محمدهاشم اکبریانی نویسنده و روزنامهنگار گفت: مدتی است که مشغول گردآوری و نگارش مقالات و مطالبم در مطبوعات درباره موضوع ادبیات، ایدئولوژی و عرفان هستم. نظر کلی من در این زمینه این است که ادبیات ایدئولوژیک ما، ریشه در ادبیات عرفانی ما دارد.
وی افزود: من تحقیق و نگارش این مقالات را با رویکرد تاریخی آغاز کردم. ادبیات عرفانی ما ویژگیهایی دارد که میتوان آنها را در آثار حافظ و دیگر آثار سمبلیک دید. در مقابل این رویکرد ادبی، آثاری مانند آثار خیام قرار میگیرند. امثال حافظ به رسیدن به حقیقت مطلق اعتقاد دارند. به این ترتیب حقیقت مطلق نزد کسانی چون پیر مغان و مراد سالک است و اگر کسی بخواهد به آن برسد، باید از رهگذر آنها و از طریق راهنماییهای آنها به حقیقت مطلق برسد. امثال خیام هم به حقیقت مطلق که بیرون از انسان وجود داشته باشد، اعتقادی ندارند.
این محقق در ادامه گفت: عقاید امسال حافظ، پسزمینه و عقبه عقاید افرادی است که به ادبیات ایدئولوژیک اعتقاد دارند. در روزگار ما این افراد معتقدند که حقیقت صحیح نزد رهبران و رئسای سازمانهای ایدئولوژیک است و برای رسیدن به آن باید گوش به فرمان آن رهبران بود. بنابراین باید تابع آن رهبر یا رئیس سازمان بود. در روزگار معاصر ما، سیاوش کسرایی، احمد شاملو، خسرو گلسرخی یا علی شریعتی اینگونه فکر میکردند. در مقابل این عده، گروهی قرار میگیرند که قائل به ادبیات غیر ایدئولوژیک هستند و ادامه امثال خیام هستند. به نظر من در روزگار معاصر و ادبیات مدرن ما، کسی که این رویکرد را شروع کرد، فروغ فرخزاد است و شاعری چون احمدرضا احمدی هم ادامه اوست و این ویژگی غیرایدئولوژیکی را در شعرش دارد. مقالات کتاب درباره این موضوعات هستند.
اکبریانی گفت: تعداد مقالاتی که با این محوریت برای کتاب مورد نظر گردآوری کردهام، ۲۰ مطلب است. نزدیک به ۱۵ مقاله از این تعداد، پیش از این در مطبوعات و نشریات چاپ شده است و ۵ مطلب هم تازه هستند و هنوز جایی چاپ نشدهاند که قصد دارم آنها را در این کتاب به چاپ برسانم.
نویسنده مجموعه داستان «آرامبخش میخواهم» گفت: هنوز برای این کتاب مجموعه مقالات، نام و ناشر قطعی انتخاب نکردهام.