تاریخ قزوین را چه کسانی خواهند نوشت؟
چشمهای قزوین در انتظار تدبیر بهشتی و قاطعیت طالبیان/ باستانشناسان راهی قزوین شدند
قزوین منتظر است. منتظر تدبیر بزرگان میراث فرهنگی، منتظر قاطعیت معاونت میراث فرهنگی و منتظر مسئولان شهری که اندکی دوستش داشته باشند. نگذارید قزوین به قول شاعر به «شهر غریبهها» تبدیل شود.
تاريخ : جمعه ۱۲ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۴۸
مریم اطیابی- به گزارش هنرنیوز، دیروز در حالی قرار شد جلسهای با حضور استاندار و شهردار و مسئولان میراث فرهنگی استان قزوین در تهران جهت گفت و گو و تعامل با مسئولان سازمان میراث فرهنگی برگزار شود که استانداربه علت شرکت در همایشی در اهواز در این جلسه حاضر نشد و شهردار قزوین هم حضور نداشت و این هم اندیشی تنها با همراهی علیرضا خزائلی(مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین و مدیر پروژه پارکینگ سعدالسلطنه)، فرزانه نظری پور( معاون شهرسازی و معماری شهرداری قزوین) و محمد مهدی رضا پور( رییس اسبق میراث فرهنگی قزوین و عضو هیئت مدیره سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین) از سوی مخالفان توقف اجرای طرح پارکینگ طبقاتی السعدالسلطنه و از طرف سازمان میراث فرهنگی با حضور سید محمد بهشتی( مشاور ارشد سازمان میراث فرهنگی و رییس پژوهشگاه)، محمد حسن طالبیان(معاون میراث فرهنگی)، سیاووش صابری(مدیرکل محوطهها و بناها)، حمیده چوبک( رییس پژوهشکده باستانشناسی)، یحیی نقیزاده محجوب (مدیرکل دفتر حقوقی و املاک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری)، مهندس حسین رایتی مقدم و محمدعلی حضرتیها و آرش ضیاء آبادی به ترتیب مدیر کل و معاون میراث فرهنگی استان قزوین برگزار شده است.
شنیدهها حاکی از آن است در انتهای این جلسه مقرر شده که شنبه ،۱۳ دی ماه تیمی از باستانشناسان برای بررسی بیشتر راهی قزوین شوند. و در مرحله بعدی در صورت ضرورت طالبیان خود راهی قزوین شود.
از سویی تیم خزائلی مدعی است
طرح پارکینگ در شورای راهبردی سعدالسلطنه به امضای «مهدی مجابی» کارشناس پیشکسوت میراث فرهنگی، «مهرزاد پرهیزکاری» که زمانی مسئول پایگاه شهر تاریخی قزوین و مدتی نیز معاون میراث فرهنگی قزوین بوده ، همچنین « امیر دیزانی» - معاون اسبق میراث فرهنگی- رسیده و آنها جزو موافقان طرح بودهاند؟! اما درنهایت فرجام این پارکینگ چه خواهد بود و مسئولان میراث فرهنگی چه تصمیمی خواهند گرفت؟
پیش از این طالبیان و صابری در گفت و گو با هنرنیوز هنگام عبور خیابان شهید انصاری مخالفت خود را رسماٌ با عبور این خیابان اعلام کردند و پیگیریهای این دو و مسئولان میراث فرهنگی قزوین و کاوشهای بموقع و پر ثمر ناصر نوروززاده چگینی- باستانشناس سبب شد تا شورای عالی معماری و شهرسازی رأی به توقف عبور این خیابان دهد. همان خیابانی که
تکمیل همایون - جامعهشناس و تاریخنگار ایرانی و استاد پژوهشکده تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی - با شنیدن عبور آن از کنار مسجد حیدریه به گفته خودش خواب از چشمانش رخت بربسته و در مراسمی خطاب به پیروز حناچی- معاون مسکن و شهرسازی- گفت:« ...، همه جای ایران سرای من است. اکنون همه دلهره من این است که بهترین و عالیترین مسجد دوره سلجوقی در قزوین توسط شهرداری در حال تخریب است.
در گذشته وقتی حیاط امامزاده «سیدنصرالدین» را تخریب کردند همه مردم فریاد «وا اسفا» کشیدند که یک دولت بیدین حیاط امامزاده را تخریب کرد. اما اکنون ما در دولت اسلامی مسجد حیدریه قزوین را تخریب میکنیم و صدای هیچ کس در نمیآید. امیدوارم همه کسانی که در راه میراث فرهنگی تلاش میکنند به این گونه موارد نیز توجه کنند.» که حناچی نیز در مقام پاسخ اظهار داشت:« این موضوع در شورای عالی معماری و شهرسازی مطرح شده تاکنون جلوی عبور خیابان انصاری شرقی را گرفتهایم و سعی میکنیم عارضههای احداث این خیابان را به حداقل برسانیم.»
