به گزارش هنرنیوز، دسترسی به مناطق ناشناخته و غیر قابل دسترسی که درگذشته امکان راه یافتن به آنها مسیر نبود امروزه و در آینده با پیشرفت تکنولوژی ممکن شده است. رشد علوم به خصوص در صنایع، صنعت گردشگری را نیز بینصیب نگذاشت و در این میان دریا به عنوان سرزمینی که برای بسیاری از انسانها غیر قابل دسترس و بازدید مستقیم بود. امروزه با به کارگری تجهیزات مناسب قابل دسترس شده است. اختراعات و اکتشافات بسیاری وجود دارد که باعث توسعه صنعت گردشگری دریایی شده است و به این ترتیب طیف وسیعی از انسانها را به خود جلب نموده است که در این میان میتوان به غواصی با وسایل تنفسی، ابزارهای جدید تنفسی، توسعه صنعت کشتیسازی، موج سواری، اسکی روی آب وسایل بورد، توسعه زیر دریایی تفریحی، توسعه و پیشرفت وسایل کمک ناوبری دریایی اشاره کرد.
رقیه زانی -کارشناس ارشدجغرافیای سیاسی - درباره غواصی با وسایل تنفسی میگوید:« از زمانهای گذشته تا کنون انسان در آرزوی کشف محیط زیر سطح دریا و یا دیدن آن به سر میبرد. از این رو در صنعت گردشگری دریایی غواصی و تنفس در زیر آب با کمک وسایل وابزارآلات متناسب امری جذاب است. مهمترین اختراع در صنعت گردشگری دریایی دستگاههای تنفس زیرآبی بوده است. زیرا اولا باعث ورود انسان به زیر آب شده و از این طریق سرمایهها و درآمدهای زیادی را به این صنعت اختصاص داده است و مهمتر از آن منجر به تغییر نگرش افراد به جهان دریایی شده است. منظور از آن دستگاههایی که امکان تنفس زیرآب و غواصی طولانی مدت را فراهم میآورد در واقع شور و شوق گردشگران پس از اختراع و تکامل این دسته از تجهیزات و استفاده از آن است که به سرعت افزایش یافته است. توسعه اینگونه از وسایل ضمن بالا بردن تقاضا باعث اختراع روشهای گوناگون دسترسی به دریا جهت اهداف تفریحی شده است و تصویر دریا را از مکانی عجیب و ناشناخته و گاهی خطرناک به تصویری جالب، مهیج و جذاب و مخصوصاً قابل دسترس تغییر داده است .»
سجاد کریمی پاشاکی -کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی - هم درباره ابزارهای جدید تنفسی اظهار میکند :« این دسته از ابزارها در شکل توسعه یافته غواصی در زیر آب و مکمل آن محسوب میشود. زمان حضور در زیر آب را افزایش میدهد. ترکیب گازهای مختلف تنفسی جهت افزایش زمان و عمق غواضی، کم شدن فشار آب و اختلال گردش خون در نظر گرفته شده است. فیلترهای جدید تصفیه گاز
” موج سواری رابطه مستقیمی با نوع ساحل و نیز وضعیت جوی و شرایط آبی منطقه دارد. “
دی اکسید کربن بازدم و تولید مجدد اکسیژن با توجه به حجم کپسولهای غواصی امکانی مضاعف حهت تنفس در زیر آب را مهیا ساخته است .این درحالی است که سیستم های هوشمند تنفس زیر دریا امکان طولانیتر شدن غواصی و نیز غواصی تاعمق بیشتر را فراهم میآورد.»
حیدر لطفی -استادیار دانشگاه آزاد واحد گرمسار - نیز درباره توسعه صنعت کشتیسازی توضیح میدهد که تغییرات در تکنولوژی نیز بر کشتیهای مسافربری بزرگتر و به طور خاص در چرخه سرعت آنها تاثیر میگذارد. دسترسی به بسیاری از زمینهای ساحلی و جزایر در گذشته، مشکل بود زیرا مستلزم سفرهای طولانی و بیشتر ناراحت کننده بود، اما امروزه با گسترش صنعت کشتیسازی و رشد تکنولوژیک دسترسی به بسیاری از مکانها در دریاها و نیز امکان سفرهای طولانی مدت پدید آمده است. در گذشته تجربه تحقق مییافت اما امروز با اختراع و استفاده فیبرهای سبک مانند فایبر گلاس و آلومینیوم و پلی اتیلن صنعت کشتیسازی دچار تحول و دگرگونی شده است. از سوی دیگر با صنعتی شدن ساخت کشتی تفریحی این امکان پدید آمد که اقشاری با درآمد متوسط نیز صاحب چنین کشتیهایی شوند. و از این طریق توسعه کشتیرانی تفریحی که از شاخههای گردشگری دریایی محسوب میشود مدیون این گسترش است. ساخت قایق و کشتیهای مختلف همچون قایقهای تندرو، هوایی، هاورکرافت، بادبانی، کف شیشهای و... این امکان را به وجود آورد تا ورزشهای دریایی شکل جدیدی به خود بگیرد و نیز دسترسی به اقصی نقاط دریا و سواحل و جزیرهها آسان شود.»
