گردشگری زیر آب تفریحی دولتی است!
یک فعال حوزه گردشگری و طبیعت‌گردی؛
گردشگری زیر آب تفریحی دولتی است!
به گفته یک فعال اکوتوریسم وقتی بیزینس و بازاریابی گردشگری زیر آب ایران با داشتن کرانه دریا و تالاب‌های متعدد مرده است چگونه می‌توان از به روز‌ترین، سالم‌ترین و استاندارترین تجهیزات در این حوزه سخن به میان آورد.
 
تاريخ : دوشنبه ۸ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۴۲


علی شادلو در گفت و گو با هنرنیوز با بیان این که گردشگری زیر آب یعنی غواصی در نگاه عمومی، افزود: این نوع غواصی حرفه‌ای نیست و یک نوع تفریح است. نخستین مشکل آن است که غواصی به عنوان یک رشته ورزشی تحت تکفل فدراسیون نجات غریق و غواصی اداره می‌شود در نتیجه با این که غواصی در جهان یک تفریح است اما در ایران یک ورزش محسوب می‌شود در نتیجه غواصی در ایران تفریحی است دولتی.

غواصی تفریحی دولتی!

وی ادامه داد: به عبارتی کسانی که می‌خواهند برای تفریح عمومی خدمات ارائه دهند باید قواعد یک فدراسیون ورزشی را رعایت کنند! این خود باب هزاران مشکل برای کسانی است که دایو سنتر و مدرسه و باشگاه غواصی دارند و آنها را وارد یک بروکراسی طاقت فرسا می‌کند که عطایش را به لقایش می‌بخشند.

پیش به سوی جنوب شرق آسیا 

این فعال حوزه گردشگری اضافه کرد: این درحالی است که برخی از غواصان دارای مدارک بین‌المللی تدریس هستند و می‌توانند این تفریح را به بهترین نحوه برای علاقه‌مندان اجرا کنند اما متأسفانه به دلیل مشکلات متعدد ویزای کار برای سایر کشورهای فعال در این حوزه می‌گیرند.

او گفت: بسیاری از این افراد در دایو سنترهای آسیای جنوب شرقی مشغول به کارند و از درآمدشان هم بسیار راضی‌اند. در حالی که می‌توانند همین خدمات را در ایران ارائه دهند و سبب کسب درآمد و اشتغال‌زایی شوند.

غواصی اشرافی نیست 

این مدرس دروه‌های طبیعت‌گردی با اشاره به این که در جامعه دو رشته غواصی و اسکی جزو رشته های اشرافی شناخته می‌شوند، توضیح داد: حدود هفتاد درصد جمعیت ایران کیش رفته‌اند و یا می‌توانند بروند و همه این افراد می‌توانند غواصی کنند.

وی بیان کرد: غواصی تنوعی از رشته‌های مختلف اعم از غواصی اشیا غرق شده ( هواپیما، کشتی، ...)، غواصی غار ( غارهایی که از بیرون راه دارند مثل علی‌صدر و غارهای داخل دریا مثل غاری در هرمز)، غواصی یخ ( در قله سبلان )، غواصی شب و ... است.

شادلو با اشاره به این که ایران قابلیت برگزاری انواع غواصی را دارد، افزود: به جز تازه‌ترین اشکال غواصی که در جنوب کشور دایر است ما هیچ کدام از انواع را دارا نیستیم. 

آرزویی که به گور می‌رود!

او با تأکید بر این که گردشگری انسان محور است، خاطر نشان شد: پیش از تفکیک جنسیتی در دانشگاه در غواصی ایران این امر رخ داده است. حتا زن و شوهر هم نمی‌توانند با هم غواصی کنند چون یک مدرس غواصی باید آنها را زیر آب ببرد که یا زن است و یا مرد در نتیجه یکی از دو جنس نمی‌تواند زیر آب حضور داشته باشد و زن و شوهر باید آرزوی غواصی با هم را در ایران به گور ببرند!