حال بار دیگر قزوین نیازمند تدبیر اهالی معاونت میراث فرهنگی است. هرچند در طرح جامع قزوین، قرار نیست در دراز مدت برای این منطقه پارکینگی دیده شود اما این خطا از دوره مرحوم «میرمیران» رخ داده که وی در طرح « مندا» کتابخانه « وزیر» را به عنوان پارکینگ در نظر میگیرد( عنوان تاریخی آن « شترخوان وزیری» است) که این نقطه اکنون جزو « کتابخانه نبوی» است. از آنجا که در تصاویر هوایی مشخص شده این مکان دارای آثار تاریخی است و از طرفی خود « شترخوان وزیری» به عنوان یک سازه معماری تاریخی شناخته شده در نهایت از احداث پارکینگ در این نقطه منصرف میشوند اما چند سال بعد در تصمیمی از سوی دیزانی – معاون وقت میراث فرهنگی- بر اساس نقشهها و عکسهای هوایی ۱۹۱۹ جایی را که سازه معماری قدیمی نداشته، برای احداث پارکینگ انتخاب میکنند، غافل از آن که در زیر زمین لایههای تاریخی وجود دارد.
از سویی شنیدهها حکایت از آن دارد که هنوز قزوین از موضوع تخریب محراب مسجدالنبی، عبور خیابان شهید انصاری، باغستانهای قزوین و پارکینگ طبقاتی سعدالسلطنه کمر راست نکرده که دو پلاک آن طرف تر از پارکینگ قرار است در طرحی دل زمین حیاط مسجدالنبی را شکافته و زیر آن یک سالن بزرگ تحت عنوان «مصلا» ایجاد کنند؟! این که چرا مسئولان شهری مصرند تا با توجه به گسترش جمعیت به جای احداث مصلا در یک گوشه مناسب شهر، در یک مسجد تاریخی در دل یک بافت تاریخی که ظرفیت محدودی دارد چنین طرحی را پیاده کنند، خود جای شگفتی و پرسش دارد؟! اگر الگو حرم مطهر امام رضا(ع) است که آن طرح به زعم کارشناسان طرح موفقی نبوده و الگوبرداری از چنین طرحی به خطا رفتن است و اگر...
به گزارش هنرنیوز،به لحاظ موقعیت، این پارکینگ در جنوب سعدالسلطنه، شرق مسجدالنبی و شمال سرای وزیر واقع شده و از سه طرف به آثار محدود میشود. به تعبیری دیگر این پارکینگ وسط سه اثر ثبتی قرار گرفته است و ادامه حفاریها قطعاً آسیب جبران ناپذیری به لایههای تاریخی وارد میکند.
حال باید دید مسئولان میراث فرهنگی چگونه استانداری و شهرداری را برای توقف طرح مجاب میکنند. و این که سید محمد بهشتی که خود اهل قزوین است، اینبار برای شهری که در آن بزرگ شده چه خواهد کرد؟ آیا چون قضیه یزد به نوشتن یادداشتی هرچند وزین در روزنامه دولت آن هم پس از دفن شهدا اکتفا میکند یا برای قزوین سنگ تمام میگذارد؟
پیش از این بهشتی در گفت و گو با هنرنیوز با تأکید بر این که مدیریت شهری از قزوین بودن قزوین انصراف داده است، اظهار کرده بود:« من تعجب میکنم باید از خدایتان باشد که مردم در این شهر و در بافت سنتی و تاریخی زندگی میکنند. چه اصراری برای تخریب بافت تاریخی دارید! ترمز قطاری که در مسیر غلط قرار میگیرد، باید کشید. این چه استدلالی است که چون قطار به مسیر اشتباه رفته بگذاریم ته دره بیفتد. معنای این حرف آن است که ما باید از شهر قزوین منصرف شویم.
مگر غیر از این که این کمسیونها و جلسات از تعدادی انسان تشکیل شده که بنا به دلایلی تصمیم غلط گرفتند، خوب اشکالی ندارد! همین آدمها تصمیم خود را تغییر دهند و اصلاح کنند. وحی که از آسمان نازل نشده که قابل تغییر نباشد.»
این روزها قزوین منتظر است. منتظر تدبیر بزرگان میراث فرهنگی، منتظر قاطعیت معاونت میراث فرهنگی و منتظر مسئولان شهری که اندکی دوستش داشته باشند. نگذارید قزوین به قول شاعر به « شهر غریبهها» تبدیل شود.