یکی از شاخههای گردشگری دریایی موج سواری، اسکی روی آب وسایل بورد است. زانی میگوید: « موج سواری تاثیر زیادی بر تصویر فعالیتهای دریایی دارد و فعالیت تفریحی متداولی را در جهان تشکیل میدهد که میلیونها نفر در آن شرکت دارند. مبدا دقیق موج سواری کاملا مشخص نیست. هیجان و تنوع زیاد موج سواری که گاهی این نوع از تفریحات به عنوان ورزش نیز محسوب میشوند باعث شده تا علاقهمندان زیادی را به خود جلب نماید. به این ترتیب که استفاده از تختههای موج سواری به عنوان فرهنگ از ۱۹۶۰ در سرتاسر جهان گشترس یافت. البته موج سواری رابطه مستقیمی با نوع ساحل و نیز وضعیت جوی و شرایط آبی منطقه دارد. اسکی روی آب نیز همچون موج سواری طرفداران مخصوص به خود را دارد و با روشهای متنوعی اجرا میگردد که میتوان دو نوع معروف آن یعنی با قایق و کایت را مثال زد. موج سواری با تخته و بادبان از دیگر وسایلی است که صنعت گردشگری دریایی در اختیار علاقهمندان قرار میده» .
توسعه صنعت زیردریاییهای تفریحی از دیگر مباحث مورد توجه است. وقتی که صحبت از زیردریایی میشود اولین نکته که ذهن
” اختراع رایانهها و ابداع برنامههایی برای عمق سنجی، مکان نمایی، نشان دادن اکسیژن باقی مانده و....که برای غواضان کاربردهای حیاتی دارد، از اهمیت این عامل حکایت مینماید “
را به خود مشغول مینماید زیر دریاییهای نظامی و نیز صنایع نظامی است. اما با پیشرفت تکنولوژی استقبال گردشگران به گردشگری دریایی مخصوصاً آنانی که نمیتوانند خود به غواضی پرداخته و دنیای زیر آب را از نزدیک مشاهده کنند قابل تامل است.
لطفی در این باره میگوید:« صنعت زیر دریاییهایی تفریحی توسعه خاص خود را یافت. اگرچه استفاده از ریز دریاییهای شخصی زیاد شایع نیست اما اماکنی وجود دارند که برای توریستها امکاناتی را جهت سفرهای زیر دریایی با استفاده از شناورهای زیردریایی و نیمه زیر دریایی عرضه میدارند.احتمال دارد که با استفاده از این اختراع افزایش یافته و راهکارهای دیگری از دسترسی به محیط زیردریایی ارایه شوند.»
پیشرفت مهم و جدید دیگری که باعث تثبیت و تامین امنیت در گردشگری دریایی چه در سطح آب و یا زیر سطح آب میشود توسعه و پسشرفت وسایل ناوبری و کمک ناوبری است. اگرچه وجه اول این پیشرفتها از آن صنایع نظامی، تجاری، مسافربری است اما همگونسازی این وسایل با تجهیزات به کار گرفته شده در گردشگری دریایی این امکان را فراهم میآورد تا گردشگران با خاطری آسودهتر سفر نمایند.
کریمی در این باره توضیح میدهد:« اختراع رایانهها و ابداع برنامههایی برای عمق سنجی، مکان نمایی، نشان دادن اکسیژن باقی مانده و....که برای غواضان کاربردهای حیاتی دارد، از اهمیت این عامل حکایت مینماید. از سوی دیگر استفاده از سیستم مکاننمای جغرافیایی مسیریابی ماهوارهای را مسیر ساخته و عمق سنجها، ماهییابها، رسامها و گزارش گیریها اکنون به طور کلی توسط افرادی که در قایقها هستند به کارگرفته میشوند. بنابراین بسیاری از شرکتهای توریستی که حوزه فعالیتهای دریایی را دنبال مینمایند، به منظور رفاه وایمنی لازم ازچنین ابزارهایی استفاده مینمایند »
از سویی بررسی ظرفیتهای گردشگری ایران بیانگر بالقوه بودن بسیاری از عوامل موثر در جذب گردشگر است که با وجود اینکه کشورهای جهان به خصوص کشورهای همسایه ایران از آن استفاده کردهاند اما هنوز برنامهریزی جامعی پیرامون آن در کشور ایران صورت نگرفته است. پرداختن به جاذبههای اکوتوریسم و نیز برقراری اقلیمی متناسب با چهارفصل در کشور خود گویای این توانایی است. سرزمین ایران با آثار تاریخی، هنر، میراث گران سنگ فرهنگی خویش به طور قطع برای جهانگردان عهد قدیم، یکی از بهترین مقصدهای توریستی محسوب میشده است و این موضوع در سفرها افزوده شده که توسعه گردشگری داخلی و خارجی از نتایج آن است.
لطفی با اشاره به قرارگرفتن ایران در مرکزیت خاورمیانه و میان دریای خزر و خلیج فارس میگوید:« این پتانسیل چشماندازی را متصور میسازد که با توجه به ابعاد ژیواکونومیکی موجود گردشگری به عنوان یکی از صنایع پر سود در کشور بدل گردد. اگرچه گذر جاده ابریشم از ایران خود گویای اهمیت اقتصادی ایران است. اما کشف و زوایای جدیدی از توسعه اقتصادی ممکن نمیشود مگر با به کارگیری توانمندیهای جغرافیایی جهت جذب گردشگر که وجود دریای خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب یکی از مهمترین پتانسیلهای جذب گردشگری دریایی است.».