شادلو ادامه داد: در عمق ۲۰ متری «وت سوت» و «درای سوت» لباس‌های غواصی که در رخت‌کن بیرون آب هم به سختی درمی‌آید با تانک و اسنورکلر(وسیله‌ای که به شما اجازه می‌دهد در سطح آب و در حالی که سرتان زیر آب است به سمت کف دریا نگاه ‌کنید و نفس بکشید.) و عینک ... پوشیده ترین لباس است و بنابراین پوشیده‌ترین ورزش دنیا غواصی است.

شب ممنوع! 

این فعال حوزه اکوتوریسم لازمه بسترسازی تورهای غواصی را سوار کشتی یا قایق غواصی شدن و رفتن به دل دریا و اقامت شبانه در آن عنوان کرد و گفت: حتا یک سرمایه‌گذار ایرانی یک کشتی برای غواصی خریده و به کیش آورده اما سازمان بنادر و کشتی‌رانی اجازه نمی‌دهد هیچ کشتی که گردشگر و غواص را در خود جای داده، شب روی آب بماند.

وی خاطرنشان کرد: من عملاً و قانوناً بستر هیچ‌گونه برگزاری تور غواصی را نداریم! حال این موضوع چند غواص را بیکار می‌کند و چقدر درآمد را حذف می‌کند.

۰ یا ۵۰ میلیون دلار 

این برگزار کننده تورهای طبیعت‌گردی اعلام کرد: وقتی یک تفریح و یا ورزش حرفه‌ای و تخصصی از بدیهیات برخوردار نیست دیگر نمی‌توان به سایر مشکلات آن اشاره کرد.

وی گفت: وقتی بیزینس و بازاریابی این بخش مرده است چگونه می‌توان از به روز‌ترین، سالم‌ترین و استاندارترین تجهیزات سخن به میان آورد. اگر ما مثل جزیره بالی سالیانه فقط ۵۰ میلیون دلار از غواصی کسب درآمد کنیم یا مثل مالدیو سهم اعظم درآمد سالانه کشورمان را گردشگری زیر آب تشکیل می‌داد آن فقط به روزترین تجهیزات را در کشور داشتیم.

او اظهار کرد: وقتی در حد مرگ و با یک مدیریت دولتی حیات یک رشته ادامه می‌یابد طبیعتاً نمی‌توان به آن امید چندانی داشت.

شادلو بیشترین کسب درآمد از غواصی را متعلق به خط استوا، آب‌های منجمد روسیه دانست و افزود: فنلاند کشوری که اصلاً غواصی ندارد اما بیشترین کسب درآمد را از تولید وسایل غواصی دارا است. همچنین دایو سنتر هتل جمیرا در امارات یکی از فعالترین دایو سنترهای خلیج فارس است. همچنین عمان در بلندی‌های ارجمان دایو سنترهای بسیار خوبی دارد. تورهای دریایی خوب برگزار می‌کند و کشتی‌ها را مدت‌ها روی آب برای غواصی در دریای خلیج فارس نگه می‌دارد.

شادلو تشریح کرد: غواصان ایرانی نیز به خاطر محدودیت‌های ذکر شده پول‌های خود را برای غواصی در مالدیو، عجمان آب‌های مدیترانه و سرخ اجرا می‌کنند. یعنی با این قوانین ارز که وارد نمی‌شود هیچ، ارز هم از کشور خارج می‌شود.

وی با اشاره به این که غیر از خلیج فارس و دریا خرز تمام استان‌ها حتا قم هم قابلیت غواصی دارند، افزود: به دلیل تالاب‌های متعدد در همه نقاط کشور مردم به راحتی می توانند با این نوع گردشگری آشنا شوند.

او گفت: گسترش گردشگری زیر آب باعث می شود مردم با تالاب‌ها و دنیای زیر آب و ضرورت حفظ این نعمت خدادادی آشنا شوند و یک مانیتورینگ همیشگی توسط مردم صورت می‌گیرد و آنها متوجه می‌شوند ورود فاضلاب چه خطراتی برای آب‌های ایران به دنبال دارد.

کد خبر: 64334
Share/Save/Bookmark