش کند و همچنین تنوعی که در خود شبکههای تلویزیونی ایجاد شده، موجب شده است تا مخاطبان استقبال کنند. همچنین بر اساس نظرسنجیهای انجام شده، دریافتیم که شبکههایی همچون آموزش و قرآن که خیلی مخاطب نداشتند، اما حالا با گذشت مدت زمان کوتاهی با برنامههای متنوعی که داشتند متفاوت شدهاند».
باید باز هم در همین راستا به این نکته تاکید داشت که شبکه آموزش سیما در طی یکسال گذشته تغییرات محتوایی و ساختاری بسیاری را در راستای آموزش غیرمستقیم در برنامههای خود ایجاد کرده است که برنامههای این شبکه بارها از سوی مدیران رسانههای و مسولان مورد تقدیر قرار گرفته است به طوریکه علاوه بر معرفی برنامه «مشاعره» به عنوان بهترین برنامه ترکیبی رسانه ملی در سال ۹۰ و تقدیر از برنامه «رادیو هفت» بهعنوان یکی از برنامههای برتر سیما در نوروز ۹۱، اخیرا محمد مهدی فاسمی مدیر شبکه آموزش به واسطه حمایت از تولید و پخش برنامه «دکتر سلام» از سوی وزیر بهداشت به عنوان مدیر دوستدار سلامت تقدیر شد.
این تغییرات بود که شاید رئیس دولت را هم بر آن داشت که در حاشیه افتتاح شبکه «سلامت» و «تماشا» از فعالیتهای شبکه آموزش بگوید و آن را مفید ارزیابی کند.