داوری اغلب جشنواره های ادبی از رویکردهای علمی بی بهره است
دکتر حسن ذوالفقاری در گفت و گو با هنرنیوز؛
داوری اغلب جشنواره های ادبی از رویکردهای علمی بی بهره است
دکتر حسن ذوالفقاری گفت: همینک ۷۰ تا ۸۰ درصد جشنواره ها دولتی است. این خود یک آفت است ، وقتی که جشنواره ای دولتی می شود یعنی هیات داوران آن متشکل از یک گروه انتخابی هستند که باید از یک شخص خاص حکم بگیرند و تایید شده یک شخص باشند بنابراین طبیعتا یک خط فکری را دنبال می کنند و نتیجه این می شود که ضرورتا افراد خاصی آثارشان در نظر گرفته می شود.
 
تاريخ : سه شنبه ۱۴ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۲۱

 دکتر ذوالفقاری در گفت و گو با خبرنگار گروه کتاب و ادبیات هنرنیوز در پاسخ به این پرسش که «با توجه به رویکردهای علمی و ژورنالیستی در نقد ادبی هنوز همه جشنواره های ادبی بدون در نظر گرفتن معیار های علمی و نظرات جامعه دانشگاهی به ملاک های عرفی و روال تجربی داوری های خود ادامه می دهند.آیا با استناد به حضور انجمن هایی چون انجمن نقد ادبی چنین رویه ای صحیح است؟» گفت: مشکل اصلی این جاست که برگزار کنندگان جشنواره ها برای انتخاب هیات داوران خود از دانشگاهیان متخصص در این حوزه دعوت نمی کنند تا رویکرد علمی بر روند داوری ها جریان یابد. 

وی با اشاره به این موضوع که اغلب جشنواره ها در سیستم دولتی برگزار می شوند اظهار داشت: عیب بزرگی که جشنواره هایی اعم از کتاب سال، کتاب فصل، جایزه جلال آل احمد، پروین اعتصامی و سایر جشنواره ها دارند این است که به رغم اینکه برگزاری این جشنواره ها خوب است و تحرکی در وضعیت چاپ و نشر و ادبیات و مطالعه و کتابخوانی کشور محسوب می شود اما همگی دولتی هستند حال آنکه به اعتقاد هیچ وقت جشنواره ها نباید دولتی باشد. 

دکتر ذوالفقاری در تشریح این مسئله تصریح نمود: همینک ۷۰ تا ۸۰ درصد جشنواره ها دولتی است. این خود

نهادهای دولتی باید برای جشنواره ها سیاستگزاری و از آن ها حمایت کنند و اجرای علمی را بر عهده نهادهای متخصص و علمی غیر وابسته بگذارند
یک آفت است ، وقتی که جشنواره ای دولتی می شود یعنی هیات داوران آن متشکل از یک گروه انتخابی هستند که باید از یک شخص خاص حکم بگیرند و تایید شده یک شخص باشند بنابراین طبیعتا یک خط فکری را دنبال می کنند و نتیجه این می شود که ضرورتا افراد خاصی آثارشان در نظر گرفته می شود. 

وی در تبیین راهکاری برای حل این موضوع گفت: اگر این جشنواره ها به مجامع علمی و دانشگاهی، انجمن ها و نهاد های علمی و با ساز و کارهای کاملا غیر شخصی و غیر سیاسی و با جهت گیری های علمی واگذار شود در طی سالها ما حتما برجسته ترین نویسنده هایی که آثارشان که شایستگی این را دارد که معرفی شود خواهیم داشت و نظام جشنواره ها به سمت و سوی بهتری خواهد رفت. 

وی ضمن اشاره به وظایف نهاد های دولتی در این راستا خاطرنشان ساخت: نهادهای دولتی باید برای جشنواره ها سیاستگزاری و از آن ها حمایت کنند و اجرای علمی را بر عهده نهادهای متخصص و علمی غیر وابسته بگذارند، جون اعتماد جامعه علمی به این نهادهای غیر وابسته بیشتر است تا یک اداره و وزارت خانه و یک نهاد دولتی. 

وی افزود: باید در حوزه علوم انسانی انجمن ها به رسمیت شناخته شوند اما چرا کارها به این انجمن ها سپرده نمی شود در حالیکه وظیفه انجمن ها برگزاری چنین محافلی است، لیکن امروز اینها گویی که زینت المجالس هستند آیا وزارت علوم برای تصمیماتش هیچ وقت به انجمن ها مراجعه کرده و باید با استناد بر نظرات علمی انجمن ها تصمیم اتخاذ کنند؟ پاسخ منفی است کما اینکه خیلی ها از فعالیت این انجمن ها و وزنه علمی آن ها بی خبرند در حالیکه در یک وزارتخانه مثل آموزش و پرورش کار آموزشی، دانشگاهی و تربیتی انجام می شود حال آنکه هر کدام از این موارد در حوزه وظایف یک انجمن است که نهاد های دولتی با بهره گیری از بودجه خود وظایف و حوزه کاری انجمن ها را نادیده گرفته اند. 

مریم خاکیان

کد خبر: 45704
Share/Save/Bookmark